跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 幾時戒夜奶&點樣戒架?

我哥時就係想同我大仔介夜奶, 我一個月就唔俾佢飲半夜個飧, 點知佢4個月開始厭奶, 一路都係飲三.四oz奶, 仲要係飲一個鐘頭, 佢到兩歲先至得24lbs到, 個心好痛, 其他野又唔肯食, 好似人地厭食症咁, 我用左好多錢睇醫生, 但係結果都係咁, 我而家岩岩生完呢個, 我腍住如果佢肯飲夜奶, 我辛苦d都喂佢, 我想佢食多d, 唔好好似我大仔咁!
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

14/5/2006: 3.30kg (birth)
14/6/2006: 4.34kg (1 month)
20/7/2006: 5.58kg (2 month)
25/8/2006: 6.41kg (3 month)
16/11/2006: 7.5kg (6 month)

禁止訪問

禁止訪問

大宅

我果時係特登唔俾佢飲半夜個飧, 但係我最夜果飧成12點喂佢, 我仲係喂奶粉, 俾多少少佢飲, 腍住可以捱到6.7點, 但係佢都係3.4點起身, 跟住我比水佢飲, 攪下攪下佢就唔飲夜奶喇, 但係從此之後, 我個仔就越飲越少奶, 連其他野都唔肯食, 我去睇政府醫生, 連佢地都話無辦法, 仲 refer 左我去睇營養科, 因為我個仔係跌低過條growth curve, 佢真係好似厭食症咁, 物都唔肯食, 你見過小朋友係唔食朱古力, 可樂同薯條未? 你可能講得岩, 呢d未必同介夜奶有關, 但係我而家腍返, 我會俾佢飲夜奶, 直至佢唔飲為止, 飲得幾多得幾多!

回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

14/5/2006: 3.30kg (birth)
14/6/2006: 4.34kg (1 month)
20/7/2006: 5.58kg (2 month)
25/8/2006: 6.41kg (3 month)
16/11/2006: 7.5kg (6 month)

大宅

carriechan,

咁你要好有恆心咁餵架喎...
我就覺得會辛苦d,因為我要番工嘛...
你唔使番工架係咪呀?

大宅

我想知戒夜奶係咪有反覆期架/?
我女女有時食奶既時間好定,
有時就好反覆喇~~
好似本身女女4hrs食4安-5安,
呢排開始唔知做咩下午4點果餐之後要3hrs一次,
直到晚上臨瞓果餐...
有時仲凌晨4點幾起身要食添呀
仲以為自己成功左添,點知...唉~~~
攪到而家食奶d時間反覆左添呀

禁止訪問

禁止訪問

大宅

沙沙,

有時女女未夠鐘飲奶,抱住佢都唔得架,
都係係咁喊...時得時唔得啦~
因為女女通常會比食奶時間早成個鐘就起身喇~~
邊抱得佢成粒鐘咁耐丫~

bb鐘意'鄧來鄧去'架?
怪唔得佢坐bb車可以成日都瞓啦~

大宅

仲有我想問...
女女响12點食奶,下餐應該係4點,
咁如果佢中途2點幾起左身,
又或者佢根本冇瞓過,
而佢又係咁喊,
比奶咀都唔得...
抱佢都唔得,
咁應該點好?
(佢個咀就好似仲想食咁)
我已經每餐由4安+到5安架喇,
廢事佢唔夠飽嘛~~

禁止訪問

大宅

沙沙,

基本上4至5安都可以食哂,
但女女嘔親都係响下一餐之前先嘔既~
比奶水即係開奶or開水呀??
嘻嘻~我領悟能力比較差...

禁止訪問

大宅

沙沙 ,

拎米水開奶係咪飽肚d架?

禁止訪問

公爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

專家沙沙點bb減肥呀

禁止訪問

大宅

LSPCAROL,

你係咪想知點戒呀...
你可以睇番我地之前d post,
如果唔明你可以問下沙沙 or mirandasuper,
我覺得佢地比我d辦法都好work~~

禁止訪問

別墅

我亞仔之前都係夜晚訓6個幾鐘 (維持o左個幾禮拜啦), 但呢兩日唔知做乜, 夜晚12點食完, 竟然成8點幾至醒。

首頁

尾頁

跳至