論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

手提電話, IDD, 電視機 一問

大家好..

小弟第一次請外傭, 大家提點下..

家居電話 - 打IDD
我係唔係要 Set Password 防止外傭打IDD?
點樣可以 Set Password? 要搵電話公司Set??

手提電話
我需唔需要買個手提電話俾外傭?
平既手提電話都近成千蚊..要佢自己買好似好衰咁..
電話卡就 佢自己買.. am i right?

電視機
我有工人房俾佢自己用..
但係駛唔駛買個平電視機俾佢架?
Or 買個CD/radio 俾佢就算呢?

仲有乜野要留意?
例如..
1.點樣防止佢偷野 / 去借錢?
2.要唔要keep 佢個Passport? 用乜籍口去keep 佢個Passport?
3. 需唔需要 Set timetable or "約法三章", 要佢簽D additional rules/ agreement? 有冇sample 可以俾個copy我?

My email is:
[email protected]

Thanks a million.

Regards,
Jack
我係爸爸! 大家請多多指教
歡迎到  鑽石愛好者協會  交流交流啊

大宅

Re: 手提電話, IDD, 電視機 一問

你果個idd係咩電訊公司??如果係PCCW,你可以電1000詢問set 密碼既程序...通常set返個code係*04-然後按密碼,解就係#04-然後按密碼,每次用完set返去就ok喇,至於如果係其他電訊公司,你打返去hotline問佢地,佢地會教你架喇...

你唔好買個手提電話俾外傭呀,咪時佢更加易學壞架...仲有成日喺屋企"ki li 姑碌"去傾,唔理你d細路架...佢需要的話等佢自己蓄$$買啦....

你唔好買電視機比佢...做你個工人都幾好....
:mrgreen: .... 佢一嚟你比咁多野佢,佢就會貪架喇...假使有日佢要求越嚟越過份而你做唔到比佢,佢就會冇心機同你做....只要你盡返做僱主既責任供應佢必需既野就ok lu~唔好為咗要「琴」佢照顧好d仔女就縱壞佢...呢個係我阿哥有次講架.....

至於你話仲有乜野要留意?
1.裝cam囉,有阻嚇作用,ampm媽媽話頭...仲要裝到全屋都係 當然有真有假架 :mrgreen:
2.如果你個工人係新過嚟既,又經agent請,agent會幫佢地keep住架,但佢地會諗計仔去拎返,你乜都say no 就得...仲有叫agent copy返passport既副本比你keep,你係有權keep架...
3.借Fa媽 & winnie媽既天書比你,兩位唔好鬧我啊 :mrgreen: 我用你地d資料幫bk既朋友咋 你去呢度→
齊料天書

請大家再賜教賜教

別墅

點解你會比o甘多福利你個工人o既?千祈唔好呀,一比左佢,第時妳想收緊番就好難,如果你真係想對佢地好d,應該等佢上工後表現如何先決定,做得好o既,先慢慢比福利佢囉,唔好以為可以“以心為心”,sorry,對工人用呢招99.9%係唔work既,只會命都短幾年,佢地係唔會知足o既。
rules & timetable 最好set埋比佢地,不過唔好以為set左就唔駛勞氣,就算對住份 timetable 做野,一樣會錯,不過叫做唔駛“side”o甘多氣同佢地逐樣解釋o者。同埋佢地最鍾意講:i don't know,有白紙黑字,問佢地仲know 唔know

別墅

Thank you very much..
I think i got the idea now..

The better you treat them..
The more they will ask for..
I will be more careful about this then..

btw, anyone got any timetable sample??

Thanks

子爵府

醒目開學勳章

開門見山 寫道:
你去呢度→

>>>> 齊料天書<<<<<

你save我的最愛黎用啦,不時更新的。

別墅

Thanks..

winnie_sh 寫道:
[quote]
開門見山 寫道:
你去呢度→

>>>> 齊料天書<<<<<

你save我的最愛黎用啦,不時更新的。[/quote]

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我對我個絕世好賓就咁既,您可睇睇. :mrgreen: (不過我唔係經agent請既)
佢黎到第一日我比左rules 同timetable佢簽收,一式兩份.再比左本簿同筆佢,叫佢mark低,有咩唔明可問.
我無即刻要佢開工,反而同佢坐低講左我的家庭同各人脾氣及習慣.講到難服侍個位時,我會叫佢包容d.
到第2日正式開工,我有睇,除左佢唔識問我之外,我全程無出聲叫停佢.跟住直到佢做完野,我就會話比佢聽邊度出錯或有咩問題.
我直接同佢講我有IDD,亦無password,但我可check到單,佢有無用過.如有事要打,一定要問過我.
電視機,dvd機,收音機等..我全部有比佢.在合約上我都有列明左.但我有同佢講,無論佢用到幾點先訓,第2朝都要準時起床.
手提我無出比佢,不過佢地一定會買. 但我講明我不能接受佢於工作時間內傾電話,有突發事時請通知我.
以上等等我係用好輕鬆我語氣去講.
到借$$同講大話的問題,我就好嚴肅咁同佢講,直接問佢有無財政問題,佢答無,我就同佢講,您黎到我呢度,我當您係一份子,但如您騙我,就係您先破壞左大家既誠信,我一定不能容忍.
我對佢係有軟又硬,但軟多.
初時我好多朋友都話我對佢太好,但我好好彩,呢個工人係好野.到依家我同佢第2張約.我有同佢傾過,佢話覺得我對佢好好,所以佢好珍惜.
但呢段時間佢當然都有做錯野啦,但我會視情況黎同佢解決.
如:有次佢同我去超市,佢電話響,我望左佢一眼同叫佢聽,聽完後,我就笑住同佢講:哦,您C啦,工作時間講電話.佢個樣好唔好意思,say sorry.跟住我就再同佢傾.
但佢試過做錯野唔認.仲要賴,個次佢就甘囉,我直頭拍檯鬧.嚇到佢C,個次之後,佢無再做過.因佢知道我的底線.
好多時,我會企係佢立場諗,但我會比佢知,有時,我會講我既感受同立場.可能我地多溝通. :lol:

首頁

尾頁

跳至