論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

你話我應該請53嵗,但很好的bun bun嗎?(朋友移民,留下bun bun)

我BB還未滿1嵗,自己是全職媽媽,(或者會考慮2、3年後要多個B.)只用緊鐘點工人,心思思想請bun bun。朋友快移民,留下很有責任心,很好的bun bun,快將53嵗,鄉下有幾個孫,仲有個女在香港做緊。你話應該請嗎?有什麽好與壞要考慮?

(background:我本身都幾奄尖,D嘢一定要好清潔。)

請指教!

大宅

Re: 你話我應該請年過50但很好的bun bun嗎?(朋友移民,留下bun bun)

優點:凑仔有經驗,做家務煮菜你唔使跟得咁辛苦....一個新既起馬要半年先上手架....
缺點:年紀大,體力同精力可能未必應付到,同可能自尊心較强,唔比你話得,同時可能佢年紀應該係大過你,佢會當你lu lu.....

你要問返你朋友同佢相處之道,咁可能大家會合拍d....我當初第一個工人40歲,當時我得廿八,就係咁比佢恰到我死 ..... :-( 問過佢個僱主又話佢ok,點知.....

別墅

Re: 你話我應該請年過50但很好的bun bun嗎?(朋友移民,留下bun bun)

我前後2個工人年紀都大過我, 1個好精但都無話恰我, 好識睇眉頭眼額, 1個好蠢, 暫時我都食得住佢, 個人喜好, 我比較鍾意年紀大少少既工人, 廿歲出頭無子女既, 我驚佢唔定性唔安於現狀!!
不過50又真係大咗少少, 佢健康好嗎?? 要揍BB喎, 怕唔怕佢體力唔夠, 到小朋友會行會走時唔知佢捉唔捉得住喎, 同埋人夾人佢同前僱主夾, 未必一定同你夾, 我現任工人就係一例證, 佢前僱主好鍾意佢, 但我同佢就唔夾...... :cry:

子爵府

醒目開學勳章

睇到你咁問同舊年九月我上黎做會員時問既一樣,試下分析幫唔幫到你啦,因為我都諗好耐:
G=good
T=要諗既問題

T:唔同僱主有唔同方法同工人相處,有機會過你手會有分別,好壞要睇工人是否願意改變心態到你家,因為佢本身做咁多年,可能隨時唔做返老家養老
G:你小朋友比較細,基本上50歲有經驗帶BB煩少很多,仲可以返工放心D
T:另一方面年紀大未必夠体力長時間照顧,需要你兩公婆幫手,不過BB係你地既,親子好重要,辛苦D都值得
G:家務應該唔使太擔心,除非BB太難湊,工人應該識分配工作
T:要睇下你需唔需要工人買"送",唔好睇少一餐飯,有BB既自己做一排已知有幾辛苦,唔好諗住有工人乜都佢搞掂,有時就係無諒解時間上安排唔到
G:50歲既賓賓係絕對穩定過請後生
T:不過亦有年紀大機械壞既負擔,病痛一定多過後生,如果佢一做得唔開心,玩野既機會仲大過後生
T:風濕痛突然無力、唔夠精力睇住學行既BB、多數大安主意放底BB唔係點理(因為佢湊大咁多小朋友都係咁,無乜警覺性同)
G:BB有乜病痛佢會識照顧
T:相反就係用佢果套黎湊未必fit你地要求,睇唔到既佢就會用番自己果套
G:相對會對小朋友有耐性
T:亦要睇佢想唔想照顧咁細個BB,佢做咁耐會諗值唔值得捱
G:如果佢係要捱既,咁一定會落心機湊BB
T:睇下你地兩公婆本身性格易唔易相處,有無共識點對工人,因為呢D老香港一定唔聽你地點,呢樣好重要
T:最好係你朋友移民前盡量傾多D工人既工作質數,叫朋友好同唔好都要講多D,請唔請都可以了解多D
T:BB咁細,你會請佢幾多年?佢可唔可以幫你咁多年呢?

講少少我想請既老賓資料:
我本身想請既絕世好賓係家族內做了超過十年,我細佬1歲BB到大、再轉比哥哥再照顧BB到大先返老家,54歲有老花同風濕寫信話想返黎搵多D錢,基本上我已經知佢完全Fit哂我既要求,因為佢都好錫我的,不過我就從醫療、清潔、体力、服從同退休呢幾樣野去諗,而我既小朋友當時已返幼稚園,我基本要請最少6年工人,所以最後都係請後生既

當然你睇多D其他會員既意見,同你老公分析下慢慢諗,唔好因為朋友趕住走而作出決定,要知道請工人好易,不過搵好工人就難過中六合彩,唔好彩既跌好多錢錢同有其他危機架,多D上黎家傭版睇下其他僱主既故事會幫到你諗野架!

暫時諗到呢幾樣,如果有聽日再補充,希望幫到你

珊瑚宮

好媽媽勳章

[size=xx-large]年紀大,機器壞..........做事力不從心[size=xx-large]如果係我就一定唔請

大宅

你哋意見真係有用!唔該曬!
仲有冇其他人? :)

首頁

尾頁

跳至