論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你地老公會吾會成日幫工人,好似工人重親過自己?

我老公成日會問我個工人夠吾夠野食,夠吾夠衣服,熱吾熱,吾知你地d 老公會吾會? :-(

複式洋房

Re: 你地老公會吾會成日幫工人,好似工人重親過自己?

no, if so, i will ask him not to do so!!! and will tell him i am not happy. i should be the one to take care of the maid and he should take care of me and bb only

禁止訪問

別墅

我細佬又係o甘架,弟婦話個工人做錯事,佢就梗係幫住晒,食飯飲茶唔叫個工人,細佬又覺得好似刻薄佢o甘,大佬呀,唔係唔比飯佢食,要佢自已o係屋企食o者,有乜咁刻薄呀,佢又唔知個工人對住佢同對住佢老婆係唔同面口o既。我諗係因為好多時都係女主人管教工人,男人唔駛見亦都唔知道佢地d嘔血野,咪成日覺得d女人蝦工人囉,試下等佢地教工人ar,可能當佢地知道一 樣野要講十九幾次,個工人都唔記得o個種勞氣法,睇下佢地仲有無咁寬宏大量ar :tongue:

珍珠宮

2019新春慶豚圓 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔會喎

大宅

有時可能都會架....我有個朋友生完個b之後就請咗個bun,你地知啦,男人唔會理d婆媽野加麻(相信大家都知我媽同我細佬為咗個印d野 無佢地修)...咁個男既就叫我朋友唔好成日捉住個工人話柄...兩夫婦咁就初而鬧交..繼而分居收場,而家我朋友返咗外家住,又請咗另一個bun,至於佢老公亦照樣用返舊果個...唉~~為咗個賤工人搞到家都冇埋...個b而家先得2歲幾3歲...大家話值唔值得呢 :cry:

子爵府

我工人有時對住我老公挨身挨世,我媽咪見到都話我點解唔嬲。 其寶我係無セ留意佢兩个ge舉動,但 自從我媽咪提醒過我後,我就要我老公管接管送,唔俾佢哋有單獨相處ge機会。

伯爵府

反而係我老公叫我去飲茶唔好打包俾工人, 食好野唔好帶工人, 又成日投訴我管得個工人唔夠嚴, d野抹得唔夠乾淨, 講野講得唔夠straight............

我知個工人已經做得唔錯, 一邊要佢做番好d, 一邊有時要o係老公面前表揚下, 等老公唔好太tiu tick (因為老公有時 "走火入魔", 自己都做唔到ge野, 都要工人做到...唉).

大宅

佘媽 , u right!...
Anson在2006年1月29日出世!

禁止訪問

珍珠宮

我老公都唔理,除非我叫他出聲,他就會話工人.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我老公直頭唔理既,總之佢想要咩時,工人比到佢就得啦.佢當我老公好似細佬仔咁湊. 因我老公只會用把口黎搵野,一有咩要就話比個工人聽,我地從無為個工人鬧交既. :mrgreen: 佢剩係提個工人天氣熱要開冷氣訓.

複式洋房

I strongly agree with u ar.since my hushand 物都冇為,有水飲就得,吾知水好dirty,就算杯內有甲由佢都吾會知,because they dun see inside the glass,我成日同佢quarrel about the helper..when I scold the helper he can only know I scold her but dun know why I scold her law.when I told my hushand that "u try teach the helper"he refused law.but always said that I scold her whole day law
佘媽 寫道:
我細佬又係o甘架,弟婦話個工人做錯事,佢就梗係幫住晒,食飯飲茶唔叫個工人,細佬又覺得好似刻薄佢o甘,大佬呀,唔係唔比飯佢食,要佢自已o係屋企食o者,有乜咁刻薄呀,佢又唔知個工人對住佢同對住佢老婆係唔同面口o既。我諗係因為好多時都係女主人管教工人,男人唔駛見亦都唔知道佢地d嘔血野,咪成日覺得d女人蝦工人囉,試下等佢地教工人ar,可能當佢地知道一 樣野要講十九幾次,個工人都唔記得o個種勞氣法,睇下佢地仲有無咁寬宏大量ar :tongue:

