自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

點解要咁話我個女

頭先食完飯同個女去玩具反斗城行

公爵府

Re: 點解要咁話我個女

大宅

唉...唔好咁唔開心啦......
d人係咁架啦...
講真...把口生係人地到....你控制唔到.......
http://www.babyhome.com.tw/bb/137249

子爵府

醒目開學勳章

呢d人唔洗理佢啦, 講野咁衰, 跟本佢就係度讚緊佢自己個仔, 講真句啦, 好多小朋友玩緊遊戲時, 好多都唔想"讓"人玩架啦, 洗唔洗講到"貪心"呢2個字呀~

http://www.baby-kingdom.com/data/attachment/album/201103/28/2243099uk889co0028cr4r.gif

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

有d人真係唔識用形容詞架
自問自己都仲要學
如果俾著我
我都會叫自己個女走
希望你個女聽唔到啦
因為你個女女俾人標籤左貪心
佢會認為自己真係貪心架喇

超級版主

2019勳章 2019新春慶豚圓 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 夏天玩到顛

算啦, 呢個世界咩人都有
試過有次搭車, 我奶奶隔離有位, 就叫我老公(當時抱住小b)埋去坐
當時有個5,6歲小朋友話好tired又無位坐, 佢阿媽好大聲咁話"係咁架喇, d人有位唔坐都唔俾你坐架"
真係有病
講真, 做父母既點教仔, 第2時受既係佢自己
唔好勞氣, 慳返啖氣暖下肚

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 王國長老

咁點解你唔教你個女呢?
人家讓過你但你地又唔讓比人地。
如果係我呢,我唔會講「貪心」,
我會講「自私」,不過就唔會當住人面講既。
我講自己想法,唔好介意。

大宅

麟媽媽:
同意你既講法.

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我好明白,自己仔女做錯咩都好,俾人罵,個心緊唔舒服架啦。

但係你又要明白,如果唔教好自己仔女禮讓, 呢個情況仲會繼續發生多次喎。人地把口衰,你理唔到, 但係如果你個女學曉禮讓,別人就冇話說。

所以,唔想第日有同樣的事,做好自己,教好個女。

伯爵府

個媽咪ge意思係咪 "貪玩"? 佢真係用詞不當喎..

子爵府

2019勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

大宅

好媽媽勳章

好多謝各位o既安慰及意見.

其實平時我個女都唔係咁, 我都有教佢要禮讓, 每次我叫佢讓小朋友玩佢都肯讓, 同佢搭地鐵時叫佢讓坐俾老人家佢都即刻起身, 係唔知點解琴晚佢玩到入晒神, 叫佢都唔采, 先至俾人話, 所以個刻真係好唔開心. 如果個位媽咪唔係用貪心呢個字眼, 而係話佢唔乖或唔聽話, 都比較好d, 我亦會接受, 事實真係我個女唔

男爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章

咁嗰個人又真係口衰既,佢咁對個小朋友講都唔係咁好啦,如果我個女等既話,而佢又問我,我會答佢:唔緊要啦~好玩就玩耐D~一係我地去玩另一樣啦~呢度仲有好多野玩

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

nam18 寫道:
唉...唔好咁唔開心啦......
d人係咁架啦...
講真...把口生係人地到....你控制唔到.......

大宅

BearBear2000,
唔好唔開心啦!d人冇學識,又用詞不當。通常EQ低嘅人,先會咁樣出口傷人!你咪當幸好囡囡有個好似你咁好嘅媽媽,唔會咁lor 仲有呀,你個女當時係咪都聽到,果個人話佢貪心呀? 如果係的話,你一定要同女女講話 [ 個姨姨可能讀書少,用詞不當...所以你都要努力讀書...唔好比人笑 ] 之後都要話番比囡囡聽,佢玩得太耐係咩行為,咁先得gar 呢d都係我個人意見...職業病
唔好唔開心啦!

子爵府

麟媽媽 ,又講得好o甘喎,點解你當時唔話你個女呢?
搞到自己個女俾人有位入,佢都係見自己個小朋友讓左俾你玩o甘耐,都仲未有得玩,(相信佢都會等到火火地)所以先至會話你,其實你那時應該即刻同佢講唔好意思呀,反而佢會覺得你好有禮貌好後悔話左你添,佢都會覺得唔好意思,
不過言者冇心聽者有耳我都好明白你的心情,不過你都唔好唔開心啦,當自己上左一課囉!
麟媽媽 寫道:
咁點解你唔教你個女呢?

男爵府

畀面勳章

好讚成麟媽媽所講,其實果個媽咪都只不過係用錯形容詞啫,但係佢可能當時都好火先會咁直接講野。好多時如果我自己既小朋友係街到做得唔啱,我會自己先話左佢地先,因為唔想俾人地話呀嘛,咁樣人地條氣又會順d喎。

麟媽媽 寫道:
咁點解你唔教你個女呢?

男爵府

toto8 寫道:
好讚成麟媽媽所講,其實果個媽咪都只不過係用錯形容詞啫,但係佢可能當時都好火先會咁直接講野。好多時如果我自己既小朋友係街到做得唔啱,我會自己先話左佢地先,因為唔想俾人地話呀嘛,咁樣人地條氣又會順d喎。

係呀, 我都會即刻在那個媽媽面前解釋比亞女知, 大家要輪流玩, 再同佢個小朋友笑笑口講(其實係講比佢亞媽聽)自己個女唔係"貪心", 到時失禮係佢自己o者.

我想果個亞媽係等得耐兼唔識用詞, 所以咪話你囡囡"貪心"囉. 我係佢我最多會話比自己個小朋友知"妹妹/姐姐就快會比你玩的, 大家輪流玩啦." 到時對方家長都無反應的話, 即係佢自己無家教吧.

唔好勞氣, 番啦.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至