懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

急! 小產刮宮or 吃藥排出胎兒

昨天在政府的產檢中知道9w 大, 約2.8cm的小B 已無心跳,
今早再去多一個私家都Check 不到bb 有心跳, 傷心過後都要考慮處理方法, 醫生說可以刮宮或吃藥讓胎兒排出, 刮宮比較乾手淨腳, 因麻醉及10 分鐘完成, 即日可走人, 但有手術的風險如刮穿子宮, 發炎; 而吃藥就會痛, 因如排得清不會那麼傷身!

我現正考慮選那種方法, 有無姊妹可以分享一下呢?

大宅

Re: 急! 小產刮宮or 吃藥排出胎兒

大宅

okwai,

我剛做完刮宮, 但過程同吃藥的方法相似,
我星期一早上8:30 吃了藥, 開始子宮收縮, 開始見紅,
到了12:30 再放兩粒藥落去, 1:30 開始經血多,
但要等到3:00 才真正做手術, 其實如果唔選擇刮宮,
就係咁一路等落去..... 要等到自然排出所有野, e生
話唔知等到何時架 ? 但又唔可以走, 一定要在e院等.....
怕會大量出血, 個種心情真係很難受, 如果它排唔清,
又係要做刮宮.

:-( :-(

複式洋房

大宅

唔甘心,

多謝你的資料! 我很明白你現在的心情, bb給我們當媽媽的
希望,但最後令我們空歡喜一場!!我在醫院走廊,街上都哭了幾場 cry: :-( :-(

不過在眼淚流乾了之後,人都都要面對現實,life must go on, 記緊養好身體,開心迎接下一個BB 啦!

複式洋房

我曾經小產, 也是 8 週大沒有心跳, 是在威院吃藥排出,
因為政府醫院一定要用食藥方法先, 如沒效才可以刮宮,
我一早入院, 然後一日吃 3 次藥, 我吃完第一次, 在早上11:00就整個胎兒排出, 感覺像 M 痛, 第二天就出院, 醫生寫7 天病假休息, 過了一個月覆診再驗小便, 就可以 3 個月後再有BB, 我就第 5 個月有了, 現在BB 一歲半了.
當時自己心情都底落, 好在可以排出, 因我見其它病人不能排出, 而要刮宮, 真是很痛, 要一日不能落床.
我認為吃藥方法會比較安全.

大宅

我在仁安做, 刮宮唔會痛, 但個心就好痛, 我個e生只俾了兩天假, 但我話要平覆心情, 都係比多兩天, 合共四天.
通常都係兩天時間, 個E生本來都俾我當天晚上走, 但我老公叫我睡一晚先啦, 我就一的都唔痛, 手術後兩個鐘已可下床去洗手間, 其實個身体上真係冇嘜感覺, 但個心就真係好痛, :-( :-(

別墅

超人124

別墅

超人124

別墅

我舊年都係有左8w時流啡、個B冇左心跳,後來去仁安做手術,手術後都唔係好痛,只係好輕微,心靈比肉體還要痛得多。但當時醫生冇比藥我食喎。

超人124

大宅

唔甘心 ,

你小產後身體康復的悄況如何 ? 我昨天都都做了刮宮的手術, 手術都不太痛, 現在就有m 痛第一天的感覺及流紅,
不知要幾多天才流清, 希望快d 無事啦!

我現在有吃姜飯, 豬潤, 雞蛋的東西, 希望快d 復原啦! 你又有吃些什麼來補身呀?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我舊年都第一次嘗試到小產(當時9w大無心跳,都係刮工),朝早入院,下午刮工,當時唔唔開心左一排,所以好明白各位心情。我宜家成功再有BB(15w),好開心,但又一切都要好小心,所以大家唔好氣餒,大家加油呀!!

okwai
做完刮工後,我上次流血大概流o左10日,同M到差唔多,之後一切m到就回復正常。

禁止訪問

大宅

foggyao,

希望祝你順順利利生個肥肥白白的精伶小b 啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

okwai, 多謝晒,承你貴言。

Healthy_BB
如果你係食藥排出,最好,再去醫生度照清楚是否已經乾淨晒,咁就最安全,自己又唔洗再心掛掛。

大宅

okwai,

今天太約已10天了, 開始清了, 但我未吃什麼補品, e生同我講頭兩個星期 最好唔好補住, 等的惡露清哂先補, 吃得比較清淡就ok,
雞, 酒, 木耳, 蔘, 茸, 所有行氣活血的記住都唔好吃住,
她話怕會惡露會多, 2個星期後, 可以食下花膠, 燕窩
比較清潤的食物就可以了.

民房

okwai, 你好
我也曾經於懷孕10週內小產,最後體外排出.由喜悅到失去,當日心情固然難過(老公也是),但唔開心總會過去,須知唔屬於你的,也無可勉強留下....流清後我只飲了數次鹿茸湯,2個月後就有返m了....
事隔9個月我有了BB,他現在日日大力地'踢'我,快於7月出世啦,我與老公現正快樂期盼著...
所以,現在你要好好休息,不要想太多,希望在明天,加油哦

大宅

hayhayma2006,

多謝你的留言, 其實我的心情已經慢慢平伏, 今日是手術後第三天, 流血已慢慢減少, 不過子宮尚有點陰陰痛, 似經痛第一天, 所以我都盡量平躺或坐下休息, 不過夜晚就睡得不太好,
因為有時夜晚都有點痛, 我現在回娘家休息, 媽媽常煮姜飯, 雞蛋, 豬潤給我吃, 我都不知是否o.k. 呢! 不過自己就覺得一天比一天好, 希望快些康復吧!
:wink:

大宅

hayhayma2006,

我為了心安理得, 也不知道自己將來能否有BB, 我在手術前一天寄出了一張保良局助養兒童的表格, 每年 $1200, 當是對與我有緣無份的小 B 的一個紀念吧!

恭喜你快做人媽咪, 希望你能生個聰明可愛的BB啦!

大宅

今日已經是刮宮手術後第九日了, 仲有少量啡紅色分泌物排出, 有無人知幾時才排完, 我因為有之前排尿有小許痛, 並有少計尿頻的情況, 覆診時醫生開了幾天抗生素吃, 好似好了點, 希望過幾天無事啦!

有無人試過類似情況, 可以分享下呢!

首頁

尾頁

跳至