論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019勳章

工人放假日??!!

要唔要包車費??!!

伯爵府

Re: 工人放假日??!!

d2343130 寫道:
要唔要包車費??!!

點解要包? 佢可以放假唔出街架!

大宅

I just let her go, and she will be back before 7pm. And remind her don't be late. No need to give her anything. if outside raining I will give her an umbella.

大宅

:-( 如果佢放假唔出街,記得叫佢簽番張紙證明佢放假留喺屋企冇做野,咪時告你唔比佢放假呀~~~
mylulu007 寫道:
[quote]
要唔要包車費??!!

點解要包? 佢可以放假唔出街架![/quote]

水晶宮

2019新春慶豚圓

如果屋企要 駁一程屋苑的shuttle 才可以到mtr或巴士站, 我會包工人放假一轉來回的shuttle車飛 (屋苑issue果d, 住客比錢買飛)..... 呢d錢, 有時好難同佢計, 唔通問佢拎錢買定一叠車飛比佢放假用咩.

不過佢出街的其餘洗費, 我一概不會包.

子爵府

2019勳章

birdbird:
我正是你指出的屋苑的shuttle啦,因佢剛到港(7日)又閒話中話佢得幾十元(港幣), 所以我覺得佢可能會用呢樣野叫我比飛佢....但佢出外應佢自費嗎,唔可以因為shuttle bus 要ticket而要我出,對不對!!!
如果我家沒有shuttle bus,佢坐公車都係佢自己比係咪!? 所以我唔會好似你甘好人,尤其佢初到,對佢太好費事"好心做壞事"佢當必然時就死火啦!!
(因佢指甲挾,沖涼液,洗頭水,面巾,牙膏都無...但呢d野應該佢要自備,所以我只係比左支cheap沖涼液同唔用的free gift面巾比佢,其他佢要自己買,不過,支牙膏可能已經係買餸時用我錢買左唔出聲啦....10蚊8蚊就當獎佢呢7日都幾ok又主動,希望日後都係甘啦)

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

放假日我冇包佢任何費用, 但如果叫佢買開早餐就會包佢一個meal set, 就係咁多.

男爵府

2019勳章

話時話...工人放假果日應該俾佢幾點出門口同幾點要返到屋企??

洋房

我會叫佢早上8點出門,晚上8點前回家,佢都冇問題,係我冇要求既情況下,早上仲同我做晒d清潔先走,返到來都幫手做家務。

複式洋房

birdbird:
我正是你指出的屋苑的shuttle啦,因佢剛到港(7日)又閒話中話佢得幾十元(港幣), 所以我覺得佢可能會用呢樣野叫我比飛佢....但佢出外應佢自費嗎,唔可以因為shuttle bus 要ticket而要我出,對不對!!!
如果我家沒有shuttle bus,佢坐公車都係佢自己比係咪!? 所以我唔會好似你甘好人,尤其佢初到,對佢太好費事"好心做壞事"佢當必然時就死火啦!!
(因佢指甲挾,沖涼液,洗頭水,面巾,牙膏都無...但呢d野應該佢要自備,所以我只係比左支cheap沖涼液同唔用的free gift面巾比佢,其他佢要自己買,不過,支牙膏可能已經係買餸時用我錢買左唔出聲啦....10蚊8蚊就當獎佢呢7日都幾ok又主動,希望日後都係甘啦)

如果工人表現尚算ok, 係最初幾個月支援吓佢, 佢還完loan就要自己買. 印傭一般要還$3000 x 7 mth, 菲傭一般要還$3000 x 5 mth. 剩下三百零元, 食兩餐飯加搭車, 其實都幾tight, 所以有啲工人頭幾個月唔想放假.
Fireman

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

媽媽可人 寫道:
話時話...工人放假果日應該俾佢幾點出門口同幾點要返到屋企??

呢個係您同佢商議好,而工人同意既.
但勞工法例所訂明的是.連續24小時,僱主不能強迫外傭既. :lol:
其實個工人係好既,通常都會肯早返既,不過返到黎就唔好叫佢做野囉.(佢地心甘情願幫下手您咪唔該聲,佢個心又舒服)

大宅

我而家個姐姐...
叫佢8點前番...佢會7點番到,
跟住眼見到要做既野(eg.洗碗)佢會做埋先,
不過...比起平時..係極速...唔駛半個鐘做完~
之後..即刻去沖涼...唔駛8點入房..
入房之後...任何聲音佢都唔會再聽到...
eg..我按門鐘 / 叫佢 ,唔知聽唔到定係扮聽唔到..
(唔止一次,佢黎左咁耐,次次都係唔夠8點已經訓左)

我覺得佢哩個做法都幾聰明~

大宅

放假當然唔駛理佢啦!
總之set 個 time 比佢幾點走、幾點前要返到,就係咁多!
佢早咗返 home, 都係佢自己時間。
我有兩個女 大女Vanessa好生性 細女Venus好生肉

大宅

我個姐姐係放假日話去維園唱歌同玩... 但出咗門口後(分開方向行), 佢靜靜地行去另外一個方向(剛好我地又係個到附近買野)... 個到有印尼店, 有好多姐姐係個到gathering... 你地嘅工人會唔會咁? 點解佢要講大話??? 好驚佢連咁小事都lie to us... 其他野物重唔使諗啦...

大宅

屋企要 駁一程屋苑的shuttle 才可以到mtr或巴士站,我屋宇很多人都不包ticket給她們
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

雪瑩媽咪 寫道:
我而家個姐姐...
叫佢8點前番...佢會7點番到,
跟住眼見到要做既野(eg.洗碗)佢會做埋先,
不過...比起平時..係極速...唔駛半個鐘做完~
之後..即刻去沖涼...唔駛8點入房..
入房之後...任何聲音佢都唔會再聽到...
eg..我按門鐘 / 叫佢 ,唔知聽唔到定係扮聽唔到..
(唔止一次,佢黎左咁耐,次次都係唔夠8點已經訓左)
我覺得佢哩個做法都幾聰明~

咦~你嗰個同我嗰個一樣喎, 一關咗房門就乜都扮聽唔到, 以前我會由得佢, 不過而家我會拍佢房門拍到佢應我為止, 因為我唔係成日喺佢關咗門先揾佢, 揾得佢就梗係有事.

首頁

尾頁

跳至