母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問返工後是否要放棄餵人奶?

我的細B現時12日,全人奶餵飼,雖然好辛苦(谷奶+乳頭痛) 但如果對他身體好我會堅持。但我想問如果遲D返工 (朝9晚6 - 即朝8離家, 晚7回到家) 中間有11小時谷奶會否好辛苦?我覺得就算泵奶後乳房都會好實好痛。而且在公司亦沒有理想場地泵奶, 在廁所好似不太衛生。有無有經驗的媽咪可以分享一下你們的經驗?多謝。

大宅

Re: 請問返工後是否要放棄餵人奶?

我有時都要

男爵府

我有時朝9晚9, 有時晚8, 冇問題喎, 7點起身泵奶, 7點9出門口, 帶咗大女返學先返工, 12:30-12:45泵一次, 17:30泵第二次, 返到屋企10點, 好就好在公司有更衣室可以泵, 唔駛用廁所, 不過好多mami都用廁所, 冇問題啲. 到你返工時, 應該冇咁谷奶o架喇.

男爵府

in the past, i've been using the toilet at my workplace to pump the milk. I would bring a big paper towel into the toilet and also bring the sterilizing gel to clean my hand. I would cover the toilet with a big paper towel and sit on it. then pump the milk. during the process, my hand would not directly touch anything inside the toilet, i would use tissue paper to touch the stuff except the pump. hope it helps.

for your information, as a working mother, i exclusively breastfeed by bb till now - she is 9.5 mths old. i pump two to three times a day and God supplies me with enough breastmilk to provide to my bb. :mrgreen:

大宅

要成為上班的母乳媽媽, 真正不簡單, 堅持下去, 更需要不少的信念同意智.

但看見寶寶一日一日健康成長, 所有昨日的困難辛苦,真是相當值得.

所有上班的母乳媽媽, 加油加油, 加油加油, 一起努力吧!!泵泵泵泵泵泵泵!!!!!!!!

大宅

希望各位母乳媽媽,泵泵不盡、長泵長有!
加油!加油!
我都唔捨得唔餵,真係愈餵愈想餵,上

大宅

我bb都就快5個月了,一日泵4-5次就ok(公司1-2次,in toilet)

別墅

toilet is OK. Like what prettywife said. Cover the toilet. Put a tower on it and sit down. Then put the milk into the fridge immediately (freezer). If you want to know how to bring the milk back home. I think we have a similar topic in this website. You can check. Don't worry. Everything is fine. When you get used to it, it is less difficult than you expect. I have done it for 6 months. Like some other mums said, 上癮 . I just don't want to quit.

子爵府

Pump twice is better than once.
一來係公司無咁谷, 二來兩次有多d奶帶返屋企, 三來唔駛因為谷住谷住要琴琴聲趕返屋企
最好同上司單聲你要泵奶,唔係佢以為你去偷懶
因為主必親自從天降臨,有呼叫的聲音、和天使長的聲音,又有 神的號吹響,那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人,必和他們一同被提到雲裡,在空中與主相遇,這樣,我們就要和主永遠同在。

大宅

係呀,餵耐左好上癮!返工返到日日走難咁一袋二袋都要餵,有時有做走唔開去泵奶,谷到死死下,遲成兩個鐘至去泵,泵完直頭舒服晒。你到時會有忘我的境界,好似吸毒甘,日又泵夜又泵,同老公拍拍下拖,等等,去洗手間34個字先,泵不離身的日子,有時都幾好笑。 放工回家即沖涼,預備人肉奶嘴 ,時間好快,仔仔差不多6個月了,好開心 夜晚餵夜奶1-2次 都好開心,變了貓頭鷹,不用訓似的,但又有精神,好神奇,人地以為我晚晚好好訓

公爵府

畀面勳章

我想問...你地所講既廁所, 係公司internal既, 定係share架, 我總覺得share既廁所唔係好掂
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm
該用戶已被刪除

公爵府

畀面勳章

其實平均要幾耐泵一次呢? 其實我份工好自由, 都唔可以算係朝九晚六, 如果11個鐘先勁辛苦, 或者可以返屋企先再搞喎
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

別墅

I agreed that it is like 'addicted' to pump out the milk
I pump at the disabled toilet so that it is more spacious and less people use it, I think it is cleaner gwai. I pump twice, once at 11am and once at 4pm. They are used for tomorrow so I won't put them into the freezer but the lower compartment of the fridge only

男爵府

我想問問
若在公司pump 兩次

但我得一個PUMP
但有兩套奶樽

咁第二次咪冇得清洗
我可唔可以用熱水洗下
第二次再用呢

等待驗證會員

等待驗證會員

我之前都響公司個厠所度泵兩次,後來發覺每日行開兩次,每次成半個鐘太覺眼,所以改lunch泵一次。之前泵兩次時有同事教我攞個電熱水煲(幾十蚊嗰隻)返公司,用水洗完套泵後放入個去熱水煲煲滾,呢個方法我覺得好有用,起碼啲水一定有一百度同唔怕公司啲熱水唔夠乾淨,你睇下啱唔啱用吖!

有時發覺響公司個厠所度泵要維持清潔唔算難,但係個厠所好熱,加上附近厠格啲人成日開大,好臭下 :tongue: ,成日會一路滴汗一路忍臭,嗰時真係覺得自己好偉大。最慘係宜家要做嘢唔方便,咪惟有泵得一次,我會放工立即返屋企同半夜追泵加冰奶先夠阿囝食咋!

別墅

別墅

Some mamis said '616' (with hot water )the pump is OK. I know there are some plastic bag for micro-oven sterilization. Put the pump and some amount of water into the bag. Put it into the micro wave for a few minutes. Then it is OK. You can buy some into 吉之島

男爵府

我響公司泵一次(午飯時泵),然後滾水6腳返屋企再埋身餵或者泵,so far都ok la.我個仔今日剛好9個月了.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