跳至

首頁

尾頁

大宅

可唔可以俾d意見我?

我一直打算在QE順產的(預產期13/6),因老公係公務員,諗住慳d,點知上星期五我睇開o個個私家醫生照到我羊水少,個晚我就住左一晚醫院,政府醫生都話羊水少,嚇到我地鼻哥窿都冇肉, 第二日出院經親戚介紹就去左睇第二個私家醫生,醫生都係話羊水少,如果順產就好似叫個瘦人跑長跑,開刀都係一個理性選擇,跟住我今個星期隔日去check BB心跳,昨天醫院同私家醫生檢查都話BB羊水多番,剛剛合格,咁我地就唔知好唔好開刀,一方面我地每日都擔心BB係肚入面既健康,一方面就當然係$$(搵私家在St.Paul開刀要$37000)同埋好多人話順產快復原d,因為我差唔多37週la,要開刀就差唔多要決定,所以仲係15/16,妳地可唔可以俾d意見呀?
我諗住問下QE既醫生可唔可以開刀,因為每日擔心都對個胎唔好,妳地話呢?

大宅

Re: 可唔可以俾d意見我?

你再同QE嘅醫生商量吓,如果可以開刀好似安心D.

如果佢地唔贊成,而羊水都係少的話,我係你嘅話都唔會冒險,$$ok的話我會搵私家開刀.但當然要再睇情況有無好轉.

多D都會好D嫁. 

Laney 寫道:
我一直打算在QE順產的(預產期13/6),因老公係公務員,諗住慳d,點知上星期五我睇開o個個私家醫生照到我羊水少,個晚我就住左一晚醫院,政府醫生都話羊水少,嚇到我地鼻哥窿都冇肉, 第二日出院經親戚介紹就去左睇第二個私家醫生,醫生都係話羊水少,如果順產就好似叫個瘦人跑長跑,開刀都係一個理性選擇,跟住我今個星期隔日去check BB心跳,昨天醫院同私家醫生檢查都話BB羊水多番,剛剛合格,咁我地就唔知好唔好開刀,一方面我地每日都擔心BB係肚入面既健康,一方面就當然係$$(搵私家在St.Paul開刀要$37000)同埋好多人話順產快復原d,因為我差唔多37週la,要開刀就差唔多要決定,所以仲係15/16,妳地可唔可以俾d意見呀?
我諗住問下QE既醫生可唔可以開刀,因為每日擔心都對個胎唔好,妳地話呢?

大宅

政府醫生認為唔需要開刀就點都唔會理你咩reason, 一於少理...算罷啦~ 除非係私家, 如果唔係媽媽係冇話事權ga~
我ah嫂果陣0係QE, 過晒預產期, 吹生都生唔出, 入左院,玩足3日都生唔到, 都唔同佢開刀ah! 3日裡面推出推入不知幾多次, 玩到後尾都又眼瞓,又肚餓 & 冇力生0甘"chai", 亞B仲要成8lbs幾重wor~

伯爵府

如果羊水少就梗係開刀啦,對bb同你都會安全d,但如果羊水夠既就最好自然分娩,咁大人第日身體會好d...所以最後要睇你羊水夠唔夠

伯爵府

2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我以前有位同事, 係大約 35 wks, 係廣華檢查時醫生發現佢羊水少, 立即要留院觀察, 而且仲係留院 3 日就幫佢剖腹生產. 我覺得你要聽醫生意見, 留意身體情況.

大宅

多謝各位的意見,我地仲係15/16,好似擒晚咁,阿B通常係我臨

首頁

尾頁

跳至