跳至

首頁

尾頁

大宅

幾時戒夜奶&點樣戒架?

BB幾時開始要戒夜奶架?點樣戒先最有效呢
我奶奶話唔比我咁快同個女戒喎... ?-( ?-(
話d BB咁快戒唔好架喎...乜係既咩??
我d朋友好多都响個零月個時同BB戒左架喇~~
咁即係點呢?比d意見我丫~~
唔該哂各位靚媽咪

大宅

Re: 幾時戒夜奶&點樣戒架?

amynatalie,
我上次同個女一個月戒左夜奶,我又係有個亞媽星期一至五係我度訓,所以我都唔會係果日同BB戒,費是亞媽又擔心,又多說話,我多數係星期六日做野! 我覺得最好方法係搞到個BB日頭無覺好訓,咁佢夜晚就會好訓好多。佢日頭成日訓,夜晚就唔會訓得深。

大宅

大宅

大宅

mirandasuper'

我話戒夜奶ja,我奶奶已經鬧到我狗血淋頭喇...
又話咁細個戒夜奶唔好,又話我狠心,
又話如果我唔餵就比佢餵,
佢仲話等個女2years先戒都未遲喎...
真係頂佢唔順~~

你2日就可以幫個女戒到夜奶喇?
咁如果你女女星期一至五喊要食咁點呀?
點樣先可以攪到佢無覺好訓呀?
我個女呢排夜晚唔多訓,
試過有次凌晨4:30到朝早10:00都冇訓過~
今日仲衰...今朝7:00到下午3:00先肯訓...
而家我個女識扭計喇~又扭訓,又扭抱,
唉~~~真係阿媽唔易做!!!!

禁止訪問

大宅

amynatalie,沙沙 ,
我無兩日咁叻幫佢戒到,之不過次次行動,都係係星期六、日,亞媽唔係度時至做。

amynatalie,
沙沙講得好正確,唔好畀佢成日認得到你個樣,如果唔係佢次次都要搵返你,你就煩啦!我都係好似沙沙咁十一二點果餐畀佢食飽少少,但係佢最初都好衰架,唔理你,總之夠三個鐘 就喊,咁我咪睇住佢喊囉,只要我知道佢係無冷親、無餓親。有次我睇住佢喊左成兩個鐘至理佢架。
我大約兩個weekends左右啦同佢戒左。我記得佢滿月果日係星期日,我太開心,我可以周街去,所以朝十晚十咁出街,成十點幾至同佢沖涼畀佢訓,跟住佢訓到第二朝七點呀!自此之後都反反覆覆既,但係通常都晚上十一二點訓,第二朝五六點起身,比之前逢夠三個鐘就喊好好多啦。
你朝早如果佢醒左就由佢醒,畀佢自己玩下,唔好下下暗佢訓,成日換下佢個訓係度既位,有時係sofa,有時係窗台,但係如果你真係想佢訓時,記住畀返佢係BB床,唔好嘈佢,等佢知道BB床係訓既地方,其他地方係可以玩既。朝早屋企人嘈就照嘈,唔洗好靜。因為佢只係你屋企既一分子,唔係皇帝。

大宅

mirandasuper, 沙沙,

想問戒夜奶係咪即係食少一餐呀 我而家每四個鐘餵一次奶, 一日餵六次.....如果戒咗夜晚嗰餐, 即係一日餵五次就得喇

複式洋房

我個b成日瞓到不醒人事, 點都唔會醒, 彈佢腳板, 大人講野好嘈, 佢都唔會醒, 但夜晚就成日喊, 點算呢? 有咩方法可以整醒佢, 等佢唔洗日頭瞓咁多?

大宅

大宅

大宅

大宅

大宅

沙沙,mirandasuper...

好多謝你地咁長盡既解釋~~
但如果我個女女唔肯分2次食,咁點好呀?
我而家同佢4hrs1次,每次4安奶,
次前就3hrs1次,每次3安奶,
女女係都好合作,但唯獨係夜晚個餐唔可以4hrs1次...
我以前係1點4點7點10點咁比佢食,
我而家就1點,5點,9點咁比佢食...
凌晨1點食完之後,4點咁上下就起身喇~ :-( :-(
咪係咁同佢玩囉,佢喊得犀利咪比d水佢飲囉...
佢可以飲哂3安水,都仲係度喊,之前又幫佢換左片片,
依然係咁...真係攪佢唔掂,
要佢5,6點先起身食奶都幾難... :-( :-(

如果之後成功咁幫女女戒左夜奶,
咁朝早食奶既時間會唔會相對咁延遲架??

係呀係呀~~我女女成日都會'摘'醒架...
米袋點整架?我問我奶奶佢都唔知咩黎

大宅

大宅

yam_yam
咁你真係要諗下原因係乜先啦。

大宅

pc_karen
你計夠佢每日食既奶無少到咪得囉,佢如果真係戒左夜奶,佢朝早自然會食多D架啦。

大宅

大宅

amynatalie,
我亞女半夜起左身,我只係從旁觀察佢有無危險,我唔會理佢架,水都唔畀滴佢飲架,佢喊下喊下就會訓返架啦,佢見到人會仲喊得勁D架,所以我唔會畀佢見到我望住佢架。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至