論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

Help!!!!子女與外傭相處出現問題

我家有一個菲傭.44歲.不懂說廣東話.少說話.多做事.但我兩個子女(女-11歲; 子-6歲)不知為何不喜歡她.時常用中文罵她.態度惡劣.人家已不出聲.亦不敢向我投訴.恐令他倆反感.總是我問她才會約略道出.我覺她很委屈!!有時我也會看到.已勸我的小孩但沒有效果.我擔心我的子女態度會越來越差(不只對外傭),亦令工人無心做事.情緒不隱.不知如何是好.

之前的工人是印傭.25歲.說廣東話.溝通ok.但不時也會與我的子女鬥氣.工作不太專心.常通電話.清潔一般.所以我才找另一個菲傭試試如何.怎知結果如此!! 真頭痛.

侯爵府

2019勳章 醒目開學勳章

Re: Help!!!!子女與外傭相處出現問題

我依家個印嘅 case 同你差不多
印傭.25歲.不懂說廣東話.溝通吾到(我都係).對佢嘅態度吾好,好大聲叫佢做嘢,小朋友只係 3 歲,吾比佢幫佢照顧起居生活,吾多願意同佢玩,冇人跟之下才要佢,工人做嘢算 ok,我同你一樣好擔心,日子久了女女會吾會對任何人都係咁!女女又成日話要叫番舊工人返嚟,我都吾知点好

伯爵府

俾d時間大家適應下, 放假帶埋bb+工人出外玩下, 大家關係可能好緩和番.

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我o既情況同你都有啲相近, 我兩個小朋友都唔細, 賓姐初嚟時佢哋對佢係有抗拒, 好多生活上o既小節都要適應, 好似賓姐執佢哋啲房, 有時會將佢哋啲嘢擺埋咗, 咁佢哋揾唔到就會發mon, 同埋小朋友有番咁上下大, 真係唔容易tum, 唔係話俾粒糖小朋友就會鈡意, 唯有兩邊做功夫, 我對小朋友就會強硬要求佢哋對賓姐有禮貌, 但亦會時不時問佢哋賓姐有冇呼喝佢哋, 等佢哋知道我係會支援佢哋, 但支援不等如縱容, 喺賓姐嗰方面我就會同佢講我都睇到小朋友同佢相處o既問題, 話俾賓姐聽佢哋只係小朋友, 希望佢能夠俾啲耐心小朋友, 幫我手一齊解決哩個問題. so far到而家情況都ok, 雖未至於好到難捨難離嗰種, 但叫做相處得唔錯(touchwood) :wink:

民房

好多謝你的意見.起碼我知道不是只有我這家有問題.其實用工人必定會是這樣.希望給些時間會好些.因現在只有3個月左右.

還有, 如果小朋友真的不想講英文,是否不要迫他們.以免有反效果嗎??是否他們不喜歡她的緣因是要用英文跟她溝通??或是工人年紀大難溝通??他們說她樣醜.但我只覺她較苦面.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

相反,我個小朋友都不少了,但好喜歡個antie,不過我覺得個姐姐唔多盡力照顧她。

唉 ~ ~ 都係相處的問題
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

大宅

monpang,

你的小朋友不少了,大女已有11歲,你要認真教導佢地專重外傭呀(不只是勸)!工人姐姐只是協助打理家務呀!

男爵府

對不起, 我想講: 你個問題係你的小朋友不尊重工人. 我覺得佢地可以唔喜歡佢, 但不可不尊重人, 而你也不要替他們搵藉口!

sorry, 你可能唔啱聽, 但是你要先有正確態度才可糾正他們啊! 要知道品德教育就是由生活細節培養出來的!

大宅

同意!
同埋你要問下d小朋友,個工人有無曾經對佢地唔好?!如果只係言語不通問題,咁你要輔導下d小朋友,工人來港工作已經好慘 (假設你個工人已經做好本份),唔喜歡都唔可以唔尊重人,再講如果爸爸媽媽返工,果老闆用同一種態度對佢地父母,咁又得唔得呢?!
不過相處呢家野係雙方既,要互動先得,所以你都要同工人溝通下,要佢多d笑容或者多d用心對待d小朋友!

Allie 寫道:
對不起, 我想講: 你個問題係你的小朋友不尊重工人. 我覺得佢地可以唔喜歡佢, 但不可不尊重人, 而你也不要替他們搵藉口!

sorry, 你可能唔啱聽, 但是你要先有正確態度才可糾正他們啊! 要知道品德教育就是由生活細節培養出來的!

首頁

尾頁

跳至