心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我可能有左呀......但我既心情就...........

我已經有個仔仔3歲啦...其實我心一早都有打算生多個可以陪下佢...但係...當我現在可能有左呀..應該係開心架..但我心情反而唔知點呀...我突然好擔心呀..好多好多憂慮...到時2個我可唔可以應付到呢...我真係好驚呀.....
子峻媽咪

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 我可能有左呀......但我既心情就...........

公爵府

Re: 我可能有左呀......但我既心情就...........

如果你真係有左...咪証明左你同個bb有緣lor...你應該要好好珍惜呀

男爵府

我好多野擔心..我知係諗得長遠左..但係....因為我同奶奶唔岩..我阿媽又唔會幫...老公又要開零晨..咁我生得既時候..仔仔點算呀......
我仔仔比較係百厭...到時多一個..我可唔可以好似而家咁對仔仔呢...

子峻媽咪

男爵府

唔好擔心咁多啦,煮到埋黎咪食囉,到時自然有解決辨法的

男爵府

多數例子, 第2個BB出左世, 第1個小朋友會變乖D架, 因為佢而家呢個年齡, 多數都係想做大哥哥咁, 你放心喇
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

妳囝囝3歲,可以而家開始早d話佢知佢要做哥哥喇,開始教下佢點去照顧弟弟,又要多d幫媽媽手,因媽媽將會有個大肚子,好唔方便,要佢學下架喇,咁妳唔係真係期望佢幫到手,只係找緊這好時機學下聽話些....學做哥哥,對佢係好事架~
妳唔好太擔心

大宅

放鬆啲啦.....船到橋頭自然直...... :lol:

侯爵府

我陀第二胎時, 我當時亦有你的心情, 但把問題和哥,嫂, 媽分享, 他們的反應是, 恭喜你, 有左係喜事呢!!

船到橋頭自然直, 和老公商量啦, 可能他已有解決問題的方法呢!!

洋房

峻峻媽我情況同妳一樣,但我bb今年8個月,未陀第二個(不過年尾一定會努力做人)我亞媽個年代生五個都得,我諗我都得,因我愛bb,一起堅強面對,無野係唔得.

子爵府

首先應該happy先,同我case好似呀!但mami最後都有幫我 :-P
1.叫c 6 請假幾日
2.叫99湊住先
3.叫朋友幫手
4.請工人

大宅

峻峻媽~~

你話可能有左...咁..証實左未??
真係喎..船到橋頭自然直...
唔駛擔心咁多...
我同你個case 一樣..
我大仔都係3歲....依家肚裏面果個9月就出世啦..
係知道有bb後...已開始同大仔briefing..
佢都好聽話...其實我大仔係奶奶揍架..
但我奶奶行動唔係太方便..
佢都勁擔心照顧唔到bb..
而我地兩公婆又要返工...
好多人都問我..邊個幫我揍..
我都未諗住..反正又未諗到辦法...
到時先算...

除左你媽、奶奶之外...
你有無其他親戚可以係你生的時候幫你揍住個大仔
例如︰大嫂、妹、家姐之類呀?

男爵府

我真係好擔心.所以一直都未驗呀....
我都知我都你比較幾人憂天架啦..不過我真係唔想到時唔知點算.我都未同老公講呀..問佢.佢實話到時就有計架啦..佢都唔會明我所擔心既野.
我冇阿嫂..姑奶唔係香港..家姐都要返工..阿妹又要返工.(住得好遠).姑仔都有2個,又要返工....唉..我都唔知搵咩人幫囉..
算啦...唔諗啦...你們講我岩.到時先算啦..唔係點呀.反正而家都係諗唔點架啦...
我都希望到時仔仔會知道自己係哥哥.會比之前聽話啦..
子峻媽咪

子爵府

好媽媽勳章

你驗清楚睇下係咪真係有左先啦...如果唔係既話...咁你既擔心咪多餘...如果係既話...呢d係囍事...而且真係既話...仲有幾個月比你老公慢慢諗...唔好諗咁多野啦...如果真係有左...就要多d休息...其他野就比你老公攪掂...

[url=http://lilypie.com][img]

禁止訪問

禁止訪問

別墅

放心拉.我個仔而家2歲9個月.佢到3歲就做哥哥.個細仔在8月出世啦........我到而家都末諗好個細仔出世後睡邊.... :-(
算啦..
既來之.則安之

首頁

尾頁

跳至