複式洋房

開門見山 寫道:
有時可能都會架....我有個朋友生完個b之後就請咗個bun,你地知啦,男人唔會理d婆媽野加麻(相信大家都知我媽同我細佬為咗個印d野 無佢地修)...咁個男既就叫我朋友唔好成日捉住個工人話柄...兩夫婦咁就初而鬧交..繼而分居收場,而家我朋友返咗外家住,又請咗另一個bun,至於佢老公亦照樣用返舊果個...唉~~為咗個賤工人搞到家都冇埋...個b而家先得2歲幾3歲...大家話值唔值得呢 :cry:

真係吾值,but I also worry about it since when I always quarrel with my hushand about the helper ar and his family ar

複式洋房

rosannaching 寫道:
[quote]
開門見山 寫道:
有時可能都會架....我有個朋友生完個b之後就請咗個bun,你地知啦,男人唔會理d婆媽野加麻(相信大家都知我媽同我細佬為咗個印d野 無佢地修)...咁個男既就叫我朋友唔好成日捉住個工人話柄...兩夫婦咁就初而鬧交..繼而分居收場,而家我朋友返咗外家住,又請咗另一個bun,至於佢老公亦\
照樣用返舊果個...唉~~為咗個賤工人搞到家都冇埋...個b而家先得2歲幾3歲...大家話值唔值得呢 :cry:

真係吾值,but I also worry about it since when I always quarrel with my hushand about the helper ar and his family ar [/quote]
最慘就係我奶奶同始姑奶都冇所為.所以我好似做衰人

子爵府

醒目開學勳章

我就用o左成個月功夫搞掂我隻C佬,佢因為英文唔掂,要求又高,所以開頭成日同我嘈,好彩我地係對事唔對人既,陽光賓真係做得唔錯架,我都好錫佢(相信會有會員炳我對佢太好 )不過每一樣野都會同佢講如果做得唔好,我會收緊同收番,等佢知自己咩問題,我講明我幾忙都會抽時間傾計。
我隻C佬覺得我對工人好過佢,所以間中會寸我唔好對佢咁好,不過星期日晚C佬第一次開聲叫我同工人講唔使執,快D訓,可能果日母親節,佢知陽光賓要打長途搵女

其實只要心入面唔好有偏見,同埋要知老公一係就乜都唔理,一係就搶住黎搞;最重要係點解要因為工人既野搞到兩公婆嘈交呢?有時諗下如果個工人真係影響度兩公婆咪換過果囉!反正到我老既時候都係C佬陪伴我,並非工人,我會選擇唔影響家庭既工人囉!

複式洋房

I think the most important thing now is to keep a very good relationship with your husband. dont scold your maid in front of your husband/mother-in-law. Always be good to your maid in from of them. Then think of some trick to let them know how bad she was.

複式洋房

"反正到我老既時候都係C佬陪伴我,並非工人,我會選擇唔影響家庭既工人囉!"

大宅

所以我而家發覺工人有時會喺sir面前就好似林黛玉咁...喺我地面前就係黃曼莉,亦好似余麗珍(我地囉,有苦自己知)同李香琴咁(工人,奸到出汁)鬥法...最後既結局就各安天命......不過我既朋友個結局就咩咗d.....唯有希望佢地床頭打交床尾和啦,始終阿b都仲係咁細.. :cry: ..

侯爵府

2019勳章 醒目開學勳章

我老公都係咁喎,好似近來新工人咁,我同佢溝通吾到,佢就叫我吾好咁急,因始終嚟咗都係 3 weeks,叫我慢慢教,但佢從來都吾會開聲叫個工人做乜做乜,又吾會同佢 talk,有時我教到個工人好夜,佢會同我講叫佢早啲瞓(12:00-1:00),但個工人每朝係 7:30-8:00 起身,我自己都冇咁多時間瞓啦!

首頁

尾頁

跳至