興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

求教 - Excel 高手

我已經set 左標準字體係 Times New Roman, 大小係12點。
但 d 字成日自動變成 8.5點,要manually 校返去12點 - 我冇set "縮小字型以適合欄寬",亦唔係字太多超出個cell。
點解會咁?
有乜辦法可解救?

公爵府

畀面勳章

Re: 求教 - Excel 高手

公爵府

畀面勳章

別墅

Hi,
你試試在 工具->選項->一般 重新輸入所字體及大小.....
希望可解決你的問題...Good Luck

男爵府

Thanks.

其實我之前已 set 好左,又試過 highlight 晒成張worksheet,manually set 多次 font & size。又check 埋格式裡面有剔到"縮小字型......."

但都仲係......

翡翠宮

有冇試過將file(data only)搬去新worksheet再儲存另一檔名?
再從新set過自己喜好!

男爵府

唔係某個檔案的問題,係用親Excel 個個file個個worksheet都有機會。

別墅

別墅

咕怪媽媽, 試多次呢個方法啦! 之後重新開啟excel就會用新setting架嘞!

karakara 寫道:
Hi,
你試試在 工具->選項->一般 重新輸入所字體及大小.....
希望可解決你的問題...Good Luck

男爵府

我試左 lar......
佢係有彈出來叫我要重開excel 新的設定先生效。
但......
再開新 work sheet 就好似OK,舊果 d 都係會自動縮細

翡翠宮

不如再install過啦!

男爵府

咁......之前做落果d, 會唔會無晒架
櫺囹桼 寫道:

別墅

你試吓將舊果d highlight 整頁,然後按編制----清除----格式;再重設所有格式試吓!

咕怪媽媽 寫道:
我試左 lar......
佢係有彈出來叫我要重開excel 新的設定先生效。
但......
再開新 work sheet 就好似OK,舊果 d 都係會自動縮細

翡翠宮

咕怪媽媽 寫道:
咁......之前做落果d, 會唔會無晒架 [quote]
櫺囹桼 寫道:
[/quote]

你之前個d file已儲存係hard disk,所以uninstall ms office《唔會》對你儲存d file有任何影響,只係冇左ms office係暫時開唔到office file!
→係新增/移除程式中uninstall ms office/再重新裝過ms office!

首頁

尾頁

跳至