產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章

懷孕期間喉嚨發炎,怎麼辦?

我早兩日喉嚨發炎,並有d發燒,醫生話最重要係退燒,喉嚨發炎就試下自己用扺抗力打d菌,所以無比抗生素(對bb唔好)。
我依家已經退燒,但喉嚨仲好痛,可以點做?
幫幫忙!

男爵府

Re: 懷孕期間喉嚨發炎,怎麼辦?

我依家都喉嚨痛, 尋晚成晚痛到睡唔著, 今日沖左杯咸甘桔飲, 同埋飲多d 水, 希望快d打扺d菌啦

子爵府

好媽媽勳章

我之前都試過呀~
醫生又係冇開d藥比我,
因為怕影響阿b.
佢叫我講小d野(邊有可能丫...我教書架嘛.... ?-( )
覺得痛就飲d蜜糖水呀,柚子蜜呀果d潤d o既野,
果時..我都好似要成個星期先好得返哂...

大宅

2019勳章

我都係教書,所以佢比三日假我在家休息,但今日已經係最後一日。 :-|

男爵府

rain & kphlns

你兩個重慘, 教書唔講野都唔得, 你地有冇用mic 呀, 盡量唔好咁大聲說話, 希望會快 d 好番啦

子爵府

好媽媽勳章

你有冇同d學生講你有bb呀?
我係教小學o既,之前同d學生講左,
佢地就好愛護我,上堂時又唔嘈.
仲成日提我唔好行咁快,飲多d水咁.

你要用咪呀!
仲有飲多d潤喉d o既野,
唔好咁大聲講野呀~~

大宅

畀面勳章

我之前都係呀, 不過我飲左d以羅果子盬, 康鈣c...好快好番lu... 仲對bb有益tim~~~

大宅

睇醫生啦,醫生有一個孕婦可服用藥物的list, 如果你情況惡化會影響到bb!
去睇你的婦產科又得, 一般家庭醫生亦可!!! 最緊要比佢知你有左!!!
仲有, 如果去一般診所睇, 記住帶口罩, 好多菌耶~~

我之前都勁咳, 食左幾次藥已完全好返, 有事搵醫生吧, 唔好亂o黎, 病情惡化影響bb仲煩!

大宅

我之前試過喉嚨發炎去睇醫生, 醫生都有開消炎藥比我食, 佢開比我果d話係有bb都可以食o既! 我好快就冇事囉喎, 有病都係去睇下醫生好d!

大宅

一定要醫好佢,好似我咁,仲有半個月左右就到預產期先來病,食了幾日藥都未好過,因你病好容易會影響bb,所以一定要盡快醫好
晴晴藍藍小天地[img align=right]http://lilypie.com/pic/060814/rHZZ.jpg[/img]

首頁

尾頁

跳至