自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

達文西密碼

有無人可以簡單、略略、大約咁講講係講咩架?

別墅

Re: 達文西密碼

電影中文官方網頁

珊瑚宮

故事骨幹係寫耶穌係有娶妻生子,太太係抺大拉馬利亞,亦有後裔,而有兩幫教徒,一幫保守住耶穌既後裔,另一幫設法搵出耶穌後裔,要追殺佢地,因為唔想將理個秘密宣之於世,認為係侮辱。而書中竟然寫牛頓及達文西都係保衛耶穌後裔派中曾擔任要職,而書中指達文西所畫之「十二門徒」顯示左理個秘密。佢地以聖杯為理個秘密既代號。

而序幕以羅浮宮館長遭謀殺,而理位聰明既館長臨死前特意遺下密碼,像謎一般給一位英國籍在法國講學的解碼教授蘭登及任職法國警隊、他的孫女蘇菲。

故事就如此發生在24小時內,蘭登因某些陰謀而被法國警方通緝,指蘭登殺死館長及其他三人的命案,在兇案現場蘭登遇上蘇菲,她自小受祖父訓練去解碼,二人因此一面擺脫警方追捕,一方面尋求館長遺下之謎的答案,另外還有真正兇手的追獵。

最後密碼一重重地給他們解開,發現答案竟是個驚人的秘密。

我約略描寫大概,希望你能夠明白。 :-P

珍珠宮

2019新春慶豚圓 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

昨日去睇完,我比65分啦

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我都睇左, OK啦, 都幾足本演出.
情節緊湊.

不過湯漢斯個頭.......真係....

水晶宮

好媽媽勳章

我都覺得唔錯喎!! 我都有睇書, 都唔似外間說得咁唔好. 不過tom 佬就真係好唔得. 我睇真係要揾人攪攪個頭先.

禁止訪問

大宅

agree... i've also read the book... & i watched the film today... actually it's not that bad...
Pulmma 寫道:
我都覺得唔錯喎!! 我都有睇書, 都唔似外間說得咁唔好. 不過tom 佬就真係好唔得. 我睇真係要揾人攪攪個頭先.

水晶宮

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Queenie_0012 寫道:
我都睇左, OK啦, 都幾足本演出.
情節緊湊.

不過湯漢斯個頭.......真係....

See the movie today, not too bad but the hair style of Tom Hanks...

珊瑚宮

我都睇左,演譯得好貼近書,好有條理,可能本書既作者已經寫到成個電影劇本咁,但拍得氣氛唔夠緊張,整體黎講,都唔係好似傳媒報導得咁差,值得一睇。不過正如其他人既意見,湯.漢斯個髮型可以攪得好d,依家成個生意失敗款咁。

民房

我今日睇咗成部戲! 好睇

民房

最後蘇菲知道自已是耶穌的最後一個後裔

別墅

catcatcatx3 寫道:

本書話 蘇菲仲有個細佬, 同埋祖母都未死喎, 電影有無提到?

d傳媒同影評 會唔會無睇書, 所以話套戲唔好睇...

水晶宮

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

8Gu 寫道:
[quote]

本書話 蘇菲仲有個細佬, 同埋祖母都未死喎, 電影有無提到?

d傳媒同影評 會唔會無睇書, 所以話套戲唔好睇...[/quote]

But in the movie, Sophia has an eldest brother and he was died with his parents in the traffic accident.

男爵府

畀面勳章

991129 寫道:
[quote]
8Gu 寫道:
[quote]

d傳媒同影評 會唔會無睇書, 所以話套戲唔好睇...[/quote]

But in the movie, Sophia has an eldest brother and he was died with his parents in the traffic accident. [/quote]

但係本書最後講到佢個細佬同埋grandma都未死,佢地後來仲同蘇菲相認番。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題