論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好煩惱, 咁既工人你會要嗎??

優點
1. 勤力做家務(地放都幾乾淨)
2. 唔駁咀, 無比面色我睇
缺點
1. 無記性(打爛野要我發現問佢先講, 解釋話唔記得同我講)
2. 成日乜都話唔知(白衫洗到變黑衫/染咗一點點顏色/唔見衫, 問佢佢老馮i don't know之後無sorry)
3. 唔識/無心機湊小朋友(成日掛住做家務, day one已經同佢講湊仔第1, 家務第2, 我買餸買雜貨減輕佢工作量, 叫佢洗燙留返晚夜做, 下午可以有多少少時間陪呀仔, 叫過佢好幾次到今時今日都唔聽, 晚夜洗完碗就沖涼入房做私人事)
佢就快半年, 對住佢有時都真係無你咁好氣, 最唔滿意佢就係無心機湊仔, 唔識都可以教, 無心機就好難改, 咁但係佢又無虐待/打呀仔喎, 咁既工人係咪算ok架啦??

複式洋房

Re: 好煩惱, 咁既工人你會要嗎??

No la, 小朋友第一, 我會換囉

別墅

唔洗諗啦~~~
家陣唔係請佢返黎做家務嘛~~~
仔都揍唔到重留佢响到做乜?

複式洋房

真係暈得一陣陣, 頭先呀仔又喊住打來問我可唔可以睇電視, 我唔比, 佢話工人唔肯陪佢玩, 佢好悶......究竟係咪我仔太煩阻住工人做家務唔啱呢, 無錯屋企清潔佢做得真係唔錯, 我又唔想太強硬要個工人陪呀仔玩, 因為我覺得陪小朋友玩係發自內心, 無得迫!!
請問各位有工人既媽媽, 你地D小朋友會要求工人姐姐陪佢玩嗎??? 要工人陪小朋友過份嗎???

禁止訪問

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

識同小朋友玩真係好緊要. 唔識玩真係坐o係度一luk木咁.

我自己都唔叻, 所以更加要姐姐陪佢玩. 不過咁樣就要犧牲其他

別墅

妳都同佢講到明湊仔第一啦,既然咁重要o既野佢都唔做,仲要黎做乜?

複式洋房

再請過都唔擔保有愛心呢......我工人有星加坡經驗, 不過無湊過人地既小朋友, 請佢前同佢電話interview, 佢講到自己好鍾意小朋友, 我問佢如果小朋友曳你會點, 佢答得好得體, 佢話個個小朋友都曳, 要慢慢教, 佢自己都有小朋友, 我諗住我仔都K2, 唔會太難照顧, 所以咪請佢囉, 我估如果我2年後請佢應該無問題, 因為到時上小學全日制唔使咁多時間對住工人!! 比你會忍多佢一年定請過個???
無愛心同無心機我真係唔識分, 呼喝呀仔佢唔敢, 打駡都無, 叫佢帶呀仔落公園玩佢都肯, 但呀仔話姐姐無陪佢玩, 姐姐一係同朋友傾計一係傾電話....其實點樣先叫有愛心呢????
該用戶已被刪除

複式洋房

J&D

你情況真係同我好似喎, 我仔通常玩車車, 煮飯仔都有玩, 見過佢地玩(好少次), 好靜無乜聲, 同你一樣有呀仔講無佢講, 呀仔叫佢做乜佢就做乜, 咁呀仔都肯單獨同工人一齊, 但如果我係屋企佢就搵我唔會跟工人, 你個工人會唔會你一返屋企就唔理個小朋友架, 我係屋企時差不多未見過工人同呀仔玩, 係有時放工返來見到佢地玩緊, 工人一見我就唔會再玩, 唔知佢係驚我怪佢唔做家務偷懶定開心有我睇住呀仔唔使再"受罪"呢?
咁你會唔會考慮換工人???

