自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

請問有無人已經申請破產?

請問申請破產後對生活有什麼影響?對於一個男人找工作/工作是否有大問題?謝謝

民房

Re: 請問有無人已經申請破產?

請問老公申請破產,我在銀行有一份供比小朋友讀書用的計劃,會否有影響?

子爵府

我老公同事佢應該差不多破完產!
其實就算破產,都唔駛通知公司!
公司唔會知道架!
不過如果失業或轉工,好似要同破產局講!
如果需要出境,在出境通知破產局講出理由!
其實搭的士都冇問題架!
我老公同事都成日搭的士啦!

不過你問讀書計劃的問題,
如果用你名供係冇問題!
但如果用你老公名就要cut~
或者你同破產局講你負責幫你老公供!
甘先可以唔駛cut保險~
因為我見我老公同事全部要cut保險!
或者你問清楚你保險經紀!

仲有所以在5年內轉名的物業、車等,
都有權向你老公追討!

我所知道的就係甘多,
希望幫到你!

如果有能力還錢的話,
可以試下債務重整!
其實同破產差不多,
我唔知道有什麼分別?
不過你問下律師!
因為我老公另一個同事早半年前債務重整左!
大約搵$13000左右,每月還$4800分四年!好似3 or 4厘息 ~
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!

民房

tiffany_wong23
多謝你的資料.我老公因為是在銀行工作申請破產/債務重整都會無左份工,如果我老公無左份工,就不能還錢.我們最怕找不到第二份工作,因為聽人講申請破產,大公司是不會請,我老公在這行工作廿多年,沒有做過其他工作,加上無學歷,連生活都成問題.但都Thx.

該用戶已被刪除

民房

民房

我打電話去一些機構問,他們話申請破產要萬多元,我們連這萬多元都無.本來我老公話想過多幾個月睇睇先,因而申請在破產,我老公無左份工,現在叫他轉行都唔知做什麼好.到時連小朋友都餓死.如果可以過落我個名就好,一了佰了.

我老公欠廿十多萬,全是咭同銀行分期.每月收入一萬二仟,每月要還最底萬一,現在是用找全部最底金額,銀行分期唔動,咭就再取出來做生活費. 請問大家意見,這方法可行嗎?定係無得選擇要申請破產? THX.

民房

不如比個律師行電話比你,你問問他可以點做好過估估

民房

我老公剛剛給公司才左出來,現在連份工都無.早兩日先用全部錢找咭數,現在乜都無....... :-(

男爵府

咁你而家係唔係用哂o的$, 但就找哂所有數先?

民房

燁燁媽.
我是說,用左剛剛出的糧去找哂所有咭的最少金額.好左公司補左少少錢,可以過到兩,三個月.
燁燁媽 寫道:
咁你而家係唔係用哂o的$, 但就找哂所有數先?

男爵府

點解欠下咁多錢, 好似有個部門可以同銀行講數個rate會低d. 不過如果不用供數咁會好d.

男爵府

咁你本身有冇野做嫁?
[quote]
我愛媽媽 寫道:
燁燁媽.
我是說,用左剛剛出的糧去找哂所有咭的最少金額.好左公司補左少少錢,可以過到兩,三個月.[quote]

民房

我都係剛剛幫家人還完十幾萬,一日都係香薰傳銷累人,我經銀行分期還足4年,月息0.35%, O唔OK?

子爵府

如果真係冇錢的話,不如唔好找卡數住啦!
你自己可唔可以出黎搵野做?
幫補下?
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!

首頁

尾頁

跳至