論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

如何決擇!請比意見!

我印工人4年約就快完。我地都滿意佢,中規中距,無犯過大錯,人品算老實,學得一手好廚藝!同2個女相處ok。

但隱憂就係,佢第1,2年約是underpaid 的。Agent 話就算幾好都唔可以續,話係計時炸彈,佢隨時可以告我要賠番different 比佢,所以避免日後麻煩,就唔好要啦!

真的好矛盾!點做呢!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 如何決擇!請比意見!

您意思係佢呢4年都係underpaid ?
如果係既,您唔同佢續佢都會告您啦,有乜分別?
如佢真係好好既,我認為唔好放手囉,講真,您再同佢續,佢有長期服務金,佢都會好開心架,我反而覺得您個Agent麻麻地啦.

複式洋房

該用戶已被刪除

大宅

J&D 寫道:
真係無聽過甘好既工人喎, 肯2張約都underpaid? 好心你比返正價人地啦, 幫你咁多年, 又咁好, 你見我地個個為工人煩, 比正價既工人都咁衰, 難得你個underpaid咁幫到你手!!!! 如果搵到個好, 我都好願意比長期服務金架...

只係第1份約UNPAID. 第2份係full paid 問埋放足假!

大宅

大宅

FA8866 寫道:
您意思係佢呢4年都係underpaid ?
如果係既,您唔同佢續佢都會告您啦,有乜分別?
如佢真係好好既,我認為唔好放手囉,講真,您再同佢續,佢有長期服務金,佢都會好開心架,我反而覺得您個Agent麻麻地啦.

只係頭兩年unpaid. 跟住2年係 fullpaid 有放假 tim!

伯爵府

我會繼續用個工人, 幾難得4年都仲keep得咁好丫, 真係50個都未必有1個.

佢係告妳ge, 幾時告都得, 如今先來擔心, 好似遲左d喎!

呢個故事叫大家唔好請underpaid, 因為慳埋都唔夠買 "驚風散".

大宅

我4年前請工人時,係間agent 叫我請unpaid.
佢地當時無話有手尾跟,又話你請我願!
如果知係咁就更係唔會!好煩! :-(

大宅

agent可能知你個工人做得好,你再同佢續約,只係比幾千元手續費.但你唔同佢續,agent就可以食工人介紹費二三萬元 你個工人幾年都唔比麻煩你,你比回正價比佢再續,我覺得冇問題.你之前有冇比正價月糧紙佢簽,如果有就唔好理agent.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

happydaughter 寫道:
我4年前請工人時,係間agent 叫我請unpaid.
佢地當時無話有手尾跟,又話你請我願!
如果知係咁就更係唔會!好煩! :-(

呢d agent真係差,咪黎害人. 2咩事告就告您,係您上身咋.
您咪鬼理agent啦,我係您自己同佢續添呀,仲益佢. :tongue:

子爵府

醒目開學勳章

mylulu007 寫道:
呢個故事叫大家唔好請underpaid, 因為慳埋都唔夠買 "驚風散".

絕對認同。

珍珠宮

睇得BK網都知啲工人可以幾衰,係我就情願back-pay番都續佢唔益agent!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

再求吓大家唔好再請underpay既工人,我再將我aunt既淒慘經歷post 多次....唔想大家步佢後塵,佢兩年內担驚受怕發惡夢,惨過自己借左大耳窿.... :-( 呢個aunt好錫我地架...

我喺另一個topic copy返post出嚟架...

其實好想講呢段真人真事既story出嚟好耐...但思前想後冇機會講...見到 bighug 推個topic上嚟我先可以同大家分享 各位...真係唔好以身試法,我有個aunt就係咁...損失慘重...唔係比人告噃...係金錢上同精神上付出極大既心力...

話說幾年前...法定外傭工資係$3860,佢當時以超旬價$2000請咗一個印傭,以為執到寶啦...後尾個印傭又好似好乖咁自動落佢鋪頭幫手,我aunt不知幾happy....但好景不常...好戲始終在後頭,原來個印印不斷喺出面既財務公司借錢...有咁多借咁多...以佢一個月$2000既人工會唔會還得起呢???足知...我aunt門口常有「貼紙信」(←大家都知咩嚟),大字裝飾等等,美輪美煥,各式其式...應有盡有,但我aunt又可以點做呢???炒佢又要冒險比佢告...唔炒又......當然全部幫佢還啦..足知忍氣吞聲捱咗兩年約,用咗差不多十多萬蚊嚟換取一個價值$2000既工人,完約果時仲要怕佢告返轉頭....果種心理壓力大家知唔知有幾大呢???

所以奉勸大家一句,唔好比眼前小小既利益蒙閉咗...一陣得不償失...損失既就係自己...因為工人反轉豬肚就係屎...如果大家奉公守法既話...佢地係冇得乘虛而入架!!

有乜唔啱請更正.... thx~

該用戶已被刪除

大宅

你果個問題就要由三十年前第一代既菲傭說起,話說..........
但呢度唔可以討論d咁敏感既問題,我要尊重返呢度既板規先...我唔想再走o黎走去,因為我喺呢度識咗好多好朋友(好真心果d),有時大家傾吓電話,果種感覺好開心架....
:mrgreen:
J&D 寫道:
佢第二張約都正價, 只要手續齊晒, 我估都唔會有乜時呱!?
其實政府一日唔改例, 僱主都好慘, 我地打工, 人工都會跟market or工作能力唔同, d工人唔好都要比咁多, 對勤力果d工人都唔公平(慢慢就同化, 做又三十六唔做又三十六), 呢樣都算, 最衰又無試用期喎~~~

子爵府

醒目開學勳章

[quote]
開門見山 寫道:
有時大家傾吓電話,果種感覺好開心架....
:mrgreen: [quote]
[img align=left]http://i31.photobucket.com/albums/c392/winnie_sh/67-017.jpg[/img]點解我無收到你電話既?

大宅

因為.....你冇比你個號碼我... :mrgreen:
winnie_sh 寫道:
[quote]
[img align=left]http://i31.photobucket.com/albums/c392/winnie_sh/67-017.jpg[/img]點解我無收到你電話既?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

好工人難求呀!

如果我係你,我會繼續用佢.炒咗佢,又要請嗰個新,一個唔好啋,做嘢唔得,要炒佢....玩下手仲貴過係比佢啲長期服務金.....

我覺得你個Agent想你請個個,佢咪可以喺你身上揾多啲錢囉!

子爵府

醒目開學勳章

小B媽咪 寫道:
好工人難求呀!

如果我係你,我會繼續用佢.炒咗佢,又要請嗰個新,一個唔好啋,做嘢唔得,要炒佢....玩下手仲貴過係比佢啲長期服務金.....

我覺得你個Agent想你請個個,佢咪可以喺你身上揾多啲錢囉!

同意!
agent:舊既唔去,新既點黎?(你唔炒舊既,點收你新既?)
如果好就唔會提出underpaid啦,一開始就比個井你跳落去!

首頁

尾頁

跳至