自由報料

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

第七條神經線

有無人試過因第七條神經線出現問題, 令面上的半邊面不能動, (但有感覺).
請給予一點經驗分享一下吧!! 我朋友很擔心.

大宅

Re: 第七條神經線

我10年前試過1次, 舊年又試過1次, E生話好少會發生兩次, 都算唔好彩, 但好彩嘅係我兩次食完葯都郁得翻, 因為唔一定郁得翻架, 你朋友擔心, 我好明白!

我兩次都睇同一個西E, 佢係耳鼻喉科, 佢話必須及早E治, 否則復完率會減低, 發病頭1-2日仲可以郁到d, 之後情況會越黎越差至半邊面完全郁唔到, E生話第七條神經線屬於大腦神經線之一, 必須服類固純葯物, 並且起碼服用10日之後先開始見效, 如果食葯2星期後無起色就應該無得救。食葯期間要多做眼、面及咀部運動。

我有同事個friend就睇左幾個月西E都郁唔翻轉左去做針"救", 有少許進展, 但因拖得太內所以進展好慢, 中E 話應該即時做針"救"喎!我嗰時諗住如果食完10日西葯都無起色先去做針"救", 不過我諗其實可以双本齊下, 可能效果更快。
Tung Tung [img align=left]http://lilypie.com/baby1/050925/2/2/1/+8[/img]

大宅

delete (send 多左1次)
Tung Tung [img align=left]http://lilypie.com/baby1/050925/2/2/1/+8[/img]

大宅

我係十幾年前試過一次,不過醫生話唔係最嚴重ge case。我隻眼只係合唔曬,個咀好彩合到,唔會流口水。呢個病醫學名稱為「巴氏麻痺症」,俗稱「邪風」,由過濾性病毒引起,所以就算患過一次都有機會再中招。如果病發48小時內服用類固醇,好番機會大大提高。我麻麻係我病發後都中招,不過佢好快就去睇醫生,80歲人3星期就好番曬,可憐我病發時20+歲,因錯過

大宅

我都試過第7/8神紅線出過問題,不過,我係仲大鑊,係"1"隻耳無左聽覺,但因為公眾假期的關係,在病發後5日至睇到醫生,當時醫生估計,復完機會係~0%,而可以取回部份聽覺只有15%,治療都係食"類固醇"

最後,靠

男爵府

我都試過, 上年5月, 在病發後1天即看醫生,要吃類固醇和vitamin, 打針等等
半邊面完全郁唔到, 包括眼不能合, 眼不斷流眼水,
口半邊又郁唔到, 面又不對稱( 維持了2個多月), 後來, 再加上針救,好轉了很多

到今已超過一年, 大約康復了95%

Lilo
你所說99%康復,還差了什麼?
我想請問,我重覺得面上某d神經線怪怪,醫生話因神經線好敏感,你有沒這個情況呢?謝謝

複式洋房

I haven't heard this case before. Thanks for sharing and let me learn more.

Wish you all recover & healthy.

複式洋房

各位:

多謝你們的分享!

首頁

尾頁

跳至