論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

工人有冇當你既說話耳邊風??

有時同工人講左 d 野佢可以當冇聽過.......有次叫工人要將某條褲分開洗, 因為甩色, 但後來我洗另一條褲佢又問我洗唔洗分開洗, 我話只係某條要, 咁岩我著住果條甩色褲, 我指住自己條褲比佢睇, 佢都冇望我, 我講左3次 & 行埋佢身邊迫佢望佢先望一眼, 我知佢唔係有心唔望我, 而係太自以為是, 好多時叫佢做野佢好快就應我, 我懷疑佢係乜鬼都應左我先算.

前日bb6點飲左奶, 我交bb比佢時同佢講左 & 比埋個奶樽佢, 點知佢到10點都唔再準備奶, 我見bb猛叫mommom, 我同工人講我話左比佢知我6點喂完, 佢話唔知, 我反問佢如果我唔出來睇bb佢會幾多點喂, 佢話11點, 因為佢只記住抱bb出廳時係7點........

別墅

Re: 工人有冇當你既說話耳邊風??

我個姐姐都有呢個情況, 同佢講野, 好多時都唔應我, 都唔知係聽唔到定係唔like, 我咪成日'哦'佢, 叫佢要應人. 之後佢好快應我, 不過應左我好多時都根本唔明我講咩, 都會做錯架. 真係激死.

而且好多時自把自為, 仲好仲意講大話, 我諗佢地架習慣係咁.

總之, 請工人真係好煩. :-( :-( :-(

男爵府

我個工人係咩都話知,原來係唔知,宜家唯有問多佢幾次,但自已都覺得好煩

別墅

我個工人就衰賴叻,我句說話都未講到一半,已經yes yes,最終咪又係成日做錯

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我個工人都冇當我o既說話係耳邊風o既, 不過就當我老公講o既嘢係耳邊風, 因為佢聽唔明我老公講o既嘢, 但又唔敢問, 結果就成日做錯我老公叫佢做o既嘢.

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

我工人一樣,唔明又唔問,攪到不知所為.

複式洋房

me too

子爵府

有時唔likely重黑面兼唔睬你

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

咁有冇成日都話聽唔到bb喊? (工人自己一個房, 而bb跟我自己訓)

我本來叫工人7點半起身, 但後來發覺個仔好多時都會 before 7點起身, 所以叫工人7點起身, 不過有時個仔6點幾起左身我都唔會拍工人門, 寧願自己喂下奶先, 但工人永遠話唔知bb咁早起身, 個樣仲好特然咁.

珍珠宮

我阿媽最鍾意話:叫工人講返一次俾你聽唔係得囉!
事實係:佢真係講返一次出嚟,但做時一樣係做錯!
經典場面:我叫工人起咗雞脾嘅肉俾我煑午餐給她送去學校俾阿女,過了一會打開雪櫃,雞脾原封不動,我問佢,佢攞盒肉片出來,話:yeah yeah, you asked me to take out the pork from the chicken leg !
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

洋房

我個印印差不多你們講的毛病都有齊.做嘢原全睇佢心情,心情好都可接受,如果佢心情唔好,叫佢做嘢,佢又唔應,都唔知佢聽唔聽到,就算應你,都係木口木面"哦"一声,好似係我唔啱. 做錯嘢,第一句梗話唔關佢事.做嘢好似機械人,完全不懂變通.叫佢執枱面,佢將全部嘢疊埋一棟,嗰棟嘢入面又有我條絲巾,雜誌,連我個女條口水肩都係入面 叫佢嚟睇,問佢自己係唔係gum執自己啲嘢,佢"hum"一聲就擰轉頭走,係唔係激死,呢個只係其中一件事,仲有很多很多呢.......

禁止訪問

大宅

我個印庸又幾ok 喎, 很醒目, 不過都好有主見, 唔係我講咩佢都听, 有時覺得佢都幾有道理咪由得佢!
佢有時都會唔應我, 我真係唔肯定佢係听唔到定係故意, 但再叫或者直頭拍佢佢又應喎!
以前我奶奶對佢好惡,我就對佢好d補返,依家奶奶唔係道, 唔知佢會唔會變差呢 (因為無王管)?!!

伯爵府

我個印成日叫佢去12:00要去瞓 (因要照顧bb), 叫親都係 "哦"完就算, o係間屋度行黎行去, 佢入房仲要拜神/睇書..... 我又唔係真係有野佢做要攪到咁夜瞓, 真係俾佢激死.

大宅

其實好多新來工人對廣東話一知半解,或誤會其意,所以初來時就要一路教一路要佢跟著做,最好睇著或不斷望一望佢做得是否你要求.重要講明唔知一定要問清楚 如果覺得有什

公爵府

我個印印點只當我d說話係耳邊風呀...真頭係西北風啦,d野錯完又錯...錯完之後再錯...總之講極都係錯,但佢會同我講"太太我唔鍾意你講咁多野...由a-z講咁多"你地話吹唔吹脹呀 :evil:

首頁

尾頁

跳至