嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如何幫助bb學習爬行???

bb只懂得un下un下向後退,以及用肚仔頂住地下轉方向...
近日見佢嘗試四肢用力支撐起身體,但唔係好識得如何控制四肢向前爬.....試過用手托住肚仔輔助佢,佢四肢立即癱軟在地上,唔爬......

有無媽媽有經驗可以教下路???THX!!!

大宅

好媽媽勳章

Re: 如何幫助bb學習爬行???

試下搵d佢鍾意的玩具引佢爬囉!!!慢慢就識架!!

我唸唔駛特別教的!我個囡唔識爬架,唔係坐就係想行..

無左爬那個步驟.....都無乜野丫!

唔駛緊張

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

妳雙手兩側提起佢豚部,等佢用前臂力、仰頭前進。書係咁教
我女2001年1月8日QE出世  

別墅

我覺得唔需要特別幫佢囉! 慢慢佢自然會憑自已的經驗及嘗試learn到如何爬的, 我個仔都係唔識爬, 對腳有力之後就成日都要行, 嗰時都好辛苦, 因為成日都要'鸞'起條腰扶住佢行, 就咁樣13個月就識行喇, 反而倒反轉現在有時都會在地上爬就真.

子爵府

我都冇特別教佢,BB有好奇心,佢想週圍睇o野同攪o野,自然會用儘方法學爬,可以試下搵d玩具引佢拎。

大宅

我諗你個bb開始想學爬.......多d搵公仔引下佢.....現時你個bb先7個多月大....未識爬..唔出奇......多d引下bb......(開頭學爬好搞笑....我個bb學爬時係向後爬呀.........後來我個bb慢慢就識向前爬囉)

男爵府

我係"反斗城"買左個跳跳虎公仔, 個公仔有音樂又識爬, bb好鐘意, 吾洗一個月已經識爬, 而家仲爬得好快!

複式洋房

複式洋房

唔該哂各位!!!!

等我都試下搵d公仔引下佢先....
乜原來托肚仔係唔得架,咁我都要試pet pet喇....
之前有bk媽咪教過,要示範爬俾bb睇,我都試過,不過佢無興趣睇咁

我bb蹬腳仔都幾叻架,我估佢學行會易過學爬呱...不過我唔想佢skip左個step,先至想幫佢爬.....
其實睇bb學爬真係好得意,我成日覺得佢係似學緊游蛙式多d

複式洋房

Hi hohopingping,

題外話...
你bb係超輕,我bb應該係超超超輕喇.....
而家仲係6.41kg ?-(

男爵府

hiuchingmama:

但係我bb出世係3.465kg, 一直重得麻麻, 健康院要佢9個月再返去跟進體重, 佢只係輕d, 其它都好正常, 姑娘仲話佢醒, 佢個身好長有69cm, 姑娘話佢可能身高以爸爸, 體重就似我, 因為我5呎3, 得100lb! 而家已食粥仔, 希望佢食得好d, 又重得好d, 因為佢濕疹好勁, 要食豆奶!

複式洋房

Hi hohopingping,

可能我bb都係似我瘦啦,我都係around100磅.....
bb出世2.44kg,到一個月大時醫生叫我唔好再齋餵人奶,佢先重得好少少.....
我上個星期去健康院,佢已經meet唔到最低果條體重線喇 :-( 但姑娘無叫我九個月返去,只係話睇佢食左粥仔糊仔後會唔會重得好d再算......可惜我bb只肯食好少,真係好擔心.....

大家努力呀!!!!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

hiuchingmama 寫道:
唔該哂各位!!!!

等我都試下搵d公仔引下佢先....
乜原來托肚仔係唔得架,咁我都要試pet pet喇....

2樣都做啦!唔係托肚架~~~係大脾上少少豚部位;好似大個人玩,我哋托人膝位提起;我中學PE玩得多 我女近6個月朋友同佢咁玩,因佢倒後爬(我果時唔曉架)佢正正6個月爬前;6個半月自己坐;不足11個月行行 但個個B發展進度唔同....
我女2001年1月8日QE出世  

男爵府

除左各媽咪講果d, 如果有機會, 帶佢去同果d識爬既小朋友一齊玩, 刺激下佢. 都會有用嫁.

複式洋房

呢個星期同bb爬多左,佢已經唔再向後"un",但佢又另創一種新的方法.....用雙手向前"爬":雙手提起時,用肚仔頂住地下,雙手放下時用力,向前跣.....
我捉住佢隻手教佢逐隻爬,但佢都係鍾意呢個方法

首頁

尾頁

跳至