論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地有無提供下午茶及生果比工人食.....???

我屋企個印印叫佢去超級市場買

大宅

Re: 你地有無提供下午茶及生果比工人食.....???

以前我d bun記都係咁,試過有個bun飲哂食哂我阿仔d 0檬茶同餅乾,你地記唔記得99年有日係10號風球呢??佢訓到十點鐘都唔整早餐比阿b食,我嬲到話:「我只包你一日三餐,其餘你自己買嚟食啦..」,果日我兩仔乸冇飯食 :-( 去咗老二度(因為我地住埋同一個私人屋苑),由佢個工人煮比我地食,佢自己喺屋企食丁,而我老二就揸車出去斬鳥,自從果日之後我忍咗兩個月就炒佢喇....所以唔好縱慣佢地,適量而止就夠喇....如果唔係佢地會奉旨架...

男爵府

Yes, I will let her buy 1 more bread in the morning for tea time. For fruit, she will not get it by herself but eat after dinner with us.

大宅

No afternoon tea, one fruit per day!!

Anson在2006年1月29日出世!

別墅

別墅

只會買定o的餅乾..生果..就我食時會攞個比佢食!唔會比佢任食!

子爵府

I am a full time housewife and I stay home for most of the time. Usually, I will give her biscuit OR fruit as teatime snacks with drink (lemon tea, Ribena, or tea bags) when my son takes the snacks in the afternoon. Sometimes when I forget she could not take it herself.

However, when there is a free gift from the newspaper, eg. the Sun, I ask her to line up to get a free biscuit and I will give her the biscuit. She will keep it and eat by herself sometime she feels hungry.

Lum Lum Mami

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

下午茶同生果我無特別提供......

平時會買定d餅乾比佢, 肚餓可以食. 另外雪櫃有生果, 通常都係apple or orange. 我無限佢一日可以食幾多, 最多咪1個起2個止, 食得幾多丫~~~ 如果佢工作表現好, 我又真係無咩所謂喎!!

不過一d貴d既生果, 例如: 榴槤呀...0甘我就會放工買左返屋企同honey 食, 呢d就無預佢囉.

子爵府

下午茶就冇,但有麵包及蛋糕俾佢食,有生果及餓唔親佢

男爵府

我家就長期都有食得的野係家的,我個工人so far都幾守規矩的,無講的就唔會食,說了給她的她先食,亦試過俾她食的,就第二日食晒..不過講過之後又無發生過。

伯爵府

我屋企d生果多到可以砌果籃, 叫極個印都係唔會主動食, 就算晚上一齊食, 都要3吹4請佢至黎吃.

至於tea, 屋企唔會買crackers, 佢會自己買定野食 (但無問我claim 錢).

大宅

2023年兔年勳章

別墅

該用戶已被刪除

侯爵府

睛靈勳章

我淨係比水果佢食咋!

子爵府

下午茶就無,但 生果就有。
同埋其他嘢都有預埋佢, 如:Jelly、凉茶、靚湯 ...etc.

大宅

我諗因為晏晝要比生果BB食..但BB通常食唔晒..我諗佢食埋佢卦...下午茶就冇喇...佢早午晚三餐都大魚大肉..佢黎咗1年已經肥咗好多..我地成日笑佢肥..佢都開始節制..

珍珠宮

我有買小食比她下午食,生果就冇話可以食,但囡囡食蛋糕,生果,各樣小食佢有冇一齊食就唔知啦. ?-(

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我就任佢食,無理佢既,不過佢好慳,只會見到特價先買,如知道阿sir鐘意食邊隻生果,佢買番黎就整比阿sir食,佢自己唔食.
依家佢就通常做執手尾個位,見我地0食,又唔擺得咁耐既,佢就食左佢.

大宅

之前我都有個工人好經典.我同佢講屋企啲野食放得係雪櫃既佢都可以食.(因再之前請既工人都無問題,食得幾多吖?!心諗初來打工既,斷估都唔會好過份既!)點知呢個就係異數啦!

佢會識食到同我啲仔女食埋同一樣既野,如朝早咁,我個女就一片麵包cut開夾火腿+1條腸仔點茄汁+鮮奶;佢就兩塊麵包夾火腿+2條腸仔點茄汁+鮮奶+1隻大橙,如果果日買左長方包,就4塊麵包夾2片火腿.午飯後,2:30出去接阿女放學,一定夾住隻麵包出去等時食.4點幾時,個女tea-time,佢又tea. 同朝早既差唔多,不過轉左飲果汁.同唔食腸仔+兩塊麵包夾火腿(坐埋餐枱處食完先再做野).晚飯時,唔likey食菜(當然佢又唔係煮得好食)夾多肉食少菜,飯後緊係要食番隻大橙補番啦!(如果細橙就double) 唔食其他生果架.平時行出行入做野,久唔久就見到佢食完餅剩番個吉既包裝紙响度.有次仲比我發覺用左我比佢買送啲錢來買左啲家庭裝chocholate和 cookies番來,我都無叫佢買!問番佢,佢話佢食既,比佢激死! ...仲有好多其他都唔講咁多la.

後來月都未坐完,就炒走啦!

首頁

尾頁

跳至