懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Re: 會唔會訓訓下穿左水唔知架

tomum 寫道:
我就重攪笑,一早起身就穿左~好彩
真係一企起身果下就流好多水出黎
即刻入廁所就知不妙
勁流
之後即刻入院

我都係ar ,我第一隻腳踏落地下就穿左啦 ,之前仲未訓醒架,一穿即係醒哂,即刻攞衫沖涼洗頭,沖完涼即刻同老公衝出門口

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我果陣因為已見紅,所以係醫院張床穿羊水...果陣自己聽到 pop 一聲..跟住入去toilet見到有好多水不停流...同埋o拿住痛...跟住即call護士落產房生BB喇.....

如果係屋企都唔知點算....

子爵府

咁你地係咪多數o係預產期之前穿嫁?
兩個都係我心肝定>3<

伯爵府

系呀, 我就早了5weeks, 穿水前幾天仲成日覺得個肚好墜, 好似入面個頭仔向下頂咁..

伯爵府

嘩, 咁都幾lei hair wor ∼∼

我上一胎係見紅先, 入左院e生幫我穿水架 ...

大宅

大宅

咁穿水前有冇

男爵府

UNDER間唔中濕左一少撻,唔知係唔係穿水定係尿,穿水會唔會流少少又冇流架,定係真係失禁呢....但好多時又去完TOILET冇耐就會咁

複式洋房

一d感覺到都無喎!我一朝早流咗一小灘、之後又一小灘,到中午再來一灘,我都估係穿水,不過點都食埋飯先啦!
之後打電話問姑娘,佢叫我唔好洗頭咯,即刻去醫院。所以我無沖涼呀!不過,去到醫院就無晒動靜,無再流水,又唔見紅。個初哥醫生仲話我無穿水要我出院tim!後來個有經驗既再check,勉強check到我真係穿水先比我留院待產。
但係就唔比落床,厕所都唔比行去,一直到第二日幫我催生。
亞媽話穿水難生d,因為d水流咗出黎,唔夠水扇個bb出黎喎!我就生得辛苦d囉!不過我唸因人而已既!

男爵府

我因為血糖高, 所以在早預產期幾日就要入定醫院催生~ 我記得夜晚11點幾12點, 準備訓覺時發覺有少少水滲左落under度, 我懷疑是羊水, 於是即刻按鐘call姑娘同醫生, 點知醫生check過話未穿, 即係食詐糊~於是"大舉撤兵收隊", 點知隔左都無5分鐘, 就感覺到自己體內好似有個氣球pop一聲咁穿左, 之後就好似賴尿咁, 當時我好驚好似"狼來了"咁, 好驚比d姑娘誤會, 以為我玩野,亂咁按鐘 (因為之前食詐糊), 當然最後我都硬著頭皮照按啦, 面子事小, bb緊要嘛, 後來醫生一到, 我本來好醒目咁"擺好姿勢", 準備比醫生再check多次, 點知比個醫生串返轉頭, 笑住咁話 "都唔洗點check啦下fa~咁樣流法, 除左穿水, 無其他可能性架啦 搞到我超尷尬

子爵府

大家生bb多數痛左幾耐呀咁??
係咪真係好痛嫁?
--------------------------------------------------------------
阿Be
我覺得你好可愛就真~ha :lol:

阿Be 寫道:
我本來好醒目咁"擺好姿勢", 準備比醫生再check多次, 點知比個醫生串返轉頭, 笑住咁話 "都唔洗點check啦下fa~咁樣流法, 除左穿水, 無其他可能性架啦 搞到我超尷尬
兩個都係我心肝定>3<

男爵府

在我黎講, 真正好痛既時間大概痛左3,4個鐘左右啦~因為初初開始痛時, 佢係唔會比任何藥物你止痛, 而且要你痛既密度到達某一個程度, 如每2-3分鐘痛一次, 先會比你入產房, 所以在呢3,4個鐘, 就唯有在床上"硬食"啦, 我記得當時除左肚痛, 個背脊都好痛架~後來上到產房, 佢地有得比你聞笑氣止痛, 咁就當堂無咁辛苦, 不過我可能聞得太多笑氣, 搞到子宮頸開得超慢, 過左10個鐘左右, 都仍然係開得~2度~咁大把 , 最後連醫生都忍唔住, 走黎同我講 : 太太, 都好耐下lor喎, 仍然都無咩進展....不如開刀啦~~最後, 我就係半身麻醉, 拎阿仔出黎lor.....

所以, 我奉勸各位準媽媽, 如果你想順產, 就唔好聞咁多笑氣, 要忍下痛, 唔好好似我咁, 當d笑氣係"生命之源"咁, 不斷不斷咁索~可惜當時無人話比我聽笑氣有d咁既負作用 :-(

子爵府

個醫生講野都幾搞笑喎,,,
我個fd叫我唔好聞咁多笑氣,佢話聞得多會冇記性嫁喎...
兩個都係我心肝定>3<

大宅

SkySiu 寫道:
系呀, 我就早了5weeks, 穿水前幾天仲成日覺得個肚好墜, 好似入面個頭仔向下頂咁..

你早左5wks生bb架? 你話前幾日bb個頭仔向下頂咁...係唔係好痛, 又撩撩下咁架?
咁你bb早左5wks出世, 醫院比唔比你帶埋bb返屋企呀?

男爵府

係呀~我仲隱若記得個醫生當時個樣, 好似"無哂佢乎"咁既樣架 至於笑氣, 我淨係知當時好wing咋!

洋房

下~~聞得笑氣多會開得慢O既咩??

公爵府

畀面勳章

我睇書話, 如果臨近預產期, 覺得個胎冇再頂住個, 或者有向下墜既感覺,即係生得架啦

同埋要個人放鬆d, 子宮會開得快d
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

男爵府

"聞笑氣多, 子宮開得慢d" 係我生完之後, o係BK呢度聽d媽咪講架~

伯爵府

sweetiecoco,

其實我陀bb在早產前一個月已經覺得肚好墜, 到後期真頭好似隨時想生咁, 行一下就覺得好似bb個頭仔向下撞一下, 終於....真系出世啦..., 不過bb就細粒d. 因出世時有黃, 要照燈, 及因開刀生, 故都要6日左右才出院. 早產冇問題的話是可以一起走. 但有些bb因太輕或太黃...就可能要入箱, 咁都系遲多幾日, 冇問題wor.

sky

大宅

Skysiu
唔該哂你呀, 我而家bb個頭o既位置越黎越低, 有時都會掂住我大脾架...不過我又會諗, 越係覺得佢會早出世, 可能到時會遲都唔定...希望bb可以健康啦...

首頁

尾頁

跳至