自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

有關小朋友美國簽證問題

有無人知道怎樣幫3歲的小朋友申請美國旅遊簽證? 需要什麼文件/手續? 父母已有簽證, 這次只是幫小朋友申請. 希望有人可幫忙解答, Thanks!

公爵府

好媽媽勳章

Re: 有關小朋友美國簽證問題

印象中要父母護照(要有美國簽証)結婚証書, 出世紙, 同相片

睇下有冇媽咪補充 :mrgreen:

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

thw 寫道:
有無人知道怎樣幫3歲的小朋友申請美國旅遊簽證? 需要什麼文件/手續? 父母已有簽證, 這次只是幫小朋友申請. 希望有人可幫忙解答, Thanks!

HERE

大宅

記住所有文件 make 左 copy 至好去申請,因為佢地收正本的,連父母 passports 稅單都係,一下唔見左你都有 copy。

子爵府

好像無收喎, 看一看俾番哂我

袁太 寫道:
記住所有文件 make 左 copy 至好去申請,因為佢地收正本的,連父母 passports 稅單都係,一下唔見左你都有 copy。

子爵府

批就一定批, 好像下午去就得, 唔洗早上INTERVIEW, 唔洗預妁的 :wink: :wink:

大宅

想請問簽證費幾錢? 一般簽幾年期,唔該。

Siumima

公爵府

好媽媽勳章

siumima 寫道:
想請問簽證費幾錢? 一般簽幾年期,唔該。

Siumima

好似$800, 批幾耐我唸人人唔同
我個仔批左10年

大宅

Thank you bby!

Siumima

別墅

電子申請form 有些不明白? 希望大家幫幫手,thx!
我和我的兒子同時申請簽證!

1. 我想問"相片"是貼在 copy 上嗎 ? 到時再帶去見領事?

2.小朋友可以使用“投遞方式”在星期一至星期五下午二時至三時到美國領事館申請,不但不需要預約 而且免面談。

→ 即是話我本人要預約以上時間,才避免走兩次 ?

3.為什麼英文 form 最底下有 Generate Family Dupricate,但中文版沒有 ?

4.今晚填完電子申請form ,明日再到銀行交錢可以嗎?

大宅

醒目開學勳章

1. 係 - 貼或釘在已列印之表格.
2. 我認為係 - 預約星期一至星期五下午二時至三時的時段, 可免走兩次. 但我於網上只見可以預約時段多為 0830-1030, 只06年5月30日有1330 & 1345. 成功的每個申請人必付郵遞費HK$25, 以發還証件.
3. 我認為係設計既問題, 無得解.
4. 可以 - 註: 網上預約登記, 需要收據右上方印有的付款票號

svcd 寫道:
電子申請form 有些不明白? 希望大家幫幫手,thx!
我和我的兒子同時申請簽證!

1. 我想問"相片"是貼在 copy 上嗎 ? 到時再帶去見領事?

2.小朋友可以使用“投遞方式”在星期一至星期五下午二時至三時到美國領事館申請,不但不需要預約 而且免面談。

→ 即是話我本人要預約以上時間,才避免走兩次 ?

3.為什麼英文 form 最底下有 Generate Family Dupricate,但中文版沒有 ?

4.今晚填完電子申請form ,明日再到銀行交錢可以嗎?

別墅

謝謝 talie
:-P

別墅

領事館說我欠父母批權旅遊信,我想問可以用中文嗎?

大宅

醒目開學勳章

"父母批權旅遊信" > 即係乜信? 英文係點?
中文 > 我唸唔得 .... 你係中文既電子表格填完, 佢都會幫你轉落英文表度. 簽證批核係即場的, 好多領事都係外國人. 中文, 理應睇唔明.

svcd 寫道:

大宅

醒目開學勳章

"父母批權旅遊信" 頭先上去睇左, 我相信係因為"投遞方式"無面談. 所以要好似授權書咁既信, 因小朋友未滿18歲.
我唸你幫小朋友預約辦理或不需該授權書.

check this -> 我可以陪同簽證申請人一起面談嗎?

please check PM.

別墅

因小朋友要上學,故我不會和他一起到領事館。
talie,真的謝謝你的幫忙!

大宅

svcd 寫道:

我仔上個月先攞咗 visa,佢都冇一齊去,但又冇話我欠"父母批權旅遊信"喎!

別墅

Jmum
我曾去過領事館,
他們說要出示父母批權旅遊信
請問你上次要不要帶手冊 ?
如果免面談,是不是在門口交完文件,
再入內交郵費 ?

大宅

醒目開學勳章

唔洗客氣. d 閃字好靚!

svcd 寫道:
因小朋友要上學,故我不會和他一起到領事館。
talie,真的謝謝你的幫忙!

首頁

尾頁

跳至