論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我唔要個印印(未約滿),佢係咪一定要番印尼先?

各位媽咪,

因為我請既印印,
我覺得佢唔係差到要番印尼無工做既姐姐,
但係我agent話如果我係唔要佢,又未約滿,
佢一定要番左印尼先可以再apply黎hk,
最少都兩個月,請問...
點解又有d媽咪話佢地炒左個印印,
佢可以即刻搵另一個新employer就繼續留低呢?

因為如果佢係搵到另一個employer就可以留低既,
我絕對樂意俾多d時間佢搵到新戶主為止,
先正式terminiate佢...

唔該各位幫手問問...

大宅

Re: 我唔要個印印(未約滿),佢係咪一定要番印尼先?

我第一個工人

複式洋房

I think your agent did not tell you all the truth. The fact is if the maid is being terminated and can find a new employer within 14 days, she can either go back to her homeland or to China and wait until the immigration dept issue the visa.

the point is the visa.

e.g. if your maid can find a new employer now, and the immigration dept issue the visa in 1 month, then if you ask her to go, she has to go back her homeland or China until she get the visa, but if you let her stay 1 more month, then she dont need to go home. This is all I know, please correct me if I was wrong.
該用戶已被刪除

大宅

banyantree 寫道:
I think your agent did not tell you all the truth. The fact is if the maid is being terminated and can find a new employer within 14 days, she can either go back to her homeland or to China and wait until the immigration dept issue the visa.

the point is the visa.

e.g. if your maid can find a new employer now, and the immigration dept issue the visa in 1 month, then if you ask her to go, she has to go back her homeland or China until she get the visa, but if you let her stay 1 more month, then she dont need to go home. This is all I know, please correct me if I was wrong.

其實個agent本身都係我自己朋友,
我都有問過佢,話好多網上媽咪都話應該佢搵到新employer就唔駛番去homeland,但係佢解釋俾我知...
原來有d agent叫工人番大陸係唔正路既做法...
因為你唔知工人會去左邊,or玩失蹤..所以佢地唔會咁做..
而家我就係諗緊佢點先可以唔駛咁慘要番左印尼先~
因為佢地都話如果我係term佢,就最好即炒,
寧願賠錢都唔好俾佢留多一個月,因為驚佢哩個月唔會做d乜.
雖然我覺得佢都唔係衰人..但係..聽得太多差既例子,
我又唔敢博...

所以..我估我都寧願做一次衰人...即賠要佢走..
(無時間俾佢搵新僱主)但係為囡囡既安全著想,
無辦法....

唔該各位媽咪~~~

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我早兩日打過去勞工處問,個接線生海外傭工如被僱主(用一個月代通知金唔要佢),佢哋可以在港留14天找新僱主.

所以我機票係唔可以fixed date departure. 我都煩緊用唔用錢來代替機票錢.我怕佢到時告我唔比機票佢.

首頁

尾頁

跳至