自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

幫BB做証件係唔係要搵人做証人??

話說舊年我係入境處見到同學仔媽咪(A媽),佢正幫個細仔做回港証,佢話家下做証件好鬼煩,要搵個朋友簽名証明尼張出世紙係尼個BB,先可以做証件,上次見到佢,佢話佢幫另一個媽咪(B媽)做過証人,之後我見到C媽,我就同佢講乜家下咁鬼煩,點知c媽話唔使証人,我話但係AB媽都要喎,c媽話可能佢地唔夠7年,所以......但之後A媽話佢姑仔係永久都要搵人証明,家下攪到我都"R"晒頭,所以想問下你地做証件,要唔要搵証人?
因為我要幫個仔攞証件

別墅

Re: 幫BB做証件係唔係要搵人做証人??

Yes. I don't understand why they need one, I've asked them before but they just simply said they need somebody to prove this is your baby???

Well, but if you need the ID/Passport, you need to find one, no choice. So ma fan.

別墅

one more thing, I was born in HKG and my baby, too. But I still need one!!

別墅

做回港証要証人,你可以先去做回港証的地方先攞咗d 表格先填好晒,最緊要有一張証人紙要填,你可以攞咗幫你bb做(証人個身份証副本)(就可以唔駛佢去),記得張証人紙都貼上bb張相,之後要個証人簽名(要係張相度簽出張証人紙度,最好係相角簽出張紙),填好晒所有資料就可以,証人唔一定係朋友,bb個婆婆/公公or....總之唔你&你先生orbb的兄弟姐妹就可以
要影印定出世紙or其他資料(要幾多張唔記得咗你可以問清楚)果度影印都唔平架

大宅

要影定証人身份証,唔可以住埋一起的人做証人,另外証人都有一張野要簽架,上次我行了幾次
其次也相倣, 就是要愛人如己。 馬太22:39如果人人都愛人如己, 包括不同階級、不同國籍, 不同理念的人,事事為人設想, 咁尼個世界會唔會少左好多不必要既紛爭, 甚至戰爭呢...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我之前網上申請表格寄黎我家,而家好似冇 lu,可以上網下載

下載表格
十 六 歲 以 下 的 兒 童 副 署 人 詳情

男爵府

係要架, 我個女果時做就搵我舊同事幫我簽名.
我老公都

男爵府

我啱啱5月3號同我d細路攞完回港證,唔駛副署人喎.不過就要小朋友ID,手冊(有學校校印)同相,以及爸/媽ID,結婚證書,同$120.即刻(同日)有得攞,好方便呀.

伯爵府

要ar,我同仔仔攞都要証人簽名同身分證影印本先得,好彩果時個fd同我去,唔係又要行多轉

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔關係唔係HK出世事...
副署人表格目的係要搵第三者証明呢個係你既仔/女,如果小朋友已經讀書,就可以用手冊代替副署人表格,因手冊有相有印已經代表第三者証明~

大宅

小朋友已返學有手冊(上有相片並有學校蓋印), 帶埋正副本做証明, 就唔駛搵副署人做証. 道理一樣, 有第三者certify張相係o厘個小朋友o者.

felix 寫道:
我啱啱5月3號同我d細路攞完回港證,唔駛副署人喎.不過就要小朋友ID,手冊(有學校校印)同相,以及爸/媽ID,結婚證書,同$120.即刻(同日)有得攞,好方便呀.

子爵府

我上個月幫仔仔申請特區護照時,都需要提供,有相片同學校印鑑既學生手冊(正副本),或者有副署人簽名0既表格。我提供學生手冊,就無需副署人了。

大宅

畀面勳章

ok!唔該晒咁多位!

首頁

尾頁

跳至