家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

新股非必賺 投資靠理智

《專家之言》上一回告訴大家大戶未派貨,大市未見頂,果然不出數天恆指即見更高水平17328點。然而,當市況已明顯出現峰迴路轉,環球資金似在重新進行部署,拆倉活動趨於頻密,即使最終如何調配,投資市場短期難以避免翻江倒海,當中息口、油價、宏調純粹借勢獲利套現藉口而已。

月初正當港股市值成功突破10萬億之際,港交所(0388)新主席唔肯開香檳慶祝,擔心香檳代表泡沫,觀乎今天散戶晨早摸黑排隊

子爵府

Re: 新股非必賺 投資靠理智

中行認購熱是股市警鐘﹖

中國銀行招股,吸引大批市民認購,雖然港股近日極為波動,但從首兩天的派表情況看來,相信今次極有可能挑戰過去招股的認購紀錄。

新股上市掀起哄動,對包銷商或者公司來說,當然是一件好事,因為股份受歡迎,自然可以賣得好價錢。去年建行招股,市場反應一般,多少與招股安排過分

別墅

我原本都想申請番十手 (當有3手抽中)放長線, 但睇睇下報紙咁講 (全民皆股), 搞到我唔係好夠膽......
雖然只係9千幾蚊...但...
http://www.Fimakeup.com

大宅

我諗住抽一手, 但抱可有可無心態, 而且係放長線, 一定唔會短抄
fi_makeup 寫道:
我原本都想申請番十手 (當有3手抽中)放長線, 但睇睇下報紙咁講 (全民皆股), 搞到我唔係好夠膽......
雖然只係9千幾蚊...但...

大宅

醒目開學勳章 環保接龍勳章

起初都諗住落重本抽呢隻架,但係睇左大部份#3988既評論都好似麻麻地,e+都係玩少少算喇

首頁

尾頁

跳至