跳至

首頁

尾頁

大宅

有無仲餵人奶的媽咪,入來傾下

你地有無媽咪仲餵緊人奶?
諗住餵到幾時呢?
我想放棄la.
3歲啦!

大宅

Re: 有無仲餵人奶的媽咪,入來傾下

唔好放棄啦有我陪你呀, 我唸住最少餵到一歲架
你點解有咁嘅唸法呀, 有咩問題講出來傾吓啦.

大宅

我現在只餵他,早上及晚上, 好似唔夠奶給他飲, 他成晚都要成日起床飲奶.
他大約10:00吃完人奶後睡覺, 每晚都要醒2-3次, 他要吃奶, 我同佢都睡得不好.
我返工時覺得好辛苦. 而且d人話6個月後人奶對他又不是必要的.
3歲啦!

大宅

大宅

因為我係全泵型呀, 我囝囝近來夜晚都成日醒呀, 我都係瞓得唔好, 所以返工都係辛苦架, 好多人都講6個月後人奶會唔夠營養, 但係我會盡我能力去餵囉, 冇任何嘢會好過食人奶架, 你有試過泵比佢飲呀, 你話早晚餵人奶, 下午時間他是否食奶粉呢???

大宅

我之前都是泵奶的, 但現在日間吃糊仔,奶粉及粥,所以我放工在家時才給他吃.
3歲啦!

大宅

我到現在仲餵緊人奶,係埋身個隻, bb唔肯食奶瓶 真煩 ?-( ?-( 好彩我不用返工, 唔係真是不知點算

Natasha 是媽媽和爹地之寶貝

大宅

NATASHA101,

全識媽媽真係羨慕死人啦, 你好叻呀可以埋身餵, 我只係每日泵

大宅

大宅

大宅

POOH_MOTHER ,
係bb唔肯用奶樽食,我同佢出街不知幾煩!!! *-*
我羡慕你就真!!你好叻 要返工不怕trouble都泵奶,所以話呢我地d女人幾咁偉大

男爵府

唔好放棄呀, 我囡 1.5 歲, 我仲餵緊, 仲有少少地比佢食啦.
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

大宅

NATASHA101,
其實而家出街都好過以前好多, 我見好多商場都有地方可以餵架. 其實我唔算係叻架, 要返工放工後要湊囝囝其實好多媽媽都係咁架, 所有媽媽都係咁偉大, 而我就多一份堅持, 因為冇咁多時間湊囝囝, 但我會盡我嘅努力比最好嘅嘢佢"媽媽奶"
[size=x-large]我哋要一齊努力!!!
NATASHA101 寫道:
POOH_MOTHER ,
係bb唔肯用奶樽食,我同佢出街不知幾煩!!! *-*
我羡慕你就真!!你好叻 要返工不怕trouble都泵奶,所以話呢我地d女人幾咁偉大

別墅

I am still breast feeding as well. I planned to feed him till 1yr old. However, as I will change my job soon, so i think I may quit it when the baby is 9 months.

I believe it is still good for the baby till he is 2 yrs old. Nothing is better than ma ma milk.

大宅

你返工有冇KEEP住泵奶呀, 如果唔係就會越來越少架, 努力啦唔好放棄呀, 最難過初生已經過咗啦, 我哋要比佢健康同快樂呀, 真架食人奶BB會少D病架.

別墅

pooh ma,

I keep pumping milk twice in the office and two times at home, 2 times direct feeding. So far, it is fine. My boy sometimes take 10 ozs per meal

大宅

SUYFAIZI,

嘩.... 你真係好叻呀, 又泵又埋身, 你囝囝又肯食喎10ozs真係好好呀, 你囝囝而家幾重呀, 係唔係超大碼呢咁食得, 我囝囝每餐只得7ozs咋, 而糊仔都係開始咗幾日, 因為佢之前厭奶攪到我好煩,近排開始有好轉啦. :lol: :lol:

大宅

我越來越少奶的原因是可能我懶,我唔想泵奶.只有在家時 10:00PM到早上8:00才給他親身吃.
我真的好累,因公司有轉變,我的壓力大好多,所以好想放棄.
但你們的支持,我真的好開心. 我會
3歲啦!

男爵府

我都餵咗六個幾月嘞, 唔好放棄啦, 無得返轉頭架.

別墅

pooh ma,

I am not very 叻. I know some ma ma can store the milk till 40 packs. But I almost clear the stock every day.

3 weeks ago, he was 18.5 lbs. I think now he is 20 lbs (after having the solid, he becomes heavy) He is very long, 74cm la but not very fat. Because he cannot sleep through the night. Always wake up in the midnight and find me :-( So I am thinner than before 'cause I don't have good rest.

首頁

尾頁

跳至