跳至

首頁

尾頁

洋房

安基司與英藝, 邊間好d呢?

up

大宅

Re: 安基司與英藝, 邊間好d呢?

這個問題都是我的問題,但有冇小朋友兩間都讀過而家長有經驗去比較呢?又是一個問題。
我自己喜歡英藝多O的,係個人觀感。

洋房

上星期參觀過英藝, 它的環境, 行政管理, 老師對小朋友的態度也不錯, 只是多了一點商業味道, 不過, 聽人說安基司商業味道更重.

喜歡英藝是它環境大, 清潔整理, 不過老師說學校共有400多個學生, 不知上課時會否太擠迫呢

男爵府

英藝... 始終係私營幼稚園, 不過佢商業得嚟, 我覺得都幾ok, 係取之有道嗰隻。

該用戶已被刪除

民房

我覺得英藝的行政好有問題,來年加學費都冇通知很離譜,仲有依家市道唔係好,一加就加2佰令人感到過高,如有兩名小孩就讀就會令家長百上加斤,希望大家能夠作出反應。

民房

Hello大家好!本身我都覺得英藝是一間十分商業的學校,不過加$200的確過份因佢係收12個月學費。很快又1個月,希望能有家長向校方提出反應。因學校依家又要交註冊費及書簿費,其實本人覺得本身就讀於本校之學生應該不用交註冊費的,唔之大家會否認同此說法。

民房

超人寶寶我好認同你的說法,亦唔同意學校increase school free,不過都唔知學校會否修改,總之加咁多我會考慮下仲留低與否。

民房

兩間比較我會鐘意安基司,因老師好nice同收11個月學費,但我覺得英藝老師很商業,最奇怪係每個老師講都唔同,明明我親身問低班新學年幾錢學費,老師答$1980 +書簿費,當我去到學校準備想報名才得知加學費,不知這校為何沒對家長說清楚,令我非常不滿,不是學校加學費問題,而是原則問題。

大宅

其實加學費,每個家長當然係唔想啦,我都唔例外,但我地可以反對咩?其實,另一方面諗,我想話既然報咗私營幼稚園,你就要預咗比起政府既幼稚園要俾多d$$,佢地係私營既,當然要賺$$ la. 至於加學費,我初頭(about 年頭)打去問時都係舊價,我有問佢會唔會年年加,校長話近幾年都無加,今年遞咗去教署,未知批唔批,佢仲話你預計加1成度. 到我上個月再打去問時, d staff已經話學費加咗.
其實我都問過其他私營幼稚園,佢地既講法都係大致相同. 所以,報讀私校你預咗要加學費,至於你話無通知家長,maybe行政失當,或者向學校反應吓
]MY Baby is Kelsey...^_^. She is 2 months and 14 Day 媽咪1號生日 + Daddy17號生日=18 (10月8日Kelsey BB出世啦) :-P 快D入黎參觀下我個小天地啦 :-D [img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/70965.4518324.gif[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5717339.18690.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5853425.14930.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5853424.61806.jpg[/img]

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我又唔覺得安基司白鴿眼喎, 反而覺得英藝唔好.......

不過每個人既感覺唔同, 同埋好主觀既........最緊要你去參觀間學校同老師傾左傾, 覺得好就得.

男爵府

男爵府

如果兩間比較, 我鐘意安基司囉 ! 我都決定俾囝囝8月中返安基司. :-P

民房

兩間比較我會鐘意安基司,因老師好nice同收11個月學費,但我朋友叫到話幾好,明明我問咗新學年幾錢學費,學校老師答wholeday$3880 +書簿費& halfday$1980+書簿費,我去到學校準備想報名才得知加學費,全日仲話要$4仟幾真係嬲,真覺得有被愚弄感覺。當我知道後再問番朋友佢話唔知學校加學費,令我兩頭唔到岸。

水晶宮

pakei11 寫道:
兩間比較我會鐘意安基司,因老師好nice同收11個月學費,但我朋友叫到話幾好,明明我問咗新學年幾錢學費,學校老師答wholeday$3880 +書簿費& halfday$1980+書簿費,我去到學校準備想報名才得知加學費,全日仲話要$4仟幾真係嬲,真覺得有被愚弄感覺。當我知道後再問番朋友佢話唔知學校加學費,令我兩頭唔到岸。

你講緊邊間愚弄你呀? 英藝定安基司?

安基司05/06年全日班學費一路都係$4280, 老師唔會答錯架喎....?

你係講緊英藝?

民房

係呀我係話英藝,我有點覺得老師白鴒眼睇人。因原則問題我可能唔會撰英藝因唔訓氣。你知唔知明雅好唔好呀,有冇人可以提供意見。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

大埔多左好多新會員讀安基司喎 不過我兩個細路都是讀英藝的, 大果個已升小一..
其實我到依家都未收到通告會加學費架, 都係從你地口中得知會加, 不過依家都係5 月, 8 月至放暑假, 全日班仲可以暑假照返學校添(所以收12個月好正常), 況且幾年無加都預左, 本來以為上年會加添, 而且, 除非話為左果二三佰轉校, 否則, 都係要接受架啦, 而且講貴, 應該未貴得過安基司喎, 係咪呢
仲有係, 何解會成日提住白鴿眼呢樣野呢?? 學校除左應收費用&學費外, 又無話有咩捐獻, 咩家底又有咩關係呢? 交足學費就得啦, 要申請資助的, 學校亦會幫手, 我也是放工買送去接放學, 連工人都沒有, 我諗無歧視過我掛

民房

我個寶貝女,現在就讀於英藝,該校的衛生意識在近期好像出了問題,因有外籍老師抱玩完街外狗仔後,又即時拖小朋友的手仔,現時細菌當道,各家長應為自己小朋友設想,我以向校長投訴兩次,如沒改善,我亦考慮轉校。

大宅

各位媽咪 :

我個女在英藝畢業, 今年已升上小一, 三年裏白鴿眼我未遇過, 而且英藝的老師比我的印象是很nice, 校長都有傾有講
好多時問她意見, 她都會回覆.
不如大家唔好從"白鴿眼" 看, 留意下兩間幼稚園的
派小一情況, 因為升上k2時, 你們一定要開始留意, 英藝多數派的學校 (例如大埔舊墟, 孫芳中小學, 阮鄭....... )而安基司所升的小學, 是否一樣 ?請知道的媽咪報下料.
我都認識有小朋友在英藝或安基司讀了k1 後, 要轉校,
所以, 小朋友讀得開心, 才是最重要.

水晶宮

首頁

尾頁

跳至