跳至

首頁

尾頁

民房

囡囡吾"痴"我

各位好!首先介紹一吓.我也是0508媽咪.我囡囡8月23日出生.
請容許我一加入就向大家"呻"................
吾知點解,我囡囡吾多"痴"我...或者說特別"痴"爸爸.而且情況愈大愈嚴重.現在每次我同老公放工返99家接囡囡.囡囡一見到爸爸即刻笑哂,伸哂手要抱抱.但見到我,就無d反應.最離譜一次(就三日前之麻),爸爸抱抱吓交俾我抱,囡囡竟然 :-( 哂. (喊到有眼淚架).
oh,好hurt呀.最衰俾我99,老爺,姑9,姑仔....全家目到一切,仲笑笑口話:"緊係爸爸抱多d個女","緊係爸爸照顧個女多d"....
即係間接話我吾抱個女,吾照顧個女tse!!!!
無可否認,爸爸真係好幫手照顧個女,但自問自己都落足心機,從無偷懶........very upset 呀.
同爸爸呻,佢叫我吾好錦少氣.我唯有哦個女,哦完一輪後,佢當然吾會應我啦.唯有同大家分享我我感受la.
好la,呻完la,多謝一看!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

Re: 囡囡吾"痴"我

Camilla
hi~~ 你好呀, 多d 上黎呀
你係自己揍定比人揍呀? 好明白你感受, 我囝囝係我99揍, 所以佢痴我99多d, first choice 一定係我99, 有時我抱住佢, 佢見到我99就要番99抱架啦, 真係好hurt 架, 但無計啦, 鬼叫自己要返工揍唔到咩 :cry:
[img=500,400][/img]

大宅

Camilla,
你唔好唔開心, 我個女都係架, 一見到爸爸就撲埋去架啦, 一見到就笑晒, 我初初都唔開心架, 不過諗下, 佢肯黏爸爸, 我都開心架, 如果唔黏我仲心煩, 怕佢地親子感情唔好

大宅

Camilla
hi hi, 我都係比我奶奶揍, 但我個仔既首選係我, hehehehe 因我一返到屋企我就"痴"住個仔咩都吾做架la, 同佢玩丫,喂奶丫, 同埋我覺得一定要由我幫佢沖涼羅, 係水中佢唯一可依賴既人只得我, 所以親子時間吾可以小, 因佢仲未識分邊個媽媽, 見得多就係最親架la, 不過就要辛苦我老公做晒d家頭細務la

大宅

大宅

大宅

大宅

Camilla,

您好! 我BB係我mother同姐姐揍,但晚晚我和老公放工就立刻返第二份工,mud?就係揍仔公同揍仔lah。亚妈住得近,我俩一放工就去mother家看BB。 我老公份人好搞笑,懂得点同個仔玩,成日搞到個仔卡卡笑。 我份人比较严肃,不过为左同個仔搞親子,我就同佢一起爬爬、唱歌,都OK喔! 佢平时就唔会特别唔要边个或要边个。

您唔洗唔happy,個囡始终係您的,想一想有mud野净係您同個囡至玩得,出绝招啦!

大宅

Camilla,
因為我要返工, 個女日頭係俾工人湊, 都試過個女一見工人就好開心, 工人抱佢先抱到佢訓著, 我都好唔開心o架~
不過後來自己試下陪個女多D, 多D抱佢, 餵奶咁, 依家我都可以自己抱到佢訓著~而且堅持個女跟我地房訓, 相對時間耐左, 個女依家都好痴我~
ccmching講得好o岩, 諗D野淨係你先會同囡囡做, 真係有效o架, 我個女好鍾意食麵包, 我朝朝食早餐果陣都會搣D俾佢食, 所以佢一見到我起身就會笑住口咁, 食果陣仲會痴住哂, 好為食o架~~ 而且我地會多D只係兩公婆帶佢去街, 等佢知道爹

大宅

ecec,

個女跟您地房訓? 咁0米好辛苦lor! 您好伟大呀!

大宅

ccmching 寫道:
ecec,

ccmching,
我真係唔捨得呀, 因為放工已經夜, 返屋企想對佢耐D, 訓醒都可以睇下佢~(佢張床就拍住我床邊)
我老公話BB過左1歲就跟工人訓, 我都仲係心大心細呀~

大宅

ecec 寫道:
[quote]
ccmching 寫道:
ecec,

ccmching,
我真係唔捨得呀, 因為放工已經夜, 返屋企想對佢耐D, 訓醒都可以睇下佢~(佢張床就拍住我床邊)
我老公話BB過左1歲就跟工人訓, 我都仲係心大心細呀~[/quote]

又真係唔捨得ge! :-( :-( :-(

民房

多謝各位的安慰及意見.
其實我一返屋企就盡量同bb一齊,餵奶啦,抱佢抱到佢 啦,bb床都放係我地張床隔離,大部份時間仲三個一起 添.
不過因為可能我星期六上午要返工,爸爸就吾洗,佢可以同bb多d時間單對單相處.而星期日,我同bb預備兩餐粥仔,根本停下來時間都無,親親bb時間真係少之又少 !
我唯有等bb大d,我吾返工,做全職c9後,情況改善啦.
我聽過有人話"女就痴爸爸,仔就痴媽媽",大家同意嗎???

