產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我覺得懷孕尾2個月好像辛苦過頭三個月...

我頭三個月都日日早上嘔, 但嘔完早上一次後, 胃口都好好, 食得睡得, 只是好肚餓, 每日晨吐.

但現在嘔不出來, 整天悶悶不樂, 開始睡不到, 腰骨又痛, 好多胃氣,因為bb頂住個胃, 每日斷斷續續睡, 胃口很差, 我怕影響bb size
[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

洋房

Re: 我覺得懷孕尾2個月好像辛苦過頭三個月...

早晨~~fwc
我頭三個月無嘔呀..重好好訓添!但係去到第四個月我就唔係好食得野..兼有d反胃但又嘔唔出個種... 個時真係好

男爵府

畀面勳章

我頭3個月勁慘呀,你都係早上嘔一次,但我由朝嘔到晚,一日嘔幾次.野又食唔落.
係去到第4個月先開始嘔小左,第5個月就停哂了,
第6個月左右其實已經腰骨痛同訓唔到,成日失眠.
去到而家8個月都係一樣,只係腰骨比之前更痛=0=
但胃口都ok,係成日急尿呢下比較煩.
我覺得你唔使太擔心會影響到bb啦,
因為好多大肚婆都係同你而家呢個情形一樣,好正常的.
同埋bb出世有5磅以上都ok架啦,出左世之後先慢慢餵飽佢都未遲^o^
另外想問你個頭像張相個肚係幾多個月架?
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

大宅

我頭三個月無嘔, 不過個胃扯到行都行唔到, 嗰時成日諗幾時捱到三個月.....相比而家36weeks, 我覺得而家雖然辛苦, 不過都ok. 上兩星期先開始腰骨痛, 同夜晚要去三四次廁所. 聽人講會恥骨痛, 我又無, 子官都係尋日先收縮得多...所以都ok. 不過真係唔行得.....我下星期開始放產假, 希望唔駛返工會好啲

洋房

係啦我都覺得而家辛苦左,人又遲鈍左,成個人都好重

大宅

我頭七個月都好舒服,無嘔兼食得瞓得。但這個月開始就辛苦咯。每晚瞓在床上側睡,兩边腰骨痛到死;基本上而家轉身是非常困難及痛苦,成晚都瞓唔到。而個肚時常突然實晒,好唔舒服;這一兩日下面赤赤痛。其實而家心情好矛盾,又辛苦又怕bb會早產;我book左38wk1 (12/6) 開刀,bb千祈要乖乖地唔好在這兩個星期提早出來。

大宅

洛紫 寫道:
我頭3個月勁慘呀,你都係早上嘔一次,但我由朝嘔到晚,一日嘔幾次.野又食唔落.
同埋bb出世有5磅以上都ok架啦,出左世之後先慢慢餵飽佢都未遲^o^

hi, 洛紫, 我的相是30w3d影的, 好多人話我肚細, 其實算不算細呢?

係呀, 我現在都成日急尿

不過, 我頭三個月好好胃口, 我都幾喜歡食野和睡覺 所以現在都down down地...

[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

大宅

teresalok620 寫道:
我頭三個月無嘔, 不過個胃扯到行都行唔到, 嗰時成日諗幾時捱到三個月.....相比而家36weeks, 我覺得而家雖然辛苦, 不過都ok. 上兩星期先開始腰骨痛, 同夜晚要去三四次廁所. 聽人講會恥骨痛, 我又無, 子官都係尋日先收縮得多...所以都ok. 不過真係唔行得.....我下星期開始放產假, 希望唔駛返工會好啲

不過又係, 我記得當時(頭三個月)有種生不如死的感覺 (嘔時), 但嘔完就整天都ok, 又係有種幾時捱到三個月的感覺.

