自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

小心傢私鋪型X屋

最近在沙田中央廣場(宜家傢私果幢廣場)地下一間傢私鋪(型X屋)訂做了一件組合床和一件儲物櫃,手工及板料都好差,例如櫃門的鏍絲釘位置爆裂,明顯板料質素差劣;部分焗柒面起泊,掃油手工未乎理想。睡床衣櫃門板太薄,容易鬆脫,路軌不順。講明做焗柒,但最後外柒內紙(鋪紙),仲做得非常差,板邊(門、層板)紙皮已出現碌落情況,邊緣亦現裂縫。最離譜是床面至圍欄高度只有4吋,有欠安全。
一心諗住搵間質素高D的傢私店,唔想幫襯D老老土土的大陸貨式,誰知門面好價錢高,質素原來係反比,我唔想其他人好似我一樣盲中中,蒙受損失,因為傢俱出了問題,錢已比了,真係好難追。追左幾日後,佢地師傅上過來看看,見形勢唔妥,乘機發爛走左,仲叫我去搵消委會,你話係咪貼錢買"爛"受?

大宅

Re: 小心傢私鋪型X屋

果間衰野我都中過招!!!!簡直不知所謂!!!
諗起都火燒呀!

大宅

o個位阿叔走左之後, 即刻打電話比佢地公司, 佢地竟然唔聽電話, 明顯阿叔仲快手過我, 我都費事再打, 搵左消委會, 不過我都覺得冇用,因為佢地又唔係甚麼大規模公司, 唔打計較名聲,靠做walk in客, 我當然係中晒招, 總之,你地千祈千祈千祈咪入沙田呢間 「型x屋」...

公爵府

藍妹媽媽,

不如你貼去自由講場啦! 嗰度人流多D, 多D人睇到, 做生意咁唔老實, 一於唱到佢執笠!

大宅

藍妹媽媽,
我諗你真係應該去搵消委會,粉嶺民政事務處內有counter,可以直接做投訴,好方便。

大宅

我都好鍾意係果頭睇傢俬架喎!好彩冇幫襯過呢間!
多謝報料!~我都叫d朋友咪鬼幫襯佢先得!
不過做到咁差,乜要比哂錢先同你造咩?唔好比尾數,就連貨都唔收嘛! 一句講哂:奸商!

大宅

好B,
我都未去過自由廣場,好啦,就等多D人知道呢間衰野, 事關好多人會去沙田,為兔更多人受害...

恩禧媽,
唔該晒, 但一想到投訴, 就覺得好煩, 因為要開始一場好似係漫長而徒勞無功的戰爭...但我都開始左...

JadeCheung,
其實係比左尾數先發現有咁多問題, 事關收貨裝櫃當天,我要帶阿女去學野, 佢地四點幾先送貸, 7點才裝完,當時D工人要手工,我老公都累到死,個場又好亂,點睇到咁多,事關佢破爛的地方都係一D隠閉處,驟眼唔太起眼,加上我老公當時唔夠細心,咪比佢地走左.其實當初佢地公司都好精,叫我地在每張圖則上簽名確實,可見好保護自己,當時我地在圖則已聲明只落實設計,但唔會落實尺吋,所以消委會話我有花聲明對我地會較有利..

大宅

但係佢真係貨不對辦喎!祝你打勝仗!(真係會好似打仗咁,花好多精神同時間!)加油!

首頁

尾頁

跳至