跳至
[2006年] ALWAYS AWAKE

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

ALWAYS AWAKE

MY BOY IS GOING TO 3MTHS BY NEXT WEEK, BUT HE STILL CANNOT SLEEP WELL (WITHOUT CARRY) AT THE DAY TIME, HOW OLD WILL GET BETTER? :cry: :cry: :cry:

民房

Re: ALWAYS AWAKE

好難講! 我小b剛剛滿左3個月, 但佢好攪笑, 明明好眼瞓, 但又吾識自己瞓覺, 淨係識發脾4大喊, 一定要人'瞹'/ 抱先瞓到. 仲要等佢瞓'林'先可以擺低, 否則又喊過. 無計
你可吾可以等佢瞓'林'先放落床仔?

洋房

我小B同你小B完全一樣
[/url]

大宅

我細b一出世我就習慣食完奶就放佢落床, 就算佢喊到七彩, 都唔理佢, 等佢知道無得扭, 所以一定要狠心d. 而家基本上佢食完奶都可以自己瞓 (就算開住門, 有人嘈都ok), 亦會係床仔自己玩.

如果你唔怕遲, 可以慢慢試吓. 如果佢喊你由得佢, 你可以開始時由佢喊5分鐘才睇佢(但唔好抱!), 氹一陣, 如果再喊就再10分鐘才理佢. 如是者, 佢會知道喊都無咩用.

男爵府

koolcat,

I everytime 等佢瞓'林'先放落床仔, but he will wake up again within 5mins and cry again.

koolcat 寫道:
好難講! 我小b剛剛滿左3個月, 但佢好攪笑, 明明好眼瞓, 但又吾識自己瞓覺, 淨係識發脾4大喊, 一定要人'瞹'/ 抱先瞓到. 仲要等佢瞓'林'先可以擺低, 否則又喊過. 無計
你可吾可以等佢瞓'林'先放落床仔?

男爵府

lingeggs,

your method is very very 狠心, he will cry untill the face change to pruple color and always cry will get so much wind. After drink milk let him cry & cry, he will very easy to vomit the milk.

大宅

大宅

minniemouse131,

係好狠心ga, 不過無計, 因為我要返工, 大女又仲細, 如果要個工人成日抱住細b, 唔得閒理個女又係一個問題. 而且我見過有d朋友一定要企住un才肯食奶, 夜晚又要抱住抱天光, 所以真係好怕. 我亦見過d BB扭到個工人都唔做, 而且人哋見到都覺得黑人憎, 自己又唔好意思.

我都係係我個仔滿月之後先咁做, 因為剛剛出世仲容易嘔. 佢喊我都會留意住佢, 每次睇佢我都會再幫佢再掃吓風.

另外, 平時佢肚餓喊, 我唔會特別快, 只用平時正常速度. 如果放工返到屋佢扭抱, 我唔會立即走去抱佢, 我會話佢知等我洗埋手, 洗埋面才抱抱.

大宅

我都係咁狠心

我阿b一出世開始就食完奶 ur完 就放床仔自己訓
阿99要抱佢訓我都會話吾准
佢吾係同我住只係黎玩下阿b
佢走左我米周身吾得閒

而家佢可以自己係床前訓
前個牌 打完針發燒 抱佢訓左先放落床仔
1-2日已經習慣有d吾願自己訓
但係宜家冇病 我又再同佢戒過
喊就睇下佢 或者坐係佢側邊講下野 吾抱
佢又慢慢可以自己訓囉

大宅

我同阿JadeW一樣, 只會係床邊同佢講吓嘢, 99要抱我都係唔比ga. 而家我囝囝會自己玩, 玩一陣就自己瞓.

反而而家就抱多咗, 因為而家佢真乖咗好多唔會扭, 但一要瞓覺我就放返佢落床. 所以我兩個b都ok好湊. :wink: 兩個都可以自己瞓, 工人又可以做嘢.

首頁

尾頁

跳至