論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實工人怕唔怕傭主炒佢

除左果d出位搏炒, 正常請返來的.

成日听d媽咪講, 我工人搵到新工. 佢地係咪好易搵工呢. 因香港真係有大把人講工人(菲同印).

大宅

Re: 其實工人怕唔怕傭主炒佢

佢地係唔怕炒架,你炒得佢,佢亦有辦法去令到自己有新工,至於你話「香港真係有大把人請工人(菲同印)」,梗係啦,炒咗工人都要揾返第ニ個麻,所以咪成日好似需求好大,實質都係舊僱主用開果d,正所謂魚水滾魚塘,嚟來嚟去都係果d...真悲哀 :-( 好似我亞哥十二年前請一個bun一做就同佢做咗八年,佢完約後要結婚生仔,冇計 而家我阿哥逢九個月就換一個,咁大家話係咪hk人係大把人請工人吖.. :-( ...救命~~ :-(

別墅

我覺得d工人應該唔係幾驚你炒佢, 唔補錢炒另計, 補錢炒佢佢都無乜損失, 不過唔補錢佢都告到你死啦
就算你blacklist佢, 佢地返祖家轉個頭又用過第2個名再申請來架啦, 就算唔完約工人都大把人請, 明知唔完約一定有d問題, 但有時趕住要工人都無計, 為有搏下人夾人唔夾前僱主可能夾自己呢......唉......

大宅

要好'體'個工人有沒有腦,
我覺得工人除非在離職後可以有'天文'數字人工比佢地,
如果唔係, 我地D傭主一定要齊心, 唔好請這些工人.
我有個自身'例子'
我老爺有個男工人, 請來主要是照顧老人和一個不良予行之子,
個男工人是我舊工人在 church 認識, 唔係好熟, 但用人心切,
我們便一試. 初初都沒有什麼問題, 後來, 開始唔專重我
老爺和做D你都唔信個有人做.
例如夜晚(2:00 to 3:00) 起身'用洗衣機洗衣服', '切菜',
做好多古怪聲音, 老爺起身和他理論, 有幾次也差D 大打出手, Finally, 抄了.
完來這個工人立心想走, 唔甘心在我老爺家工作,
日間話出去買野, 查實出去學車. 做這麼多野激我地去抄佢.
後來佢有新傭主打電話問我佢是否做我地'司機',
我和盤托出講曬佢D野比個'新傭主'知, 結果沒有用他.
後來第2個'新傭主' 打我老公手機, 同樣問這問題, 我老公講'唔知佢識駕車,
但我先生話沒有講'須'佢, 留條生路比佢,
結果應該傭用了, 做花王.
但後來比我知道天大 'SECRET', 我地初先好心祥
比佢日間有時過我家,和我家工人閒話家常.
結果我工人有了bb, 最後佢自己回鄉生這bb,
同我講佢家鄉老公要佢立刻回鄉結婚, 如果不是,
便唔同他結婚, 立刻走, 我工人在最後時間,
不段教我小兒有野打媽媽'手機', 家地址, 自己叫什麼名.
怕他有野唔識講. (小兒當時約2歲多) 小兒唔知什麼事,
(因小兒出世是早產, 1歲多才懂行路, ) 佢的心事我最後佢走了才知道.
我也唔多想他走. 在走時我答應他生完BB, 想來香港做,
我一定幫他, 我結果介紹了去我朋友做. 1做4年. 現回了家鄉.
現在我家工人也是他介紹的, 10年, 問題是有,
但大家都喜歡講出來.
我也是一個要工作媽媽, 好明白打工心態, 可以 '忍' 下便算, 希望佢地明白, 大家都係'賺錢'.

複式洋房

Your 男工人 is a pilipino? and he and your maid finally sleep together?

kc2021 寫道:
要好'體'個工人有沒有腦,
我覺得工人除非在離職後可以有'天文'數字人工比佢地,
如果唔係, 我地D傭主一定要齊心, 唔好請這些工人.
我有個自身'例子'
我老爺有個男工人, 請來主要是照顧老人和一個不良予行之子,
個男工人是我舊工人在 church 認識, 唔係好熟, 但用人心切,
我們便一試. 初初都沒有什麼問題, 後來, 開始唔專重我
老爺和做D你都唔信個有人做.
例如夜晚(2:00 to 3:00) 起身'用洗衣機洗衣服', '切菜',
做好多古怪聲音, 老爺起身和他理論, 有幾次也差D 大打出手, Finally, 抄了.
完來這個工人立心想走, 唔甘心在我老爺家工作,
日間話出去買野, 查實出去學車. 做這麼多野激我地去抄佢.
後來佢有新傭主打電話問我佢是否做我地'司機',
我和盤托出講曬佢D野比個'新傭主'知, 結果沒有用他.
後來第2個'新傭主' 打我老公手機, 同樣問這問題, 我老公講'唔知佢識駕車,
但我先生話沒有講'須'佢, 留條生路比佢,
結果應該傭用了, 做花王.
但後來比我知道天大 'SECRET', 我地初先好心祥
比佢日間有時過我家,和我家工人閒話家常.
結果我工人有了bb, 最後佢自己回鄉生這bb,
同我講佢家鄉老公要佢立刻回鄉結婚, 如果不是,
便唔同他結婚, 立刻走, 我工人在最後時間,
不段教我小兒有野打媽媽'手機', 家地址, 自己叫什麼名.
怕他有野唔識講. (小兒當時約2歲多) 小兒唔知什麼事,
(因小兒出世是早產, 1歲多才懂行路, ) 佢的心事我最後佢走了才知道.
我也唔多想他走. 在走時我答應他生完BB, 想來香港做,
我一定幫他, 我結果介紹了去我朋友做. 1做4年. 現回了家鄉.
現在我家工人也是他介紹的, 10年, 問題是有,
但大家都喜歡講出來.
我也是一個要工作媽媽, 好明白打工心態, 可以 '忍' 下便算, 希望佢地明白, 大家都係'賺錢'.

大宅

墟佢地如果係第一次來香港,物

大宅

听到各位媽咪講,很徬徨,唔知點做好 很頭痛.

伯爵府

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

如果佢有家庭負担, 都怕被傭主炒佢
我工人每個月出糧後, 都
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........
該用戶已被刪除

大宅

Gracemama 寫道:
听到各位媽咪講,很徬徨,唔知點做好 很頭痛.

Gracemama,
Don't be afraid......

I knew nothing about "Yan Yan" as my one is a "bun bun".
What I heard from my maid's fds (bun)...they don't really scare being terminated... ?-(
Of course, in the first few months is a bit law~!
But I do believe that they came here coz they need money. If the employer is a reasonable one & the salary & benefit is not underpay or etc......why they will go away? ?-(

If u can also stand at their side & u will know how to keep a good maid....don't worry!

My one stay well with me (2.5yrs) ...not really very long but the relationship is good. Sometime she made me angry & sometime she will show me her long face (black face).. but overall is consider a good one.

I believe that there were not "erfect maid" or "erfect employer" in the world, if she respect to u, treat your family members good & do her job over "75Marks"+, I will think this is a good one law~

Might be my requirment is too low for the others... but be honest..... our boss might also think the same.

Of course, I heard & saw some really
maid but not that much........

Wish your one will be a good one & love your family too!

首頁

尾頁

跳至