跳至

首頁

尾頁

民房

"求救"BB大便有問題

各位,我的BB上月病了一星期多,吃了很多西藥。他平日一至兩日一次大便,但這星期三天才一次(用金油條),便便非常硬和有少少血。看過醫生,他說是平常事,飲多些水便OK。但現在又三天沒有大便和BB好像恐懼了大便。我和太太都好擔心,請問各位0505媽咪有無好方法可改善這情況。
BB現在吃三奶(7.5oz)兩粥(一碗),懂企和扶著行,懂說媽媽

大宅

Re: "求救"BB大便有問題

有冇試過:
1,同佢Clockwise打圈按摩個肚
2,俾佢試下食大蕉。(係大蕉,唔好俾香蕉)
3,試下提子/橙(再唔係俾小小葡萄糖水佢飲,醫生話葡萄糖水可以令佢容易D痾--我未試過,因為亞仔果時食提子/橙就OK左)

水晶宮

你有無留意佢平時食d咩會易痾d呀

我囡囡佢一食生果就痾, 所以佢2日都無, 我就會俾多d生果佢食

大宅

Oh...好多BB都有LEE個問題~

agree Cindy講法要做按摩, 你每日都幫佢按摩~順時針方向禁佢個肚仔, 大力按下去致肚仔凹入的...

你試下比木瓜佢食~我個人認為木瓜效果比大蕉好! 如果佢本身坐Potty去ngng的話, 食完木瓜之後10分鐘左右, 佢比佢去坐厠所/Potty, 通常都會有~

至於佢ngng好辛苦而怕左去ngng, 你先幫佢放左頭果D ngng先, 因為比較硬身~用棉花捧了D花士令, 塗在BB的肛門處(唔駛太入), 另外你一定要比多D水佢飲, 記得就比, 得閒又比佢飲...多餘水份佢會尿尿的, 唔駛擔心會影響佢吸收營養, 兩者冇關係的!!

珍珠宮

agree with Cindy and Kikokikovenus, 比多d水同生果如:木瓜,橙,提子,火龍果etc.呢d生果好易有ngng.我個b每日除左飲奶(8安)外,仲會飲4-8安水/果汁.仲有,除左生果,都要食多d菜.我個b每餐會食2tbspoon菜蓉.食南瓜都會幫助痾ngng.另外,食得西藥耐,可能會燥,試下比d清熱既水如竹蔗茅根馬蹄水,唔駛+糖都甜.

三日冇ngng,雖則bb會好辛苦(我個仔之前都試過),但唔好咁快用甘油條.太依賴甘油條第日bb唔識痾就弊+火!

民房

首先多謝各媽咪教路,我剛致電回家,BB終於都便便了。
。他在六至十個月大每日都飲7-9oz的水/果汁,但近來不想飲,和他上排牙齒四隻一起出。所以他不想含奶瓶。但用spoon飲,他又吐出來(玩嘢)
我想再次請教大家一些問題?
1. 他現在飲三餐7-7.5oz的奶和吃兩餐粥,現在22磅,
OK嗎?
2. D粥來來去去都是菜、肉、魚、蕃茄。有營養嗎?
3. 有無,有營養的粥和小食的食譜提供?
Thank you all.

珍珠宮

1. 我個仔,全人奶bb,都有22磅.你bb係咪食奶粉?我估都ok,最緊要身體健康.

2. 營養唔係冇,但會乏味d囉.d粥可以加南瓜,翠至瓜,木瓜,節瓜,紅蘿蔔,蛋,牛肉,雞肉,豬肉,魚,豆,粟米,蕃茄,sweet potatoes, potatoes,各種菜,豆腐等.可以有好多combinations喎!我個仔每日既粥有3-5種材料係入面,唔駛落調味料都好好味.

3. 而家一歲大應該可以食cheese.你可以去0505年既資料庫入面搵搵,好似有d粥譜係到.

首頁

尾頁

跳至