伯爵府

好媽媽勳章

睇落你同bb相處既時間又唔算少喎......點解會甘既呢......不過佢始終係bb,你既心機佢遲早會知架喇.........

我bb開頭唔係好痴爸爸,爸爸抱佢,佢會喊架,後來爸爸休息就自己湊佢,依家佢都肯跟爸爸架......所以,日子有功,多d同bb相處就得架喇......

"女就痴爸爸,仔就痴媽媽",我又覺得未必一定係既,大左我就唔知啦,以依家來講就唔認同囉.我個女都係痴我多過爸爸架.......其實好睇邊個湊佢多d架呀嘛?

?-(

大宅

"女就痴爸爸,仔就痴媽媽"? 都唔一定。 我都buy雲妮彭边个照顾多D就痴边个多D喇!

Camilla,

您一返屋企同bb一齊,餵奶啦,抱佢抱到佢 啦等等就姐姐都做得到啦!恕我直言,您真应找些特别D只有您同个女做ge野就perfect喇! 小心餵奶可能搞到阿女怕怕添。我阿妈就是曾经因为餵奶,我个仔见到她有D唔like,因为婆婆“谷”他饮奶,话想搞肥D喔。我见唔对路,叫阿妈唔好勉强他,无耐阿仔先至同婆婆friend番!

伯爵府

好媽媽勳章

ccmching,

下,我都係做呢d姐姐會做既野咋bor............有咩特別野好做呀...... ?-(

其實阿媽既心跳唔係唔同d既咩?抱佢個時,bb應該feel到你愛佢個bor...........

大宅

雲妮彭,

首先,千其多多唔好误会。 我话姐姐會做既野唔一定令到Camilla个女痴佢多D之吗。

特別野做就是乎个B ge 喜好喇。比如我个仔钟意我同佢唱歌、玩【小明】等等。。。净系顾住D tedious野如喂奶,好容易搞到自己人都颠,同个BB轻轻菘菘亲亲0下gum ge
意思。Sorry Sorry,得罪嗮

至于阿媽既心跳,bb應該feel到,不过有好多客观条件搞到feel唔到,例如:越大越心野,亚B好唔得嫺feel呢 :-(

雲妮彭 寫道:
ccmching,

下,我都係做呢d姐姐會做既野咋bor............有咩特別野好做呀...... ?-(

其實阿媽既心跳唔係唔同d既咩?抱佢個時,bb應該feel到你愛佢個bor...........

伯爵府

好媽媽勳章

ccmching ,

你都唔好誤會呀,我無嬲架.....不過真係唔知要做D咩架咋........唔好甘認真呀.........KIKI.......交過朋友啦..........

男爵府

我BB都好"痴"我喎,可能我仲餵緊人奶啦.仲係埋身餵個隻.所以囝囝都好"痴"我.

另外,除左我和我HUBBY外,我地唔會俾其他人幫囝囝沖涼,由細到大都係,因為BB好鐘意水水,所以NO WAY,另外,餵生果或者小食,果汁等呢D好野,我都唔會俾其他人做,有次我買左果容俾BB食,第一次BB唔鐘意食,個CAN果容就原封不動放響雪箱,點知再買一次,BB好鐘意,我個工人第二日就幫我餵晒 ,我就即刻話佢,同佢講你只需要餵正餐,其他野我會餵.我想BB知到好野係我地兩公婆給的.

大宅

你好絶吖 不過我好讚成喎 但幫我揍bb既係我奶奶, 我吾可以咁做 :-( :-( :-( 我只可以霸住個沖涼位咋
bbpooh 寫道:
我BB都好"痴"我喎,可能我仲餵緊人奶啦.仲係埋身餵個隻.所以囝囝都好"痴"我.

另外,除左我和我HUBBY外,我地唔會俾其他人幫囝囝沖涼,由細到大都係,因為BB好鐘意水水,所以NO WAY,另外,餵生果或者小食,果汁等呢D好野,我都唔會俾其他人做,有次我買左果容俾BB食,第一次BB唔鐘意食,個CAN果容就原封不動放響雪箱,點知再買一次,BB好鐘意,我個工人第二日就幫我餵晒 ,我就即刻話佢,同佢講你只需要餵正餐,其他野我會餵.我想BB知到好野係我地兩公婆給的.

首頁

尾頁

跳至