懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

醫生話我個胎細左,好擔心!

昨日去醫院check, 醫生話我個胎得17.5週,而我已經19週,所以好擔心,有無媽咪曾經有類似情況可以share下?

公爵府

畀面勳章

Re: 醫生話我個胎細左,好擔心!

用ultra sound?
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

子爵府

好媽媽勳章

我都係咁上下啦~
依家18週,阿b size得17週.
遲d阿b就會追返架喇~
唔洗擔心喎~
size同週數唔岩係可能因為排卵(即m到)唔係咁準係28日.
醫生都係咁同我講架~
照到阿b健康就ok啦~
唔好咁擔心呀~
如果唔係影響埋阿b架~

大宅

唔駛擔心架.
我囡囡以前由16週開始,
就細正常2週...
有時細3週添...細到出世...
咪..(touchwood)都係健健康康
你食多d野...保持心境開朗就得架喇...
之前我醫生都話囡囡腳短添呀!
嚇c我...哈哈...

別墅

多謝你地既鼓勵,我下星期會去私家再照,睇睇情況.

男爵府

don't worry

我陀個囡
早期一切正常
後期每次照u/s都話細
仲要細3 weeks
dr 話細 4 weeks 就要催生

又話羊水少
最終在39w 2 d催生
bb出世都有3kgs

dr 話其實照u/s都有10%偏差

公爵府

畀面勳章

睇黎, 你真係係健康院/醫院比人話個胎細左, 佢地齋摸, 唔準架, 我都比健康院話個胎大左啦, 但係我有keep住睇私家, 同埋剛剛有期去醫院照結構, 醫院話冇事
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

別墅

雪瑩媽咪,
現在我 38 week 啦!情況同你講的完全一樣,BB由 2nd trimester 開始就 2-3 weeks behind. 又話腳仔較短,我超級擔心呀!
做過幾個 test, 驗 Down's syndrome 及 遺傳病又驗唔到什麼...

聽到你的 BB 出世健康,我都舒了一口氣。
你的 BB 出世幾多 lb ?當時怎樣安排呢?

別墅

我尋日去檢查醫生都話胎細...但就聽到心跳強及
話正常..而BB都成日郁..所以都唔諗咁多了,飲番D
孕婦奶粉及食多D野..
或者細D到時要生起上黎都容易D呢...

大宅

吾駛擔心,
我陀我個女時, 都係一直比正常細2-3周,
最勁個時係0向 36周, 度出來BB ONLY 32.5周.
不過度過心跳就好正常.
醫生仲比左成個星期病假我, 叫我訓床休息 @@
希望BB可以養肥D 先出世.
(當時我都幾擔心).

最後BB0向預產期前10日開刀出生,
出世2.44KG, 係細粒D, 不過一切正常,
醫生最怕係佢地計錯數吾足月0者(我一早決定開刀生)
當時醫生吾當佢係 '不足磅BB' 0甘處理,
因為CHECK 過晒D 機能一切正常.

而家BB差不多2個月啦, 已經有成12磅左右.
所以... 如果生出0黎細,
不過一切正常, 佢食得訓得好快肥0架啦... DON'T WORRY!!! 訓多D啦!!

當時我個醫生教我,
飲全脂奶(樽裝十字牌最有效) ,
打則睡,
減少肢體活動都可以令BB 大D 0架
:-P

別墅

3X,
多謝你的分享。看見你的 BB 出世 2個月已經有 12 lbs 真係好開心呀!
我想問你的 BB 出世後是吃人奶/奶粉? 因為我原本是希望 breastfeed,但又怕開刀後不知可否應付得來,所以想吸取經驗。
你和 BB 住了幾多天醫院呀?我下星期就開刀啦,有點緊張!

大宅

jamom :

bb出世0向醫院食左5日人奶
(不過當然無咩啦..一定要補奶粉啦)
之後番屋企就食奶粉only.

不過佢一出世0向醫院, 第5日已經食到3安奶,
而且食得好快, 又快掃到風,
我個醫生都話可能佢0向我個肚入面餓親,
出來要狂食

我在法國開刀, 原本係可以住4日出院(正常來計),
不過醫生好堅持想我第5日先出, 因為bb始終細左d,
想睇多一日...所以我前後5日出院囉.

下星期到你啦!! 吾駛緊張, 好簡單0架炸!
take it easy, 祝你順順利利

別墅

3x,
我原本都係打算在法國生,但我的醫生及威院的醫生擔心 BB 的健康情況,所以建議我到威院生,一出世後有兒科醫生在旁。你那時候有沒有這樣的情況?
我所以都係諗,雖然辛苦些,但最緊要 BB okay.

大宅

jamon:

當時醫生又無建議我去QE生WOR
(我私家, QE 2 邊睇)

佢照過BB 係好正常0既, 不過磅數吾係0甘好0者.
而且佢話如果TOUCH WOOD BB如果0向法國出世,
有D 咩野事, 需要留院觀察,
佢可以寫紙TRANSFER BB 去番QE都無問題,
而且我一早決定左開刀, 去番QE生要順產呀@@
所以都係去番法國生囉!!

首頁

尾頁

跳至