婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

急:小產刮宮or 吃藥排出胎兒

昨天在政府的產檢中知道9w 大, 約2.8cm的小B 已無心跳,
今早再去多一個私家都Check 不到bb 有心跳, 傷心過後都要考慮處理方法, 醫生說可以刮宮或吃藥讓胎兒排出, 刮宮比較乾手淨腳, 因麻醉及10 分鐘完成, 即日可走人, 但有手術的風險如刮穿子宮, 發炎; 而吃藥就會痛, 因如排得清不會那麼傷身!

我現正考慮選那種方法, 有無姊妹可以分享一下呢?
該用戶已被刪除

Re: 急:小產刮宮or 吃藥排出胎兒

民房

我上個月小產,我選擇了食藥,不過真係好痛好痛,直至現在腰骨的位置都經常酸痛

子爵府

BK Milk勳章

我反而想知邊個方法會對將來受孕影響大o的呀...??

男爵府

我小產過兩次, 第一次做手術, 第二次食藥。我覺得做手術好好多, 因為無手尾。我食藥後m一直很亂, 搞左成年~ 如果比我揀, 我一定會做手術~~

大宅

是否一定要揀呢?
因為我上次小產是自然排出, 完全冇刮宮or 吃藥

大宅

Kimuimoon,

如果個胎懂得自然排出, 當時最後, 但我的Case 是無心跳,
胎兒可能不會自動排出, 就要選擇標題的方法了!

大宅

Sorry! 打錯字, 不是" 當時最後", 是當然最好!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我亦小產過,當時選擇刮宮,醫生話食藥會好痛,有可能排不出,最後也要做刮宮手術。

另我有個朋有選擇食藥,朋有話要從排泄物中找出胎兒,我覺得好恐怖,所以當醫生告知情況後,意志就更加堅定。

大宅

我都試過小產,我係用食藥的方法,係就係痛0的,不過都係痛一陣,就唔洗做手術,傷害性亦都無咁高,但係唔一定成功,如果刮宮傷害性較高,但成功0既機會亦高,但係我和我的朋友都係食藥成功清除胎兒,比著我,我情願食藥囉,好快就可以再有bb,不過你要忍痛.....因為真係幾痛.....(仲要係清醒的狀態下比個醫生幫你拿出胎兒.)..我睇完之後又好傷心,個bb咁就死左 :-( :-( :-(

大宅

由 丁丁aunty 於 2006-05-18 21:20:02

我反而想知邊個方法會對將來受孕影響大o的呀...??

應該會係刮宮對將來受孕影響大......

首頁

尾頁

跳至
熱門主題