民房

我認為工人要投入工作,才會對小孩子好.若果個工人連與小孩子玩耍的過程中,也不enjoy. 怎樣給你的孩子細心的照顧.
我的工人就是這樣了.有時我在家中的房內工作幾小時, 也聴不到她與我的小孩說話.有時突擊出去看.她只是坐一旁,看著小孩自己玩.看到我出來便即時做戲.我實在忍不住炒她
G & T siuyung B

大宅

你屋企有幾大、有幾多人呀?乜佢真係要做到冇停手咁慘!
如果真係多o野做的當然唔怪得佢,如果唔係多o野做,只係佢扮o野或做事冇效率,這個當然就是她的問題啦!
另一方面,子女亦不宜太放縱的...

侯爵府

我第一個bun bun就係甘, 佢做家務煮飯都好好, 但係無心機同我個女玩, 我個女當時8個月大, 佢就成日綁住佢係high chair, 吾比佢落地, 因為落地會整污糟間屋, 佢要再執, 呢個bun, 真係好醒目, 只要我夜晚, 對眼望一望某達地方(見到污糟), 第二日放工返屋企, 已經抹晒

之但係, 我請佢返黎係湊女, 尤其當時我個女得8個月大, 有乜理由成日綁住佢係high chair, 我個女最後要歲半先識行, 後尾我同老公商量過, 都係抄左佢

複式洋房

我一家3口加埋工人4口, 幾百呎屋仔, 我買餸佢煮, 屋企有乜缺貨佢出聲我同老公去買, 我隻手拎餸拎到起晒"枕" :cry:
佢日頭係咪做到無停手我就唔知, 咁我夜晚返到屋企間屋都算幾乾淨, 佢夜晚食完飯洗完碗就沖涼休息, 我地早食飯, 8點幾佢就入房聽歌睇書send sms, 咁你覺得佢算唔算辛苦!!
我諗我無放縱個仔, 但工人有冇我就唔知, 可能佢係獨子成日自己一個太悶, 咪想姐姐陪佢玩囉, 我已經叫工人一星期要帶呀仔落公園2次, 好在工人都好願意帶(我家姐話工人梗願意, 佢去公園同同鄉吹水不過幾開心 ), 唔係呀仔真係幾悶, 唉....鬼叫自己無銀生多件同佢做伴...... :-(

citadel 寫道:
你屋企有幾大、有幾多人呀?乜佢真係要做到冇停手咁慘!
如果真係多o野做的當然唔怪得佢,如果唔係多o野做,只係佢扮o野或做事冇效率,這個當然就是她的問題啦!
另一方面,子女亦不宜太放縱的...
:-(

複式洋房

hinhinmummy

咁你比咗幾耐時間觀察佢有冇改善?? 新工人有心機嗎??? 除睇彩數, 你會點揀工人??? 後生d會好d嗎??

大宅

.

複式洋房

點算!! 工人用薯片討好呀仔!!
呀仔今日同我講佢同姐姐有個秘密, 最後得知原來係工人答應買薯片比呀仔食, 但叫呀仔唔好話比媽媽聽
之前都知工人試過幾次無問我買M記$2雪糕比呀仔食, 我知工人係為討好呀仔, 為咗令呀仔肯跟工人我都由得佢, 點知今次到薯片, 咁搞法, 唔知下次到咩, 最激氣係仲要教呀仔唔好話比媽咪聽, 點算好, 我應該點話個工人好, 我驚話個工人個工人下次用第2個方法教呀仔點都唔好同媽咪講......

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

me too la !

檬豬 寫道:
No la, 小朋友第一, 我會換囉
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

大宅

neo媽: 佢唔識同小朋友玩,你教佢,或者叫佢睇下你同阿仔點樣玩法,唔識再去問agent,再train過,比次機會佢. 工人講廣東話有冇問題,因為佢聽唔明,講唔到,所以唔同阿仔玩都唔定 ?-(

複式洋房

ksma

我睇唔係溝通問題, 佢都成日見我點同呀仔玩, 好難教佢點同呀仔玩呢, 玩係即興好難教得到, 咩情況有咩反應教唔到呢..., 我好早之前都有同agent講過, agent話家頭細務就有得教, 愛心/心機無得教喎, 佢叫我如果個妹家務做得到就比d時間佢, 但係到今時今日已經半年, 似乎無乜改善, 家務可以但最唔滿意佢成日i don't know/ i forgot...

首頁

尾頁

跳至