算啦, 仲有9星期, 忍埋啦

複式洋房

我都係呀 根本訓唔到....又食唔落野 好在無嘔..= =每晚最小係張床到碌2個鐘先訓到 小小聲又醒..之後又碌..起身之後又好眼訓.又訓唔返.....好慘呀><

複式洋房

我都係呀, 我5月底生, 最後果兩個月辛苦到不得了, 我重慘呀, 個胃反轉再反轉, 每日都要食胃藥先得, 否則個胃就火燒咁, 好辛苦. 另外, 我成身D皮膚出紅疹, 又痕又辛苦, 要食藥同擦藥膏先搞掂, 如果唔係個晚就唔駛訓啦. 頭果三個月最多都係嘔啫, 無其他問題.

fwc 寫道:
我頭三個月都日日早上嘔, 但嘔完早上一次後, 胃口都好好, 食得睡得, 只是好肚餓, 每日晨吐.

但現在嘔不出來, 整天悶悶不樂, 開始睡不到, 腰骨又痛, 好多胃氣,因為bb頂住個胃, 每日斷斷續續睡, 胃口很差, 我怕影響bb size

複式洋房

我都係成身紅疹阿 不過去睇醫生 醫生唔比我食藥同物揸藥肓阿 痕到嘔電 仲r到損哂><唔知會唔會有"啦"添阿.........

複式洋房

複式洋房

複式洋房

我個醫生初初都唔開藥膏架, 不過我苦苦求佢先開咋. 我有D皮膚而經"R"到有損重有"啦"添呀, 幾肉酸呀. 如果個醫生唔開藥比你, 你可以試下去萬寧或者屈臣氏既藥房部問下, D藥劑師都可以幫到你.

子爵府

我頭3個月又係每朝起身都想嘔,搭車又想嘔..好辛苦><
仲要好好胃口,每日o係公司1點幾食完lunch,4點幾就肚餓要嗌tea...
但反而4-5個月開始呢就情況就開始遞減喇,而家仲有唔夠1 個月生得,,,,又另外一d辛苦...又訓唔到...個肚又大,又成日去小便,個人又易攰,個b又成日郁,又驚冇lala生得去醫院狼狽.
不過點都好,最緊要個b健康正常就得喇
兩個都係我心肝定&gt;3&lt;

大宅

我由有左到而家..只係嘔過2次.一次係食得多野得濟,一次係病列就死食藥食到嘔-.-
一路都可以話好舒服陀得,唔知係唔係因為咁樣,我而家覺得好好好好好辛苦...33wk..
訓又訓唔到..唉...成日坐0係度都想訓,到訓左落床條腰就好痛...>.<行耐少少就想坐,個胃又頂住晒..總欴就辛苦la~不過仲有一個月到....忍忍忍~ :-(

男爵府

畀面勳章

唔算好細呀,我而家都係同你差唔多大,所以先想比較下@@
不過我覺得你個肚形好圓呀~haha
人地話肚圓係女仔,你知唔知你呢個係咪女仔黎呀?
fwc 寫道:
[quote]
洛紫 寫道:

hi, 洛紫, 我的相是30w3d影的, 好多人話我肚細, 其實算不算細呢?

不過, 我頭三個月好好胃口, 我都幾喜歡食野和睡覺 所以現在都down down地...

[/quote]
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

大宅

係呀, 是怕羞小千金

洛紫, 你預產期是何時?我是20/7

洛紫 寫道:
唔算好細呀,我而家都係同你差唔多大,所以先想比較下@@
不過我覺得你個肚形好圓呀~haha
人地話肚圓係女仔,你知唔知你呢個係咪女仔黎呀?
[quote]
fwc 寫道:
[quote]
洛紫 寫道:

[/quote][/quote]

別墅

原來大家都有咁既感覺,我預產期係6月25,
我由有左到33w一直都好舒服,但係最尾呢2個月,
即34w開始就成日想嘔又作悶,2小時去一次廁所,
搞到我訓得唔好,又食唔落野,亞b 34w都係得4磅幾,
所以我而家先努力強行食野,只想亞b食多d野~

男爵府

畀面勳章

我預產期係22/7,同你差2日咋~
我個肚又係好鬼圓架,都係女仔黎的,
唔通真係咁準@@"
[quote]
fwc 寫道:
係呀, 是怕羞小千金

洛紫, 你預產期是何時?我是20/7

[quote]

首頁

尾頁

跳至