香港18區媽媽會

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

究竟嘉福榮真有幾好? 曾梅又如何呢?

各位北區媽咪:

我有好多問題呀, o黎緊9月要報小學, 我自己就住上水, 我阿媽就住粉嶺, 其實我兩面地址都可以用, 嘉福同曾梅我都幾鐘意, 兩間banding 都好高, 我重有基督教5分, 唔知點choice好, 佢地話其實多了5分, 唔洗o金擔心, 唔擔心就假lu, 有無好提議?...

如果o金排好唔好呢?
自行派位填: 嘉福
甲部: 跨網: 1st 上水曾梅 or 上水榮真(有5分機會大D)

聽講曾梅曾經發生不愉快事件, 係咪即"豪裝"事件?!,
o金而家佢地學校裝番其他課室的冷氣未呢?
有無人知, 但係這件事係咪真係o金大件事,
有人直頭話曾梅同開學時已經變質喎, 只是聽講不知是否事實, 只不過真的有興趣入, 想問清楚, 謝謝.

而嘉福有無人仔仔女女讀緊, 好想知多d呀!

而粉嶺于良發同靳茙生, 我囡囡間補習社就話好多功課, 同埋程度好深, 又不知道深到點, 但係這兩間的課外活動都幾多選擇...

唔講o金多, 好多口水, 如果一樣有媽咪頭痛緊同樣問題, 一切溝通o下.

大宅

Re: 究竟嘉福榮真有幾好? 曾梅又如何呢?

1. 曾梅已經全校有晒冷氣啦...
2. 嘉福榮真好多人爭住入... 聽聞入鄧顯既機會率好高...
3. 于良發&靳

大宅

我個女讀緊曾梅, 她讀得很開心喎, "豪裝" 的故事係在兩年前, 現在都唔係個個校長了, 現在陳校長05年9月才出任,
我唔知他如何? 不過班學生就很喜歡他.
好多時的人都係"聽聞" 不能盡信.
嘉福榮真就真係好多人想入, 不過最主要看自己個小朋友的
程度, 是否追得上, 唔係到時大家辛苦.
于良發, 我囡的教琴老師話好好, 不過我想程度都
好深, 她話讀得這于良發的, 十個有九個都要去補習
她都補緊兩個一年班, 我話唔係呀, 一年班要補習

男爵府

我個仔讀緊于良發一年級!
我覺得功課一D都唔多.................若專心做一個小時一定能完成! 包括星期六日. 通常我個仔星期五巳完成! (我個仔係一個超級心散的小朋友)

程度........暫時一年級來說都好淺, 同佢讀幼兒園個D差唔多! 話一年級要補習.........我個仔都無補, 平日亦都唔洗諗佢會溫習! 考試都係到考個日前一兩日先溫. 但成績都好好呀! 我仲奇怪點解會咁淺! 反之嘉福英文卷我睇過, 比于良發深囉! 我覺得嘉福D嘢深D !!

其實你有宗教分,入宗教學校就收硬架啦! 所以你可以諗清楚!

大宅

hinhei,

上水榮真及嘉褔榮真是否基督教? 咁是否可以有個5分宗教分 ?
知不知道還有冇其他學校是有宗教分呢? 我指基督教,
我有朋友明年選校, 他問我還有沒有其他學校選擇 ?

複式洋房

Buymom: 我諗我囡囡都鐘意活動教學, 唔知你知唔知邊間比較活動, 有人話嘉福的活動教學就要多做project, 而曾梅反而無最初o金活動.

露比媽咪: 你個女讀緊曾梅, 讀得開心, 請問曾梅功課是否好深, 好難跟得上.我都唔想到時大家辛苦.

Hinhei: 你個仔讀緊于良發, 功課唔多, 真係幾奇怪!

露比媽咪:上水榮真及嘉褔榮真是基督教? 是可以有個5分宗教分, 于良發, 靳茙生,宣道,都是基督教.

各位, O金如果功課外, 你地間學校又俾你其他什麼感覺? 我諗有好多媽咪都想知.

大宅

minikelly,

曾梅功課每天3~4樣, 一的都唔多, 默書就今星期默中文, 下星期默英文, 每個科目平均一個月測一次, 我反而認為考試
的編排唔係咁好-- 全年得兩次, 變相個範圍就多了, 而且平時的默書, 測驗的成積不計算, 全部用考試的分數來計的.
上課的形式好多時是以小組討論去做, 看看你接唔接受到?
有些媽咪曾經去投訴過學校, 唔係咁喜歡咁的上堂方法, 怕個學生掛住講吸收唔到真正要學的野,但的小朋友就當然鐘意
啦, 上堂可以講話喎, 暫時一年班就係咁, 其他的級別有冇
用別的形式去教, 我就唔知了 .

