夫婦情感

跳至

首頁

尾頁
該用戶已被刪除

係唔係個個男人都唔鍾意老婆問佢要錢?

大宅

Re: 係唔係個個男人都唔鍾意老婆問佢要錢?

我相信每個人都唔鍾意別人問自己

子爵府

好媽媽勳章

其實好多人都唔鍾意人地問自己拎錢...如果你問你老公拎錢...你老公唔比你...咁你平時有無同佢傾過呢個問題...你自己有無工做...佢比左幾多錢家用你...好多人有錢...都想留比自己買自己鍾意既野...兩夫妻...唔好為錢而嘈...如果自己唔夠錢用...又無工做...咁咪搵份工做囉...又可以儲錢...又可以有多d錢用...講錢會傷感情...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

我老公都好少比錢我, 因為我自己都有野做, 同埋有層樓要供. 不過, 我會時不時買完野問佢靚唔靚囉, 如果佢話靚就要比錢架喇! 但佢有時都會話我成日諗埋D糞橋黎挖佢D錢架!

侯爵府

係人都唔鐘意比人問拎錢ga啦,話之佢係邊個呀!

個陣我返學,我媽每個星期淨係比100蚊我,車錢每日10蚊,之後就每一日飯錢,10蚊,星期六日學校放假就不要出街啦,都係幾年前的事,係90年代尾的香港,10蚊點食到早餐同晏晝?但係我問我媽拎,佢都唔肯比多,學校社工都問我做乜咁瘦,餓到無野食,帶d餅返學校食,我媽重話「你都帶餅返去食,洗乜比錢你食飯?」想連個10蚊都慳埋....後尾連餅都無得食....

如果要買文具或者班會費其他駛費,重要係平時新年或者生日的利是錢度,出住先,每個月月尾出數問佢地claim,有單的要拎單,買錢筆幾蚊都要.....

我咁講,唔係想講自己有幾慘,而係對仔囡親骨肉自己小朋友都係咁,咁對有工作能力的老婆來講,老公又點會願意比多一個仙?

所以,每個人都係,最重要係「有個錢旁身!」

我而家就算比我阿媽都係,我會交家用,但係唔會比多,有乜費物費要我比的,交單比我我幫佢交.....好似好衰咁,但係係佢教我的...
8-)

大宅

[quote]
chan_sui_chun 寫道:

別墅

都唔係人人係咁既, 我同老公2份人工+埋先夠駛, 而且老公要番office hour, 好難處理銀行的事務, 所以, 佢一出糧, 我就lor 晒出黎分配, 交晒d所有費用, 將餘下的錢放係聯名戶口度一齊用, 所以佢連出糧戶口的提款咭都係我度架 !!!

複式洋房

複式洋房

複式洋房

複式洋房

男爵府

複式洋房

男爵府

男爵府

jody&joe:

咁你問佢要幾多呀?有時人地有咁多都未必可以全數
比得到你,同埋你要呢d錢用來做乜先?

[quote]
barkley 寫道:
[quote]
chan_sui_chun 寫道:

複式洋房

我就覺得老婆問老公要錢唔應該有問題, 如果自己冇錢, 唔問老公拎, 咁可以問邊個喎?? 最緊要係自己有冇亂駛錢先... 如果冇... 就天公地道喇...

別墅

咁我老公又ok wor, 我返工個時, 試過同佢呻無錢, 咁試了幾次, 佢就入了6位數字俾我 (可能佢賺得多過我好多啦), 到我無做野湊囝, 咁佢每個月會自動轉帳家用俾我, 另又會定時放一d 錢係屋企, 等我去買野,
該用戶已被刪除

別墅

我都好少問老公比....因為自己會返工....如果問佢都會比...又唔會問用黎做咩...你要 d 錢黎做咩架..好多錢架..好少做老公嘅唔肯比架喎.....
?-(

複式洋房

可能呢排個市唔係幾好... 佢蝕左錢心情唔好啫.. 不過投資既野... 一定係有升有跌... 千期唔可以太著緊架...
jody&joe 寫道:
我老公出左花紅,問佢要DD姐,佢唔制,仲話我大駛,幾百都唔儲下,其實平時我O.T.錢啦,花紅啦,年底DOUBLE PAY啦,都比佢儲起係聯名A/C,但依家佢用D MONEY去晒投資無我個名喎,雖然好似我好計較,但我身無分文,比DD都要比佢"炳",
依家仲唔SO我,你話D男人

首頁

尾頁

跳至