論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

點帶工人去大避孕針?

請問有無人帶工人去打避孕針?去邊度打?要告訴工人知她打的是避孕針嗎?
:wave: :pint:

大宅

Re: 點帶工人去大避孕針?

why帶工人去大避孕針,如果她要番家鄉,就叫她去我相悉的醫生打避孕針,她自費,如不肯就不能放長假番家鄉.
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

複式洋房

我都有同一个疑問,我个工人完咗第一个約后要返印尼結緍,再返嚟開始第二个約,話哂新婚好危險喎,我唔介意幫佢比錢打針,但怕唔知点開聲,又唔知佢点諗...你地話咁做係咪好過份? 点做好?

伯爵府

KaKaYa 寫道:
why帶工人去大避孕針,如果她要番家鄉,就叫她去我相悉的醫生打避孕針,她自費,如不肯就不能放長假番家鄉.

vinoo個工人知道水兵男友訪港, 都發晒姣話日日要出去見隻仔咁滯, 俾著我唔炒都要佢打針啦. 好過轉頭佢大住個肚番黎la.

唔知打避孕針要幾多錢呢, 保險有無得當門診咁claim架?

複式洋房

聽過有BK媽咪話工人帶身份證去健康院打避孕針只要俾$1蚊,可以last for三个月,但去私家診所打要$200-$300但只last for2个月,呢度有無媽咪既工人試過?工人會唔会唔開心?

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果工人唔願意打, 唔可以迫佢架喎?? 唔打就唔比放長假又好似無人權0甘......

我工人出年都會續約, start 新contract前會放假回鄉......之前佢有男友係印尼, 我都諗住叫佢打針, 不過近排佢同我講同男友分左手, 0甘到時仲叫唔叫佢打呢? 雖則話無男友都可以攪大個肚, 但迫佢打又好似好衰0甘....

大宅

各媽咪,
請問工人什麼情況下要打避孕針,打針是否要2年打足2年呢?打針
如果工人常靠打針去周圍滾�wet,對我自己家人就有不清潔的感覺,真是不大好!!!!!
如single就是否不應打?結了婚就要呢?我真是不清楚...???

pls:她們知不知道打避孕針後1年后,才可有bb,怕k型
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

別墅

因為我工人6月她男友會來港,到時他們都會相會.總話可能結婚添,有話自己是虔誠基督徒,唔會婚前性行為.但她條佬是離過婚的水兵.最近問我邊區的酒店平.你話我驚唔驚,但同她講話帶她去打針她一定唔會去.點算

複式洋房

大宅

健康院~ $1

複式洋房

Ikyma,

你試過帶工人去健康院打避孕針?有無多少少经驗可以分享吓,例如話咩原因要打?點同工人講?返鄉下前幾耐要打至有用?...thanks!

大宅

我曾經問過一個agent,佢話如果工人係未婚的話,係唔可以迫佢打避孕針的.....我請果個係結左婚既,佢黎緊十月都要返印尼放假,我都唔知點開口叫佢打,因為佢早前同我講佢同老公已經分開左......
另外,好似係要響M黎既時候打的,要問工人幾時M到tim.....

大宅

好媽媽勳章

診所果d1個月打一針(大概$100/針)

係喺m嚟時第7-10日打,最遲第11日(有血為之第1日)

我建議喺佢地返鄉前2個月打穩陣d,因為有時聽到E生同d
第一次打針嘅病人講(即無打開針果d病人或有好幾個月以上冇
打過針果d病人):"依家呢一次同你打咗針,你呢一個月都要
用埋其他方法嚟避住孕先!下個月返嚟再打就唔駛啦!"

我諗佢意思係第一針打完後,針藥未能為你呢一個發揮到住,
所以我估你地不要為慳$100而只同佢回鄉前打1針!
到時工人又以為問mum幫佢打咗針就"日夜不設防"咪死...

佢有次講起佢朋友放完大假之後返港有咗,根住無做...咁我
乘機同工人傾呢個問題,我話第時我會帶你去打針b4你返鄉
下,但佢話:唔駛啦!我會食藥,以前我返鄉都係食藥(但我是新
請佢,同佢傾時只請咗佢1、2個月),我話唔得,萬一你唔記
得食/食"嬲"點算呀!咁佢又話唔會,我已生了一仔一女,我
都唔會&唔想再生!"
根住我話呢個世界冇嘢係可以100%保証,有d嘢即使你唔
想發生,但往往都會事與願違,我唔想到時你大住肚返嚟問我
點算,到時我就真對住你 :-( 根住佢冇聲出

And the main point I told her that "I need to protect myself!" Right?

大宅

OpheliaMama 寫道:
Ikyma,

你試過帶工人去健康院打避孕針?有無多少少经驗可以分享吓,例如話咩原因要打?點同工人講?返鄉下前幾耐要打至有用?...thanks!

係呀........剛剛打完,佢放大假14天回鄉,已婚,佢又同意,味去打囉.......有效期3個月添 應係佢經期之內打,我打電話去健康院,話佢第幾天,佢會計叫我幾時去

別墅

all,

想問, 如果工人未婚, 但有男友係indo, 點同佢講想佢去打去呢?
因佢一定話同個男朋友冇關係, 唔會有bb, 但保障自己好d. 點同佢講好......

thanks!

複式洋房

lkyma 寫道:
[quote]
OpheliaMama 寫道:
Ikyma,

係呀........剛剛打完,佢放大假14天回鄉,已婚,佢又同意,味去打囉.......有效期3個月添 應係佢經期之內打,我打電話去健康院,話佢第幾天,佢會計叫我幾時去

Ikyma,

聽你咁講,健康院嗰隻可以一針搞掂,好喎!咁健康院嗰度駛唔駛排期?or只係當睇門診街証,即排即搞掂?

別墅

請問美國水兵隨船來港,可以出外開酒店過夜,唔需回船報到?因為我工人條佬話6月10日會來港,他們應該會在酒店聚會,我見她這段時間取左一些香港指南的書籍返來,又問我邊一區的酒店平.

大宅

大宅

大宅

我上次工人放假返印尼, 我都係早兩個月同佢去私家打, 一半係佢自已想避孕, 唔難開口同佢講, 因佢自已都想繼續返黍hk搵 $$$, 不過上次打要$140, 邊度 $100 咁平可否報料. many thanks

首頁

尾頁

跳至