如果有5分宗教分, 的人多數會選嘉褔榮真, 需然多人爭,
但已經有20分在手, 機會在人之上, 講句心底說話你知,
最好第一輪就收了, 我由11月擔心到6月, (我囡第一輪
唔收, 第二輪派了間次選, 考埋第三次都入唔到我心
儀個間) 所以擁有20分的, 比起好多人大了機會, 第一輪
收了, 到時真係唔鐘意才轉啦, 好過要由1月至5月時要擔心

該用戶已被刪除

大宅

1. hihi, 露比媽媽, my son also讀曾梅呀! 佢都讀得好開心... 放長假都望快d返學呀!
十分同意你既講法-- 有時我件讀呢間happy, 唔代表你個又讀得高興...
校長個句: 每個細路都係獨立個體, 唔可以下下作出比較...
<p.s. 今日去Ocean Park幾好! 風和日麗...>
2. minikelly, 所以你要凊楚知道自己&個女, 適合哪種... 可以甘講, 小朋友於曾梅讀書, 壓力無甘大lor... 而家個校長又鬼馬, 同學生打成一片...
當然有d又例外, 見到有d小朋友都追唔到...
- 嘉福榮真就真係爭崩頭入架...
- 有朋友仔女讀宣道 (同樣爭崩頭...), 一個就好開心; 一個就跟得好辛苦...
所以呢, 你要立場堅定, 唔好今次揀呢間, 下次又改另一間...
仲有多d參觀心儀小學, 了解多d至作決定lor... Good Luck! :-P

大宅

buymom,

你好, 我個囡讀1C , 你個仔呢 ?
講開壓力, 我真係比個囡笑死, 早輪咪玩話劇團, 我個囡
入了頭個100名, 但上埋上星期六, 人地要選50名出來
我個囡俾人OUT 了, 返來屋企已經"古起個咀" 我又唔
知喎, 還問她, 唔駛返劇團呀? 冇通告咩 ?
她嘩一聲CRY 出來, 我話咁少的挫折都受唔到, 點算呀?
可能有時壓力係她自己俾自己

大宅

hello, 露比(ruby?)mama --sorry, 懶! 我仔E班呀...
本來我都想比佢玩話劇團, 因為佢最like扮鬼扮馬, 古靈精怪... 但佢自從暑假玩過呢類表演之後, 覺得好辛苦! 又唔捱得, 所以自己話唔參加lu...
係呀, 而家d細路, 唔係好

複式洋房

Buymom:

我想個個父母都想為自己的仔女, 作出最好的選擇,
我想而家階段重是選擇期中, 如果真的選曾梅,
我就要真的好清楚佢地的情況, 因為選佢我只得15分,
都幾驚o架.

p.s. 曾梅有戲劇班, 都幾好, 可以訓練自信心,
我個囡都幾鐘意扮鬼扮馬, 但就係有時幾怕羞.

大宅

minikelly, 邊個父母唔想自己仔女叻丫...
但真係要我揀, 我個"秤"話我知-- No.1 健健康康; No.2 開心快樂; No.3 有好人格品德... (啊, 勁貪心!)
今年黎緊派小一, d千禧B就cake手d, 多人爭...
你下年先係, relax d, 想清楚至落筆啦...
你參觀d小學時, 最好帶埋個女去, 試下比佢發言, 睇下佢有何選擇? 而家d細路, 都要大人尊重架...
係呀, 曾梅好多野玩架, 多方面發展呀ma... P.1去2日1夜camp; 唔知P.3/4去澳門; P.5去黃埔軍營; P.6去星加坡呀! 幾好玩... 好似人地d國際學校甘...
睇下d website啦...
http://www.tmms.edu.hk/
http://www.skhkfwc.edu.hk/

男爵府

男爵府

男爵府

男爵府

男爵府

男爵府

我唔選嘉福的原因(間學校係正我樓下)
因我覺得嘉福比較適合一D比較乖, 叻, 媽咪可以有時間教的小朋友! 而我個仔好鬼活動!!
嘉福一個星期默兩次書, 中英文各一次!
一年考四次試

我最初係選曾梅. 因我覺得佢哋對教學有熱誠! 其實我比較鐘意李志達, 因我聽個個小朋友係個度讀都開心, 而佢branding亦好好! 但曾梅新D , 所以選這間!
因跨區, 所以同區選了于良發! 因本身都是信基督, 所以就覺得神安排了, 便不再去考曾梅!

現在覺得于良發有乜好..........無話好唔好, 好的就係一年三次考試, 唔太多唔太少!hehheeeeee , 一星期一次默書, 中英文格住默. 大人細佬都唔洗咁辛苦!好老實講, 功課真係唔多. 好似英文生字, 一個字寫三次, 寫三個生字咁又一樣功課囉! 係中文詞語會多少少囉! 不過都係八至十多個, 每個寫三次!! 有時要計埋改正如作業咁就多幾樣囉! 一課作業又唔係全部做晒, 有時一次做一頁.所以睇落有四五樣功課, 但實情係量唔多!

複式洋房

hinhei:

o金你仔仔而家讀于良發, 有無覺得佢地比較傳統,
你仔仔鐘唔鐘意呀? 開唔開心呀?

唔知點解睇得多d校網, 佢地有好多課外活動喎, o金自己重洗唔洗出去再上其他, e.g. 劍橋英語, 奧數等....., 有無媽咪知多D呢?

靳茙生直頭每日3時后課外, o金同沙田培橋個形式好似有點相似. , 唔知真實又是否一樣? :lol:

首頁
12345...6

尾頁

跳至