夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我應該搬嗎?

我自從有

禁止發言

Re: 我應該搬嗎?

大宅

根本你當初信佢 " 唔開心就搬走"....就已經係好錯啦, 你都識話佢係愚孝啦, 佢搬左返去, 邊有咁易搬走啦...

你老公知唔知, 清唔清楚依家係點先?? 同埋最緊要, 係佢居然俾bb 一個留響屋企, 呢個已經係一個好嚴重同好大既問題啦, 有乜野事, 佢擔唔擔當得起呢....有乜野事發生, 就一世o架喎....

大宅

我同我老公都打政府工,連我叔仔都係同行,無得話減人工呀!我老公知我奶奶留低bb一個人

別墅

其實真係要同你老公相量一下,你再咁落去會抑鬱咖,我都係人新抱,我明既,分開住會開心好多咖,我就係咁同老爺奶奶住左年幾都想死喇,后來搬開住感情都好左!你個奶奶都幾野蠻,對佢咁好都有說話你聽,連個孫都唔睇,總要叫個工人接佢車,唔理個bb,bb對我黎講,係我命桹黎咖,比我一定反面,最多咪住近d佢囉!總知bb第一啦,搬啦,佢又唔係幫你照顧bb,洗乜養佢呀,養都養自己呀媽先啦!

大宅

[quote]
bb012506 寫道:
我同我老公都打政府工,連我叔仔都係同行,無得話減人工呀!我老公知我奶奶留低bb一個人

洋房

住得咁唔開心..對bb既安全又咁危險
你地又唔係冇能力...點解唔搬....
搬左對bb又好...自己又會開朗d.....

別墅

如果你再係咁你真係會抑鬱証咖,你老公都幾自私喎,佢錫唔錫bb咖,點解會無反應咖,再係咁既你咪扮抑鬱証囉,等佢無你符嘛,佢就會同你搬咖喇,

子爵府

強硬d話搬走, 咁既99唔好理佢啦, 同老公講你既感受同事實, 無理由bb單獨留係屋企, 都死撐呀媽怪...唔搬你一定會好好好唔開心!!!

睇到都慶!!!!!

複式洋房

十分同意!!!!搬左返去真係好難再搬走!!!

如果你要遷就老公而唔搬,俾我就寧願日間將bb放係托兒所,起碼一定有人睇住,會安全....然後唔用個工人喇,因為你當初請工人主要都係為左bb,唔係為左個99....請工人0既$,就可以俾自己阿媽啦....

你99一定會嘈架....但俾我又會由得佢嘈飽佢!!!!!!
:tongue: :tongue: :tongue:

男爵府

趁你奶奶再講洗費大,唔夠錢時,同佢講你都知佢煩惱,不如交俾你自己當番頭家,叫你老公分開家用轉俾你,每月就俾零用佢,咁屋企所有開支,工人點做野就由你發板,仲要同佢講佢可以真正地退休,可以樂消遙,唔洗成日煩個家唔夠錢用。
至於你就唔洗額外再俾零用錢佢,你咪用番佢嘅說話,成頭家好大洗費,佢個仔果份唔夠不特止,你個個月仲貼好多出嚟,加多句"奶奶,你都明架啦∼"
My little Son

大宅

我今日返半日,我未返到屋企前,我奶奶就叫工人煮飯,後來我工人問我奶奶有無

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

Agree KK mummy

"趁你奶奶再講洗費大,唔夠錢時,同佢講你都知佢煩惱,不如交俾你自己當番頭家"

don't give her any excuse, if she say no, then suggest that you don't have $ any more, and can't help!

Sit down with your husband and let your husband know her mother often talk abt this and discuss your concern of the safety of the baby. You should voice it out, otherwise you will regret.

別墅

我覺得你真係要搬 大佬比咁多錢佢都話唔夠洗

佢攞曬d錢去供婆仔會咩?

你老公如果唔搬走

你問返佢麻 有咩理由可以唔搬?

要搬既理由十萬咁多個 唔通就係1個佢係99就唔搬?

係老婆bb同佢過世 定係99同佢過世

如果連老婆bb既安全感受都唔理

咁呢d老公就佢都曬氣 99仲唔洗講 見到都想掉頭走啦

但你想同你老公談判之前

一定要做吹功夫

題如 日常用品<--佢應該買個陣 唔好幫佢買扮唔記得

計清楚佢1個月開支實數係幾多 有幾多錢係多左出黎既

佢成日比公仔麵個d你食 佢就記返1個月你係屋企係食d咩

條數清清楚楚在同你老公計

你老公平時都係一dd聽到覺

得唔係野 成張紙咁長 睇下佢點反駁你

大宅

頭先我同老公講我真係想搬,佢話好,不過佢唔搬,只係我帶bb同工人搬,佢亦都無問我點解想搬,我問佢點解佢唔搬,佢話鐘意住

大宅

你老公似乎好唔在乎你感受喎,你試吓唔再提搬屋嘅事,但對住佢時要表現得好唔開心,睇吓佢緊唔緊張你,如果佢扮無事,咁你先唸吓點做!

大宅

點解你老公d反應咁怪既? 你覺得佢似大你丫定係 講真 先? 一係就你99背後會唔會講左d野比你老公聽呢?

講真, 若你一意孤行同bb搬, 你要預左可能會因為敢樣冇左個老公同家庭...除非你好sure你老公只係大你, 最尾佢會屈服..

若杲唔係, 敢你要抵抗到底....個人認為, 最好係攪到你99開口請你地搬走, 而家佢工人又有, 家用又有多左, 比著係我梗係"攬"住你地la..

祝成功!

男爵府

一定企硬要搬, 既然佢覺得同呀媽住仲開心過同你住, 就算搬左第時都會為99既野而嗌交, 唔好屈服呀, 唔係你99就可以等寸進尺呀, 佢都唔理你要攬住佢呀媽, 咁你仲洗乜對佢有留戀, 又唔係養自己同個bb唔起, 要堅持呀

大宅

問都唔問o下??? 有冇咁冷漠呀..... :tongue: :tongue:

講真...如果你老公咁既態度同真係咁對你, 你都係時候諗o下大家既關係啦...

俾著我, 佢真係唔介意我同bb 搬, 而我自己又有能力扳出去的話, 我一定會搬囉.....一個男人連自己老婆開唔開心, 自己個bb 安唔安全一d 都唔care 的話, 點解我仲要o徒咁多精神時間金錢係佢身上呀.....佢有阿媽, 我都有o架, 點解我要就晒佢阿媽, 為晒佢屋企, 而自己阿媽就一d 都照顧唔到呢...

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

bb012506

點解你老公d反應咁怪既 ?-(
Suggest you to observe for a while before making a decision.

Your husband must be very obedient and don't want to be torn between the 2 parties. And he want you to surrender.

It is very difficult, I don't want to suggest you to seperate from your husband, but I understand there are issues long term between 99 and you

Good luck

首頁

尾頁

跳至