論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

菲傭 resume話自己有10年星加坡經驗, 請問點樣可 verify?

菲傭 resume 話自己有10年星加坡經驗 (總共2個僱主), 請問點樣可 verify?

1) 1994-1998 第1個僱主, 太耐無/唔記得佢電話。
2) 1998-2004 第2個僱主係外地 export 去星加坡, 6年後返左祖家, 所以無佢電話。

Agent 比左個菲傭既 passport hard copy 我,
上面既 issue date 係 7 Jan 2004,
Valid until 7 Jan 2009
Issuing Authority: Philiphine Embassy Singapore

(但只可以證明佢曾經去過星加坡, 都唔知會唔會做左1年未完約...)

另外, agent 又e-mail個菲傭既 passport visa chop 比我, 但只係出入境印, 並唔係 working visa/permit (指名姓名 xxx 可逗2年工作之類???), 而且 passport (成10頁紙) 上面有打隆既no. (passport no.???), 除左有幾個出入境chop, 10頁 passport頂仲分別顯示左2個唔同既 passport no. , 但都同我手頭上既 passport hard copy 係唔同 passport no. 既。

會唔會係佢地求其影其他2本 passport 既出入境 chop 比我算數? 並唔係菲傭本人既 passport 黎呢?

我第1次請工人, 請比d意見呀, 唔該晒!!

子爵府

2019勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

Re: 菲傭 resume話自己有10年星加坡經驗, 請問點樣可 verify?

我agent 同我講, 外傭在星加坡每個顧主只可請佢地2個合約(即4年), 每個外傭係加坡只可做兩個顧主 (即最多8年), 如我資料無錯, 咁你個外傭可能有關題, 因為無可能係星加坡留到10年.
你不如打去其他 agent 到問下, 外傭係星加坡可以做幾耐 la.

大宅

Re: 菲傭 resume話自己有10年星加坡經驗, 請問點樣可 verify?

:mrgreen: 不如你hold住d資料,然後問下agent如果你决定請佢,但佢嚟到之後貨不對版(即passport同其他資料),邊個負責先囉,如果佢話佢負責哂所有野既(包括賠代通知金同機票),你叫佢寫返封信證明睇吓佢肯唔肯o羅... :mrgreen: 冇計...人係佢地介紹比你架麻....呢個方法我有朋友用過,好彩果個工人d資料係真既....但都做唔長....

男爵府

但係我已經比左$900按金, 即時簽晒約啦, d文件仲係 blank document.

大宅

咁....你要搏吓喇...未必唔好既...
myapple 寫道:

但係我已經比左$900按金, 即時簽晒約啦, d文件仲係 blank document.

男爵府

我頭先打比另一個 agent 問, 佢話無聽過只可做2個僱主(8年)喎, 佢都見過做10年, 8年既。 另外佢話睇 passport 上既 visa chop 係無乜用, 星加坡政府會發一張card, 係證明 幫邊個僱主o係咩 period工作。

跟住我打去 agent到問, 跟開果個staff未返, 另一個 staff follow, 佢話每renew 一次passport 個 passport no. 就會唔同, 佢可以再比 passport front page 我, 我話我想要 working visa 證明喎, 佢話再幫我跟。

唔該晒你地先!!

別墅

我agent都同我講過passport入面個chop証明唔到d咩, 都係搏架啦, 有d話係邊到邊到做左好幾年既工人, 倒頭來咪又係乜都唔識
如無記錯, 我agent都有提過singapore政府係有張工人既工作証比僱主, 應該係僱主keep既, 因為僱主係要比按金政府, 張卡係比僱主等個工人完約後攞返d按金架!!

男爵府

小恐龍,

多謝你既資料呀, 咁即係 passport 入面既 visa chop 只可證明工人去過星加坡, 但好難證明佢既工作經驗係咪同 resume 寫既一樣囉?

別墅

擺明有心呃你
我响新加坡請工人四年都未聽過啲咁嘅case喎~
樣樣都有black&white 無可能得個chop囉!!

男爵府

請問你有乜野可 verify呀? Agent 比左乜野證明你?

[quote]
koala 寫道:
擺明有心呃你

別墅

別墅

首頁

尾頁

跳至