產前產後

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

東區医院一問

各位在東區医院最近生完的媽媽, 我想問吓, 現在東區吃邊隻bb奶粉? 還有是否一定要帶羊毛內衣給bb和大人是否自備沖涼液和洗頭水? 謝謝!

別墅

Re: 東區医院一問

雪印

bb 1件羊毛衣+袍被(大毛巾); bb會著內衣+羊毛衣+外衣+袍被

自備個人護理用品

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

minghei, 謝謝!

伯爵府

我之前去e 院產檢問過e 生~ 佢地話而家咁既天氣~唔洗拎羊毛3比bb 咖啦~ 拎兩件和尚袍就得ka la~

大宅

飲 s26,沖涼液和洗頭水當然要自備啦∼帶左羊毛內衣給bb,但無用過

翡翠宮

翡翠宮

各位我想問是否每個月都飲不同牌子的bb奶粉? 每次兩人探病, 同日可否換人?? 如果時間到可否在走廊傾談, 還有現在用不用夜晚自己照顧bb(即bb瞓隔離), 謝謝!

大宅

畀面勳章

mickeyeva 寫道:
各位我想問是否每個月都飲不同牌子的bb奶粉? 每次兩人探病, 同日可否換人?? 如果時間到可否在走廊傾談, 還有現在用不用夜晚自己照顧bb(即bb瞓隔離), 謝謝!

係呀, 唔同時間會飲不同牌子的奶粉, 我1月時飲s26.
可以換人, 只是同時間不可過2個人
可在走廊傾談, 但不能帶bb出去
夜晚要到bb房餵奶

翡翠宮

我又想問用不用帶2條毛巾包bb, 因医院應有毛巾, 會否攪亂了? 謝謝!

大宅

mickeyeva

我有自己帶毛巾去包bb,放心罷,服務助理會幫您在毛巾上寫上床號。我bb2月出生,當時飲s26,但我的囝囝是飲人奶的。晚上,bb不會放在您的床邊,會在bb房,半夜有姑娘提醒媽媽去餵奶的。

debmat

男爵府

mickeyeva 寫道:
我又想問用不用帶2條毛巾包bb, 因医院應有毛巾, 會否攪亂了? 謝謝!

我用自己帶去的bb睡袋放在bb推車仔內畀bb瞓, 而且我覺得架車仔好硬, 單靠醫院張薄毯怕bb瞓得唔舒服。 而且初生bb成身暖笠笠架, 醫院的包被毛巾我覺得唔夠暖。

夜晚亞嬸會叫起身去bb房餵奶, 但我嫌bb房焗, 將bb車推埋床邊餵, 餵完先推返去

翡翠宮

多謝妳們的保貴意見!

大宅

你幾時預產期呀?我5月初生0個陣已經轉左雪印喇!
探病0個陣我有時3個人入嚟都冇人話我!
睇情況lo!
大B仔0605 細B女1006

別墅

Re: 東區

別墅

Re: 東區

我上年6月生
姑娘有同bb著羊毛衫

翡翠宮

我的預產期6月13日, 如果陣痛未生得, 老公是否要跟探病時間才可留底?? 是否陪產再call他回來??

別墅

在產前房(A7), 要跟4-8嘅探病時間, 但係其餘時間你可出走廊/7-11, 同姑娘講就得.
到產房(C7)時, 老公絕對可以陪住你; 當然要比姑娘/醫生知道係老公陪產啦, 姑娘會幫你通知, 若非急住過去產房, 自己用手提先call佢到產房報到 :-P

別墅

我5/12生完, 就咁
bb羊毛衫/毛巾/尿片/紙/濕紙巾 - 所有會放係bb床架上嘅用品, 呀姐問你收時(過產後房B7還未落床 - 呀姐帶你第一次做清洗, 仲係床休息), 佢係你醃可二西甭汞可弄死仄云床前mark你床號
若餵奶粉, 我落床後只有第1餐係bb房餵, 其餘呀姐叫我係床餵
人奶, 只有白天時返床餵(當然食得唔好都要入房); 夜晚d呀姐/姑娘會拍醒/叫你去bb房餵
放鬆d, 唔好緊張, 記得唔清楚/唔明, 問多次佢地
debmat 寫道:
mickeyeva
我有自己帶毛巾去包bb,放心罷,服務助理會幫您在毛巾上寫上床號。我bb2月出生,當時飲s26,但我的囝囝是飲人奶的。晚上,bb不會放在您的床邊,會在bb房,半夜有姑娘提醒媽媽去餵奶的。
debmat

翡翠宮

各位妳們有否帶水泡去東區医院? 探病可否帶食物給我產前產後吃?

別墅

各位妳們有否帶水泡去東區医院?
我見有d媽媽有帶;
探病可否帶食物給我產前產後吃?
yes; 非探病時間都得, 佢地係門外按鐘, 比呀姐/姑娘講床號, 佢地好樂意轉交比你

首頁

尾頁

跳至