自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

大家對沙田寶x山有咩意見?

我想為爸爸找骨灰龕, 所以想問下大家對沙田寶x山有咩意見? 例如價錢、環境、風水又或者係其他, 都想大家俾d意見, 謝謝!
我是你的血液 通過你的血管 經過你的心臟 走遍你身體每一個地方--I Love You 小俊B & 細細妹

大宅

Re: 大家對沙田寶x山有咩意見?

淨係知好貴...

王國長老

王國長老

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

王國長老

王國長老

環境唔錯,感覺都算開揚.

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

男爵府

交通方便,環境清潔,
不過上上落落得一部lift就真係太慢,好彩仲有電梯.
但清明節時人實在太多了就唔係咁方便.
落就煩d好似得樓梯級(腳都軟埋)無電梯囉.其他都ok架,
我daddy既骨灰都係放係寶福山寶x堂,仲係要雙連孖住位果隻.對正中間,個位都好正架,果陣時唔太貴,但而家就

伯爵府

家母入住10年, 環境清靚優雅 媽媽座大樓前後有門好通爽, 一面係佛祖小花園, 一面係沙田景, ( 有部份大樓係三面設計, 得一道門, 我個人覺得比較陰暗局促, 而呢種每戶都有一道小木門, 拉開木門先見石碑, 價錢亦較貴, 家母愛熱鬧, 所以我地揀左開放式, 佢可以多d同鄰居吹水 )

大樓內經常都播放悠和佛經, 我好少旺日去探佢, 所以留意到d亞姐, 閒日都經常燒香打掃, 枱面好多時都留有祭品同花, 即係唔會你一走就攞走晒d祭品, 算唔錯架! 化寶爐都就近方便, 但香爐位好當風, 點蠟燭好高難度, 通常附近有個細木柜, 內有香 較剪 筆等等, 好多時我心血來潮乜都唔駛準備就上去都方便, 但一定要用佢供應既花樽, 好鬼肉酸....藍色高身膠筒一個 ! 呢樣我最唔滿意呢! :-|

揀大宅最好枱面對上四至六樓, 枱下面人人行過, 花樽祭品又要放地上, 我覺得唔係幾好, 枱面至三樓 經常被其他花樽祭品擋住, 旺日要撥開人地d 花樽先見到祖先大宅, 六樓以上又唔方便清潔, 但個人喜好啊...因為最頂或最底層入住率地幾高架! 風水我就唔識喇, 但每次上去我都覺得心情舒泰...就當佢好囉

最好係交通, 無得話唔方便, 自己揸車去...地下有免費泊車, 搭火車行過去唔駛十分鐘, 價錢方面...成10年前, 其他價錢我又唔知, 意見未必有用呢 但係可以用月供, 可以話唔算好大負擔囉

首頁

尾頁

跳至