母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

BB14日,母乳不够,點算?

子爵府

Re: BB14日,母乳不够,點算?

餵密d
bb啜多左
奶自然多返

禁止發言

等待驗證會員

我個B都係咁,每次餵奶就,瞓掃風同放佢落床就醒,俾佢玩謝。不過如果係咁你試下泵出來(我覺得用手擠仲好)先,然後埋身餵,等佢啜耐想瞓再俾啲泵出嚟的奶佢食,睇下好無啲。

俾啲時間佢同你,餵人奶開頭嗰段時間係好辛苦,尤其係我呢啲新手媽咪乜都唔識,開頭泵奶好似打仗咁,時間又耐個人又累。過得耐咗會叻好多,有時間上下嚟睇下其他媽咪啲分享同最頭頂嗰幾篇啲資料會幫到你o架!

ngkit 寫道:
bb啜的時間長就睡覺,放在床上睡十幾分鈡又醒又想再吃奶,再喂人奶,bb啜幾口又想睡,一路重复,我又辛苦bb又辛苦又喊個不停,只好再補奶粉。

男爵府

Re: BB14日,母乳不

我 bb 頭個半月都係咁 ga, 其實個個初生 bb 都係咁, 依到好多個人奶媽咪都有咁o既經驗, 頭一個月真係好難捱, 但捱過o左又會好開心, 其實 bb 經常啜可以刺激妳上奶, 妳要努力, 過o左一個月 bb 就唔會再係咁, 平時多 d 休息, 最好 bb 訓妳就訓, 有問題就上o黎問 la, 努力, 加油 為 bb 健康比心機 ar.

男爵府

2011至尊種植勳章

ngkit,
其實 new born bb 吸啜係要花好大氣力, 所以好快/好容易就會食食下睡覺.
如果 bb 食左唔係好耐就開始想訓, 你要整番醒佢要佢再食.
如果未食飽就訓著, 好快就會醒要再食. 咁樣媽咪就會覺得好辛苦.
如果真係食飽, bb 應該可以訓 2 小時左右.

你個 bb 仲細, 應該成日要返健康院, 你可以問下健康院 d 姑娘, 佢地應該可以幫到你.

餵人奶開頭 1-2 個月係辛苦 d, 不過只要捱過左, 將來餵奶係一件樂事.

努力, 加油 !!

子爵府

其實我想問問你們,bb啜奶時,你的乳頭會痛嗎?我坐月時都有餵人奶,但我覺得好痛.每次bb要食奶時,我就會好驚,因為有一邊乳頭已起了水泡,好痛.但我都堅持了一個月.其間都要補奶粉,因為我不夠奶.bb是用奶瓶飲奶粉的,會不會她用了啜奶咀的方式來啜人奶呢?如果我感到痛的話,是不是姿勢不正確呢?bb未識啜呢?其實我不是要餵人奶,因為我個女都3歲,戒奶很久.我只是好奇,和打算想生多個.到時我會再試餵人奶.

禁止發言

子爵府

好媽媽勳章

ALL,
有3樣野, 我想強調一下:

1. 只要比bb啜, 就長啜長有
2. 要休息
3. 要飲水, 好多水

Almaz,
我認為....
BB一出世, 天生係識啜奶飲, 一定無問題(除非bb呼吸唔暢順), 可能係姿勢唔係好正確, 所以乳頭損左就會痛....
因為我一開始新手餵人奶既時候, 都係餵到損晒, 不過, 好快就好番, 仲餵餵得好好tim, 全人奶呀.

大家努力!!
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

大宅

其實bb初時好多時係未適應, 耐少少佢搵岩個方法就會食得順
覺得痛係多數吸啜姿勢未岩者
直接吸啜係會刺激造奶... 如果初餵, 可以試下一邊俾bb啜, 一邊用泵泵, 2邊一齊刺激, 咁會快d 增加乳量架

休息夠係好重要, 所以初期補奶粉換來休息都係一件好事
飲多d 湯水, 上奶湯飲多d, 直頭當水飲

另外, 可以試下躺臥式餵哺, bb 啜時, 母親可以一邊餵一邊休息, 都幾好架... bb 啜到攰會訓一陣, 到佢醒醒地又好自然會再啜, 咁就一舉2得啦, 不過recommend 初時唔好俾bb含住乳頭成個鐘咁耐 (乳頭都要透下氣架...含得耐d皮會容易損), 仲有要小心被鋪唔好焗親bb呀! 以依家天氣, 索性唔好蓋被, 等bb手腳涼d, 都冇咁易訓著架
2子之母

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