跳至

首頁

尾頁

大宅

同bb打針的問題--請比意見

有無媽媽同bb去母嬰健康院打 - 3 合1 針, 如果去私家醫生打是否一樣, 聽講在母嬰健康院打針bb的反應好大會發燒...是嗎! 比d意見我啦

別墅

Re: 同bb打針的問題--請比意見

pooh_eva,

好多媽媽講在健康打的針會發燒機會大o的, 我就報了謢協的打針計劃($1680)打5合一及六合一, 會少發燒o的, 你可以考慮

男爵府

如果打5合1�6合1唔需要打甘多針,發燒機會自然會少d la! :-P :-P
Don't worry!Be happy!

別墅

母嬰健康院有得打 3 合1 針嗎?
pooh_eva 寫道:
有無媽媽同bb去母嬰健康院打 - 3 合1 針, 如果去私家醫生打是否一樣, 聽講在母嬰健康院打針bb的反應好大會發燒...是嗎! 比d意見我啦

別墅

rainbow1113 ,

母嬰健康院係會為小朋友打 3 合1 針

大宅

chingbb 寫道:
如果打5合1�6合1唔需要打甘多針,發燒機會自然會少d la! :-P :-P

呃人架! 醫生誇大, 我身邊好多朋友都係去私家打, 我做過統計, 10個有8個都會發燒, 醫生又話99.8%唔會燒, 吹水 :evil: 唔好信, 唔好因為唔發燒去私家打, 會side 錢, 不過, 係比去健康院打少左針係真的, 同新formula. 新藥苗.

反而, 提提大家有水豆針(1歲~1歲半可以打)同肺炎鏈球菌針(可以2歲(打1針)打都未遲, 可以打少3針(2歲前打4針)就值得去私家打, 因為健康院係冇的.
大家不妨考量下.
該用戶已被刪除

男爵府

2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

響健康院打多幾支針,每打一次都會有發燒機會,相反去私家打就算每次都發燒,都燒少幾次啦。

同意肺炎鏈球菌針2歲先打

klwy 寫道:

呃人架! 醫生誇大, 我身邊好多朋友都係去私家打, 我做過統計, 10個有8個都會發燒, 醫生又話99.8%唔會燒, 吹水 :evil: 唔好信, 唔好因為唔發燒去私家打, 會side 錢, 不過, 係比去健康院打少左針係真的, 同新formula. 新藥苗.

反而, 提提大家有水豆針(1歲~1歲半可以打)同肺炎鏈球菌針(可以2歲(打1針)打都未遲, 可以打少3針(2歲前打4針)就值得去私家打, 因為健康院係冇的.
大家不妨考量下.

這世上有個不變道理,那就是耶穌愛您

別墅

我想問有冇謢協的打針計劃o既資料. Thx

大宅

詳細問過醫生姐夫, 他的專業意見如下, 可作參考:

1. 五合一
私家打比健康院多一種: 乙型感冒桿菌 (HIB),
私家打少7針(私家4針, 健康院11 針),
健康院打有99% 發燒 - 由於白喉 (DPT) 疫苗, 而私家針就有六份一(16.7%) 機會發燒而且只是半天.

2. 六合一
因為這藥太新, 所以現階段唔太贊成打

3. 肺炎鏈球菌
健康院沒有此疫苗, 2-3歲以下幼兒感染後的危險性比較高, 在加拿大已是全國打, 建議打4針, 一直維持保護; 如2歲後打1針, 可保護幾個月

4. 水豆
健康院沒有此疫苗, 對象:1歲後, 感染後的危險性低, 一針就終身受用, 可免除10天休息時遇上緊要事項, 如考試; 建議入幼兒園前2-3星期打

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

reginefhk,

我想問肺炎鏈球菌呢支針係咪由2個月開始打好過2歲先打呢?
(因為我諗住帶妹妹打5合1時打埋)
同埋我大仔下個月足2歲,咁佢打左呢針後,咁"保護幾個月",係咪即係幾個月後要再打過呢?
因為佢8月開始返n1,我怕到時好易感染到

唔好意思,咁多問題....
thx a lot~

大宅

ivysham,
係呀, 妹妹由2個月開始打好d (我小寶寶都係咁 plan), 大仔2歲打1支就夠啦, 因為高風險時期已經差不多完結了.

大宅

BK Milk勳章

~Quote~
2. 六合一
因為這藥太新, 所以現階段唔太贊成打
~Quote~

咁咪唔可以join護協個plan 佢個plan係3支5合1 + 1支6合1 ga wor

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

reginefhk 寫道:
ivysham,
係呀, 妹妹由2個月開始打好d (我小寶寶都係咁 plan), 大仔2歲打1支就夠啦, 因為高風險時期已經差不多完結了.

reginefhk,

唔該晒~ :mrgreen:

禁止訪問

陪月勳章

大宅

gabrielmw

謢協的打針計劃....點報呀!!!!我都想報.....請你比d資料我呀, 因為我個女下星期就要打啦......

男爵府

2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

cheerful-BB ,

我join左護協個plan喇,bb上個week打左第一支針喇,打完之後胃口都好好呀,無發燒,我響銅鑼灣打架。

你去護協記得先響2樓買野,比錢時同個姐姐講話想要去樓上買野張"飛",佢就會比一張細細張既"飛"仔你,上面寫住同日可以響樓上買野,跟住上3樓入去左手邊有個保險/保健counter,交張form同埋"飛"仔比佢,記得帶BB針卡,如果唔係第二朝一早要fax番去架。

兩日內會有人打電話比你約你帶阿B去打針。

這世上有個不變道理,那就是耶穌愛您

別墅

請問.....
join護協個plan.. 係咪唔洗再去健康院打針架啦?
咁第一針要幾時打?

大宅

BK Milk勳章

join護協個plan,bb係2,4 & 6個月就唔洗再去健康院打針架啦
第一針係bb2個月打架啦

首頁

尾頁

跳至