自由報料

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

在一間公司服務十年或以上, 如果自己辭職, 可唔可以攞到長期服務金?

勞工法例有無這條例? 比解僱又有無?

大宅

Re: 在一間公司服務十年或以上, 如果自己辭職, 可唔可以攞到長期服務金?

1. Resign - No

2. Termination - Yes, but most likely will be deducted to Employer's contribution of your Pfund/MPF. Just check which portion is larger (Employer's contribution of your pfund/MPF for these 10 years VS long service payment). If long service payment is more, then, you gain the different.

3. Summary Dismissal - No. Because it is a serious misconduct.

ariesbran 寫道:
勞工法例有無這條例? 比解僱又有無?

大宅

Re: 在一間公司服務十年或以上, 如果自己辭職, 可唔可以攞到長期服務金?

No :-( :-( :-(
;-) ;-) ;-) ;-) ;-)

大宅

你公司冇p.fund/mpf 咩???

好似要俾架喎....最好打去勞工處問問, 佢唔俾問o下可唔可以告佢囉...

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

Re: 在一間公司服務十年或以上, 如果自己辭職, 可唔可以

自己走係無架, 如果過 65 歲之後退休或自己辭工先至有.... 想清楚 d 打去勞工處問.

男爵府

2019勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

Re: 在一間公司服務十年或以上, 如果自己辭職, 可唔可以

自己走冇架, 我之前份工, 做左八年, 老闆知我唔會走, 對我地愈來愈差, 又唔加我地人工,
甘我自己走, 我個舊老闆開心都飛起呀, 有時唔等得到佢炒, 我而家轉左工, 份工唔知好幾多, 有時d野, 趁仲走得郁就好走了, 愈坐愈老, 想走都冇人請。
梁媽媽

首頁

尾頁

跳至