興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

求救︰開唔到電腦

今早boot過部電腦之後...就開唔到機啦...

等左好耐先出到window me 個畫面...

咁住再等好耐先出左句野..話唔見或壞左個file

出現呢句野︰

the following file is missing or corrupted:
c:\windows\IFSHLP.SYS

請問有無人可以幫到我呀...

我用緊的係window me,
幾年前的tiny 機...
佢地有隻跟機碟(cd)給我..
但我驚我入左隻碟之後...
部機d 野會無晒...
因為我仲未做backup...
請問有無人可以幫到我呀..

唔該

男爵府

好媽媽勳章

Re: 求救︰開唔到電腦

http://support.microsoft.com/?kbid=258471

男爵府

I suggest to take out the harddisk from the computer and backup the files to another computer first before you perform system recovery. Normally system recovery will not damage the data. But actually you should have a backup first.

大宅

大宅

兩位~~唔該晒...

我都係唔識整...已call 左人整機...
佢地話個hard disk 有問題..
依家幫我搶救緊d data...
我仲等緊消息...

真係唔該晒兩位的指導...

謝謝﹗

大宅

要小心被人搵笨,斬到一頸血!

大宅

大宅

WindowsME係微軟最失敗嘅作品,比Windows98更唔穩定,我都試過用一排,但成日死機,好多時會入唔到去Windows裡面,勸你早早更換其他Windows版本,如Windows2000或WindowsXP。

首頁

尾頁

跳至