跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

bb呢幾日開始食小左奶....

係咪咁快就厭奶期呢到左???
佢之前食5~6安...e+成日食3~4安就停係到,一擺落個口到就喊....抖多20~30分鍾,有時就可以食多1~2安...有時就唔肯食.....
佢e+差唔多2個半月大~岩岩出世去健康院時e生都有同我講佢遲d可能會有段時間食突然食小1~2安......但係有無咁快就係呢???

大宅

Re: bb呢幾日開始食小左奶....

係咪打左針呀, 我個仔之前打左針, 有几日都係食少左奶, 但呢几日又正常返.

如果佢地眼訓, 都會飲少D喎.

禁止訪問

子爵府

itbc 寫道:
係咪打左針呀, 我個仔之前打左針, 有几日都係食少左奶, 但呢几日又正常返.

12號打針囉~打完針果2日都無野架~又無燒又無扭計又食到奶,同平時一樣~打完第4,5日開始就係咁,除左唔食奶之外仲好訓得~ ?-(

別墅

我亞b近日又係咁呀, 掛住瞓覺, 以前都食到6安, 後來食得3至4安,而家平均食到4-5安,不過我唔敢中間掃風, 因為佢會瞓著唔肯再食,所以而家一次過俾佢食,大約只係食到4安左右啦

係咪真係有厭奶期呢?

男爵府

我諗你地觀察下好啲啦! 我阿女都係咁, 但係幾日後又正常返喎! 因為話佢地仲細, 食嘢都會係反覆啲, 最緊要佢地有食而又瞓, 瞓得先會長肉架!

子爵府

446948 寫道:
我諗你地觀察下好啲啦! 我阿女都係咁, 但係幾日後又正常返喎! 因為話佢地仲細, 食嘢都會係反覆啲, 最緊要佢地有食而又瞓, 瞓得先會長肉架!

我囡好訓得 不過係成日係到玩奶......唔知佢想點 ?-(

大宅

我仔仔都係咁, 平時食開5安, 呢排食到4安就停, 真係準到不得了, 次次4安就停咀, 不過, 我反而估佢係啜到累, 要抖抖, 之後又訓著埋, 咁咪唔再食囉! 有次佢訓到30分鐘後醒左, 再比佢食佢又食埋1安, 所以我估佢係累多d, 其實個咀不停做吸啜動作真係好累架.所以而家餵奶又餵耐左, 之前10~15分鐘搞掂4安奶, 而家返轉頭, 要用成30分鐘, 餵奶真係要有耐性, 有時已經飲緊奶, 都唔知個b喊mud.

子爵府

klwy 寫道:
我仔仔都係咁, 平時食開5安, 呢排食到4安就停, 真係準到不得了, 次次4安就停咀, 不過, 我反而估佢係啜到累, 要抖抖, 之後又訓著埋, 咁咪唔再食囉! 有次佢訓到30分鐘後醒左, 再比佢食佢又食埋1安, 所以我估佢係累多d, 其實個咀不停做吸啜動作真係好累架.所以而家餵奶又餵耐左, 之前10~15分鐘搞掂4安奶, 而家返轉頭, 要用成30分鐘, 餵奶真係要有耐性, 有時已經飲緊奶, 都唔知個b喊mud.

我囡就係食完3~4安就停...一擺落去就喊..抖一陣佢就食埋果d,真係唔明點解..... ?-(
但如果一餐食4安...第2餐佢又可以一口氣食6安....我都比佢搞到頭都大埋

複式洋房

teresa621 寫道:
[quote]
itbc 寫道:

12號打針囉~打完針果2日都無野架~又無燒又無扭計又食到奶,同平時一樣~打完第4,5日開始就係咁,除左唔食奶之外仲好訓得~ ?-( [/quote]

我個女打完針又係好

男爵府

大家的BB好犀利, 可以食到5-6安.

BB間中食少一兩安係好正常, 就算大人的胃口都餐餐唔同. 打完針又或者眼訓都有影響.

厭奶期係好痛苦架, 嚴重的一日總共食得10安左右 (親身痛苦經歷), 只要嘗試放個奶瓶埋口, BB頭仔就即刻左擰右擰, 合埋個嘴仔完全唔肯食, 一啖都餵唔到. 每餐餵足一個鐘, 餵到D奶都唔要得, 都只係餵得1-2安, 仲要係沙巾濕晒, 情況可以維持2-3個月.

當然個個BB唔同, 我就懷疑當日谷個女食谷得太盡, 食到成日嘔奶, 到佢3個月大識性就玩反抗.

不過都有人話係正常反應, 同BB肝功能發展有關, 事關食咁多個月奶, 肝功能又未發展得好, 身體到時到後就自然作出反應叫BB食少D, 免得加大個肝負荷云云. 總之就眾說紛紜, 莫衷一是.

關於厭奶可以參考以下文章:

1. 寶寶為什麼厭奶?

2. 寶寶喝奶奶問題

當然仲有:開心家庭網-父母資訊-嬰兒飲奶及其他問題

子爵府

thx for share

大宅

klwy 寫道:

你可以考慮試吓用大d奶咀孔, 我阿B之前都試過食奶好'mung', 幫佢轉咗M size (pigeon)奶咀之後好咗好多

子爵府

我囡個半月就轉左LEVEL TWO奶咀喇~
就係因為啜到佢抆,就成日喊,不過E+我覺得似厭奶問題....

男爵府

我都換左大一個size的奶咀呀. 真係improve到. 之前亞女食6安, 近呢個星期, 成日食到3安就停. 今日卒之換左. her her聲唔駛15分鐘食晒! 你地都試下換大一個size既奶咀啦. 可能關事架!!

首頁

尾頁

跳至