跳至

首頁

尾頁

複式洋房

撞個頭 ??????????

HI, 各位媽媽,

您們的BB有沒有一個嗜好是將個頭撞門, 撞床欄, 撞牆, 撞地下等等???

我BB很喜歡這樣做, 我奶奶話怕他有"自閉症"傾向, 弄刑我相當之擔心.

大宅

醒目開學勳章

Re: 撞個頭 ??????????

Why did your mother-in-law say this ("自閉症"傾向)? Have her know some baby like this?

Once, my son have tried to 將個頭撞牆 , because he found it will have sound. He felt funny. When I discovered this, I stopped him and told him "don't do that. It will hurt you." Then he stopped. But he never 撞 everywhere.

子爵府

自閉症不是單單'將個頭撞牆'係仲有其他行為..........

現在我們的BB大約15個月..........將個頭撞牆是發洩行為.......因為未識表達想要咩,而發皮四............

有自閉症的小朋友起碼有以下一些行為
1.同人沒有目光接'捉'
2.不回應人
3.對任向人/事/玩具冇興趣
4.很靜不要求人陪玩
5.只會喜歡某一玩意

...........其實仲有很多,有唔明再問(雖然不是專業人仕,但會盡我所知話...)
不用擔心.......

複式洋房

Cat108,

好彩我個仔完全沒有您所講的跡象.

今天我帶BB睇醫生的時候, 我都有問醫生, 她說這樣不是自閉症, 只是BB其中一種探索方式, 要訓練他多用手來探索.

另外, 如果是自閉症的小朋友是不願出街的 (醫生話)

子爵府

對不用擔心la..........自閉症的小朋友很自我不願接受外面世界...............

大宅

我個仔好細個就係咁, 佢訓覺時撞埋d被度, 去街街開心時撞向車仔背, 看兒歌開心時又撞向sofa, 好彩發脾氣時冇撞個頭落地, 有d bb會咁樣表達佢地情緒, 冇需擔心

首頁

尾頁

跳至